Legértékesebb erdeink pusztulhatnak ki. Még életünkben olyan lehet hazánk klímája, mint most Dél-Bulgáriáé

2010.02.20. 11:13 Zubreczki Dávid

vlm: Bükkös

"A globális felmelegedés nem hat egyenletesen az év minden napján, hanem például hazánkban enyhébb teleket, forróbb nyarakat, és rövid átmeneti évszakokat eredményez. A változást a drasztikus időjárást hozó éveket ellensúlyozó korrekciós időszakok elmaradása is gyorsítja. Az idei télen leesett csapadékmennyiségnek épp ilyen kiegyensúlyozó szerepe lehetett, de sajnos a jelenség egyre ritkább, ami a kiszáradás erősödéséhez vezet majd. Az előrejelzések szerint 2050-re a Kárpát-medence éghajlata a keleti mediterránemuéra hasonlít majd, amelyhez hasonló viszonyok ma például Dél-Bulgáriában tapasztalhatók. Mindez rövid időn belül a hazai növényvilágot is megváltoztathatja, amelynek már most is látszódnak jelei"

– mondta az mta.hu-nak Borhidi Attila ökológus és botanikus kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja.

"Mint az összeállításból kiderül, Magyarország flóráját nem hagyta érintetlenül a növekvő szárazság. Valószínűleg már a nyolcvanas évek nagy tölgyfapusztulását is a klímaváltozás idézhette elő, és az erdők védekezőképességének csökkenése és genetikai átalakulása is egyértelműen megfigyelhetővé vált. A soproni lucosokat és a zalai bükkösöket megtámadta a szú, amely addig ott ismeretlen kártevő volt. A kocsányos tölgyet a szárazságot jobban tűrő, ám értéktelenebb fájú fajták, a cser- vagy a molyhostölgy kezdte felváltani, így a felmelegedésnek egészen közvetlen gazdasági következményei is vannak – fejtette ki az mta.hu-nak Borhidi Attila." (via:greenfo)

A témának különös aktualitást ad, hogy épp pénteken tartottak klímacsúcsot Budapesten, a parlament pedig február 22-én, vagyis hétfőn dönt a klímatörvényről, melynek legfontosabb tervezett elemei:

  • A hazai üvegházgáz-kibocsátásokat 2020-ig a mai szint negyedével, 2050-ig háromnegyedével kell csökkenteni (ez az 1990-es bázisévhez képest 40%-os ill. 80%-os csökkentés). Ehhez szabályozóeszközök kidolgozása.
  • Nemzeti éghajlatvédelmi alap létrehozása. Ez a lakosság, kis-és középvállalkozások, intézmények számára kamatmentesen, 100%-os visszatérülő kölcsönt nyújt energiatakarékossági és megújuló energiás beruházásokhoz
  • Az állami kutatás-fejlesztési pénzekből elegendő jusson éghajlatvédelmi (megelőzés és alkalmazkodás) célokra
  • Magyarország teljes zöldterülete nem csökkenthető tovább
  • Felkészülés alkalmazkodásra (védekezés, kárenyhítés)
  • Éghajlati szemléletformálás, oktatás-képzés (via: mtvsz)

Ami a konferenciát illeti, az Index beszámolója szerint a résztvevők egy része derűlátó, hiszen mostanáig az első pontban említett 40 százalékos csökkenés 30 százalékát sikerült teljesítenünk. Viszont itthon a káros anyagok kibocsátásának 40 százalékáért a háztartások a felelősek. Ez elég magas arány. Létezik ennek orvoslására egy átfogó program, a Zöld Beruházási Rendszer, és azon belül például a Klímabarát Panel Program. Ugyankkor Ürge-Vorschatz Diána, a CEU professzora levelében arra figyelmeztetett, hogy

 

"az otthonok modernizálásakor könnyen követhetjük el azt a hibát, hogy kevéssel is beérjük. A belakatolás veszélyének hívják azt, amikor egy házhoz végre hozzányúlnak, valamennyit javítanak is a pazarló energiafelhasználásán, azonban közel sem annyit, hogy az a hosszú távú kibocsátási terveknek megfeleljen. A felújítás után pedig a következő negyven évben érintetlenül hagyják az épületet. Ürge-Vorschatz példaként hozta fel a Solonova kísérleti projektet ahol, igaz rendkívül drágán, úgy tudtak felújítani egy panelházat, hogy az 84 százalékkal kevesebb energiát használ mint előtte. Az önkormányzati programok esetében, például Székesfehérváron, ez a javulás mindössze 18-36 százalékos."

 

Hogy ezeknek a céloknak a teljesítése tulajdonképpen mire elég, azt nem tudom. Vagyis hogy az előírt csökkentés képes lesz-e megállítani a (szigorúan éghajlati értelemben vett) "balkanizálódásunkat" és értékes fáink eltűnését. [fotó: vlm]

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: természet energia klímaváltozás növény fűtés energiatakarékosság

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr551775374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása