Mi lesz a magyar világörökséggel? Mely helyszínek kerülhetnek fel a listára a következő húsz évben (vagy épp le onnan)?

2010.02.22. 17:19 Zubreczki Dávid

Tokaj, pincesor

 

A világörökségi cím nagyjából olyan mint a szentté avatás. Megelőzi egy hosszú procedúra, a jelölt előbb a javaslati listára kerül, a döntésbe beleszólhat a politika, a divat, na meg azért a valóságos erények is! És persze a cím mindkét esetben visszavonható. Lássuk mi lesz a magyarországi világörökséggel húsz év múlva!

A témának most ráadásul aktualitása is van. Bár úgy néz ki, egyelőre mégsem épül meg Szerencsen szalmatüzelésű erőmű, azért ez egyáltalán nem egy végleg eldöntött dolog. Ha valaki nem hallott volna róla: évek óta húzódik egy 50 megawattos létesítmény telepítése a Tokaj-hegyalja kapujába, amivel elég sok baj van - de a legnagyobb az, hogy hazavágná a tokaji bor végre újra éledő hírnevét, ráadásként egy világörökség részét képező tájat.

Az UNESCO műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság néhány napja arra figyelmeztetett, nem elég hogy ilyen vagy olyan indokokkal megússza a beavatkozást egy "világvédett" kultúrtáj, az ilyesmit törvényben kellene kerek-perec megtiltani. Mindenesetre jó apropó arra, hogy elgondolkodjunk: mi lesz Magyarország kulturális örökségeivel húsz év múlva?

Lássuk először is, mink van most:
 

  • Budapest Duna-parti látképe, a budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete (1987. Kulturális) (a Világörökség részét képezi a budai oldalon a Műszaki Egyetem néhány épülete és a Széchenyi lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a gellért-hegyi Szabadság-szobor és a Citadella, valamint a budai Vár épületei és a Duna-part a Margit hídig. A pesti oldalon védettséget élvez a Parlament, a Lánchíd pesti oldalán található Roosevelt tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Gresham-palota épületével, valamint a Duna-part egészen a Petőfi hídig. Az Andrássy út és történelmi környezetét a millenniumi földalatti és a Hősök tere egészíti ki. - mint a Wikipedián részletezik)
  • Hollókő ófalu és táji környezete (1987. Kulturális)
  • Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995. Természeti)
  • Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996. Kulturális)Hortobágyi Nemzeti Park - Puszta (1999. Kulturális - kultúrtáj)
  • Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000. Kulturális)
  • Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj (2001. Kulturális - kultúrtáj)
  • A tokaji történelmi borvidék (2002. Kulturális - kultúrtáj)

 

A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága dönt arról, hogy a hozzá beérkezett javaslatok alapján mely helyszíneket tartja esélyesnek és érdemesnek egy valamikori felvételre a Világörökségi Listára. E helyszínek szerepelnek az ún. Magyar Várományosi Listán. ezek a következők:

 

  • "Dunakanyar kultúrtáj" (munkacím) (Kulturális - kultúrtáj)
  • A Tihanyi félsziget, a Tapolcai-medence tanúhegyei és a Hévízi tó (Kultúrtáj)
  • A budai termál-karsztrendszer barlangjai
    a meglévő Budapesti világörökségi helyszín kiterjesztéseként kerülhet felterjesztésre
  • A Komárom / Komarnoi erődrendszer (Kulturális)
    szlovák-magyar közös felterjesztés 2008-ban
  • Tájház hálózat Magyarországon (Kulturális)
  • Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok (Kulturális - kultúrtáj)
  • Az északkeleti Kárpát-medence fatemplomai (Kulturális)
  • A római limes magyarországi szakasza (Kulturális)
    nemzetközi sorozatjelölés részeként
  • Tarnóc ősélőhely (Természeti)
    2003-ban felterjesztve, felvételéről a döntés egyelőre elhalasztva (eredeti név: Ipolytarnóc - ősmaradványok)
  • Lechner Ödön független, premodern építészete (kulturális)

(Forrás: Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság)

 

Ha végignézzük a listát vannak benne tényleg egyedülálló dolgok (Tokaj például mindenképpen az), na meg a szentté avatásnál már emlegetett "politikai tényezők". Ilyen például Pannonhalma címe, amit épp a millecentenárium évében nyert el a címet. A várományosok közt is ugyanez a helyzet (arról nem beszélve, hogy a listán van olyan helyszín, amelyik már 15 éve vár - igaz Margitot is csak 673 évvel a halála után avatták szentté).

Kicsit olyan, mint amikor egy önkormányzat nem arra pályázik, amire szüksége van, hanem amire van esélye, hogy elnyerni. Például a komáromi erődrendszer valódi világörökségi értékénél sokkal fontosabb volt a szimbolikus dolog, hogy közösen csinálunk valamit (sajnos nem is lett belőle semmi egyelőre). Vagyis azt, hogy miből lesz világörökség a következő húsz évben, azt épp úgy meghatározzák a politikai szempontok, mint a divat.

A "kultúrtáj" például a kilencvenes években kezdett megjelenni a korábbi kategóriák mellett  - mint ahogy egy ezzel foglalkozó tanulmány is írja. Szép példája volt ennek a "drezdai Elba-völgy", ahol nem a város, hanem a kultúrtáj kapta meg a címet. Aztán kevésbé szép, de mindenképpen fontos példája lett valami másnak is - ugyanis tavaly eltörölték a címét egy autópályahíd építése miatt.

Ez két fontos dologra is figyelmeztet. Az egyik az, hogy nem csak osztják a címet, de el is veszik, ha arról van szó. A másik az, hogy még egy látszatra adó, fejlett ország is dönthet úgy, hogy vannak fontosabb szempontok, mint a világörökségi cím.

Szóval, ha a magyar világörökség jövőjére vagyunk kíváncsiak, akkor nem csak azon érdemes elgondolkoznunk, hogy vajon mi kerül le vagy fel a listára, de akár azon is, hogy húsz év alatt esetleg súlytalanná válik az egész kezdeményezés. nem példa nélküli, hogy nemzetközi összefogásokból kihátráltak érintettek, rövid távú gazdasági érdekek miatt.

Kár lenne érte. Tokajért meg főleg kár lenne. Ugyanis a cím akármilyen fontos csk másodlagos, az a meglevő értéken nem sokat változtat. De felhívhatja arra a figyelmet - miként mondjuk a szentté avatás.

Kicsit lazábban kapcsolódik a témához két másik cím, amiket mégis muszáj megemlíteni.  Ugyanis legalább ilyen fontos az archívumokat, dokumentumokat gyűjtő UNESCO Világemlékezet program. Ebben Magyarországról Mátyás corvinái, a Tabula Hungariae, Tihanyi Kálmán Radioscope leírása, valamint tavaly óta Bolyai Appendixe, Kőrösi Csoma archívuma szerepel. (Korábbi javaslataink.)

Az UNESCO Szellemi Kulturális örökségének listájára 2009-ben került föl az első hazai, a mohácsi busójárás. Ide még a mezőtúri fazekasság, a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya, valamint Kalocsa kulturális körzetének élő hagyománya valamint a Népművészet Mestere vár.

Ti mit javasolnátok Magyarorszáról a Világörökség listájára? (Esetleg a Világemlékezetére vagy a Szellemi örökségére?) [Fotó: Tibor Kósa]

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

· 2 trackback Címkék: budapest turizmus tokaj természet energia építészet biomassza

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr151778806

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar Kulturális Központ London 2010.06.14. 17:53:38

A HCC (Hungarian Cultural Centre) London egy non-profit intézet, amely a kortárs és klasszikus hagyományőrző magyar művészetet hivatott megőrizni és népszerűsíteni az Egyesült Királyságban. A londoni magyar művészet csomópontjaként, kapcsolódó programo...

Trackback: Nyereményjáték: Ki kerüljön Gyurcsány helyére? 2010.03.03. 07:30:04

Nagy Zoltán az MSZP komáromi képviselőjelöltje felháborodott. Még januárban lepték el a postaládákat ország szerte a Fidesz által kiadott szórólapok. A röpcédulákon mindig az aktuális képviselőjelölt fotója mellett Gyurcsány Ferenc volt látható. A képe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gramercy 2010.02.22. 20:42:46

Ne mar, a szerencsi eromu vs. tokajt te is bevetted?

Nezz ra a Gogliban legyszives, hogy megis hol lenne: Szerencs hataraban es NEM Tokaj hataraban. Annak a Szerencsnek a hataraban, ahol egy rakas masik GYAR uzemel. Vagy mit kene meg lebontani Tokaj 15 km-es korzeteben? Peldaul a Kiskorei eromuvet, ami tobbek kozott a Tokaj kornyeki Tisza egesz eves hasznositasat is lehetove teszi?

A szerencsi eromuvel nem a helyszin a gond, hanem a korrupcio...

mestska · http://cities.blog.hu 2010.02.22. 21:08:09

én továbbra is kíváncsi vagyok hogy mit keres itt a VÁTi reklámja? Vajon mit reklámoz egy olyan állami tulajdonú cég itt, akinek tevékenysége javarészt nem a versenyszférában zajlik, ergo érdektelen a legtöbbeknek?

Gallion 2010.02.22. 21:38:00

Amit én Világörökségi cimre jelölnék:

Sopron történelmi belvárosa - Annyi előnye van, hogy Sopron Balf nevü külvárosa már most a Világörökség része (mint a Fertő kultúrtáj része). Tehát itt igazából egy bővitést kéne eszközölni és erre általában jobban vevők az UNESCO-sok. Sokszor ilyenkor olyan területeket is hajlandóak bevenni, amik egyébként önmagukban nem feltétlenül kerülnének fel.

Hajós pincefaluja - Nem látok bele az UNESCO-s fejekbe, de úgy vettem észre, hogy általában szeretik ha valami kellően nagy. Hajóson van Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. Egy próbát megérne.

Őrség, mint kultúrtáj - Ezt lehetne a szlovénokkal együtt pályázni, bár a döntő többsége nálunk van.

Majki műemlékegyüttes - Ezt mondjuk lehet, hogy benézem, de azt gondolnám, hogy elég nagy ritkaságszámba megy, hogy ilyen érintetlen környezetben megmaradjanak a szerzetesi cellaházak. Vagy nem :)

Kőszeg belvárosa - Elég kevés városunk van, aminek bármi esélye lenne az UNESCO-s cimre. Pláne, hogy ugy vettem észre: azok a történelmi belvárosok amiknek az "arculata" csak a középkor utáni időket idézi, szinte esélytelenek. Kőszeg talán (bár hátránya lehet, hogy UNESCO-s szemmel vannak "modern" belenyúlások is, mint amilyen az 1894-es Jézus Szive templom).

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2010.02.22. 21:54:21

@mestska: :)
"VÁTI Területi Tervezési és Értékelési Igazgatóság: a hazai területfejlesztés, területrendezés, terület- és fejlesztéspolitika kiemelt szakmai tervező, elemző, értékelő, döntés-előkészítő és tanácsadó szervezete, szellemi központja.
A hazai terület- és fejlesztéspolitika hosszú évek óta kiemelt szakmai háttérintézete, elismert területi tervező, elemző, értékelő, monitoring, tanácsadó, kutató és szakértői szolgáltató szervezete a VÁTI Területi Tervezési és Értékelési Igazgatósága (VÁTI TTÉI).
Magas színvonalú munkánkat többek között olyan szakmai dokumentumok elkészítésének koordinációja és szakmai támogatása jellemzi, mint az Országos Területfejlesztési Koncepció, az Országos Területrendezési Terv, a Balaton törvény, az Országos Településhálózat-fejlesztési Koncepció, Országgyűlési jelentés a területi folyamatok alakulásáról, ROP, AVOP, ÚMFT és ÚMVP tervezés, VTT, kiemelt projektek értékelése."
Bocsi, h lusta voltam és csak copy...de ha ezeket volt türelmed végig olvasni, talán megkapod a választ -azaz remélem!
Az én nézetemben:
lehet, hogy te nem nevezed versenyszférának... de a tervek hierarchiájából kifolyólag hatást tud gyakorolni a bizonyos települések rendezési terveire (ha nem pont "ő" készíti azokat), amik rendeletben(!) vannak elfogadva, vagyis mind az önkormányzatokra, mind az állampolgárokra érvényes korlátozásokat és engedményeket tudja befolyásolni -pl iparterületek kijelölése.
Ami itt a kulturális örökségek védelménél is képbe jöhet : a tel.fejl.koncepcióban a környezet és táj védelme, épített értékek védelme, stb. és a tel.szab.tervben vagy a HÉSZ-ben ezekhez a célokhoz rendelt szabályozások végett...
És nem okoskodni akartam -amúgy is lehet, h nem teljesen helyes, amiket leírtam-, csak lényegében annyi, h a táj és település tervezésnek igen is fontos szerepe van ezekben az esetekben, és a VÁTI az a hely, ahol még most is minden szál összefut!

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.02.22. 22:04:37

@gramercy: Tokaj-hegyaljai borvidékről van szó ,nem Tokaj városáról.Fííldödifrensz...

gramercy 2010.02.22. 22:14:12

@Blás Sailor von Wolfhausery: egy 50 MW-os eromu ami kicsit nagyobb mint egy csaladi haz egy olyan varosban, ahol amugy is van egy rakas gyar, tobbek kozott a csokoladeuzem

az ilyen rovidlatok miatt kellett a cukorgyarat is bezarni es a helyi ipart tonkretenni csak hogy a "fejlodo" orszagok oligarchai exportalhassak ide a cukrukat amibol az eus burokrataknak is csurran-cseppen; a birka europaiaknak meg be lehet adni a liberal guiltjuk miatt

fasza, i hope u feel it too

amugy Tokaj szamara a LEGFONTOSABB egy uj Tisza-hid lenne, ami a Kassa/Miskolc-Nyiregyhaza utvonalon hompolygo kamionokat terelne el a varosbol

gyanitom azt is ekkora vehemenciaval ellenezne a sok rovidlato meregzold es-vagy populista

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2010.02.22. 22:16:44

Részemről:

Sopron óvárosa / történelmi belvárosa - egyedül álló alaprajzú, és szerintem igen izgalmas,amikor egy épületnek hagyják, hogy elmesélje történetét... és itt majdnem mind történet mesél, kikukucskál szépen vakolt falaik közül a múlt "szelleme" :D

Azt tudom, hogy a kunhalmok ex lege védettek, de szerintem itt is/inkább szerepelhetnének... nem?

mestska · http://cities.blog.hu 2010.02.22. 22:45:36

@*Anna:

köszi a választ, de van szerencsém ismerni a Vátit, azért értetlenkedek :) Területi tervezés még van, várostervezés _már_ nincs a Vátiban.
Ha meg megfigyeled a kopizott listát, akkor láthatod, hogy az jórészt állami megrendelés. Hiába van egy OTrT-nek hatása a települések rendezési terveire, ezt felesleges itt reklámozni, hisz azt az illetékes településeken nagyon jól tudják, ha mások nem, hát az adott tervet készítők.

És azért is érdekes a dolog, mert ezen a blogon kívül még sehol nem láttam VÁTI reklámot a neten.

Úgyhogy remélem a bloggazda megtisztel azzal, hogy elmondja az okát ennek :)

VIKUNYA 2010.02.22. 23:04:14

@Gallion: hajós európa második legnagyobb pincefaluja :), franciahonban van a legnagyobb - ettől függetlenül izgalmas lenne, ha nem lenne akkora pusztulat hangulat az egész. néha elkirándulunk oda, de olyan kihalt, hogy az már rémísztő, nem tudnak mit kezdeni vele, néhány német vett meg nyaralónak pár présházat, ők lézengenek arrafeél. mindenképpen jobb sorsra érdemes az a hely.

Gallion 2010.02.22. 23:37:01

@VIKUNYA: Oké, csak azt mondom, amit hirdetnek róla :) Egyébként nekem gyanús, hogy ők se azt mondják, hogy legnagyobb pincefalu, hanem hogy "legnagyobb összefüggő pincefalu". Nemtom mi a különbség, de mindehol igy van hirdetve.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.02.23. 02:14:44

Ezzel a tulajdonosi háttérrel szerencsi szalmaerőmű majd akkor fog épüéni, ha legközelebb szoci kormányunk lesz. Tehát nem mostanában. (Nem politizálásnak szánom, ez a realitás.)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.02.23. 07:36:21

@mestska: hali ez jogos felvetés :) a VÁTI eredetileg tavaly nyáron csak poénból került képbe ott a jobb felső sarokban az önmeghatározásnál, mert egyetemista koromban (gate-kti: környezet- és tájgazdálkodás, területi tervezés stb.) ők jelentették a bazi nagy kutatási jelentéseket - kicsit ellenpontozva a csilivili látványterveket :)

aztán egy konferencián felvettük a kapcsolatot és tök nyitottak voltak, h adnak egy csomó háttéranyagot, meg volt aki személyesen elmagyarázott egy csomó dolgot (pl. az árteres résznél). Mivel ez egy kétpupu teve blog (ha jól tudom a Tiéd is az :) kitettem a logójukat.

Persz attól függetlenül, hogy figyel itthon két mappányi kiadványuk, meg elektronikusan is jó pár, nem szeretném, ha csak az ő kutatási anyagaikról szólna a blog - de amint látod ez nincs így.

Ez kicsit olyan, mint amikor egy konferencia plakátján vagy kiadványon kinn van a bannerük mint szakmai támogató. feltételezem, hogy ettől nem lesz több munkájuk vagy nagyobb bevételük, de ez már legyen az ő bajuk :)

Ha jön egy jól fizető hirdető, akkor majd ő kerül ki ide :D

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.02.23. 07:51:18

@gramercy: hali, igazából csak azért vettem bele, mert ez adta az apropót: a múlt héten felvetették, hogy legyen egy világörökség törvény, hogy ne csak a pénzügyi háttér miatt hiúsuljanak meg az ilyen elképzelések

már közben leírták, hogy igen egyrészt Szerencs is a tokaji borvidék része (hu.wikipedia.org/wiki/Tokaj-hegyaljai_borvid%C3%A9k), másrészt az hogy valamilyen állapotban megítélik a címet, az nem jelenti azt, h tovább kéne rontani (v. Duna-part beépítése)

a szalmaerőművel sztem itt a legnagyobb gond, hogy relatíve messziről kellene hozzá hordani a kis energiájú fűtőanyagot, ami feleslegesen nagy forgalommal, szennyezéssel járna + ugye az amúgy sem túl nagy hatékonyságot rontaná

A biomasszaerőművekkel semmi bajom, sőt: futurista.blog.hu/2009/11/05/negymeteres_feher_viragok_latjak_el_energiaval_szolnokot

sztem többek közt ezért is volt rossz ez a húzás, mert nem csak a borvidék hírének árt, hanem a technológiáénak is

de még egyszer: ez az egész csak zárójeles dolog, pusztán tippet adott a poszthoz :)

mestska · http://cities.blog.hu 2010.02.23. 09:55:22

@~dá~:

ok, így már értem, köszi a korrekt választ :D

gramercy 2010.02.23. 10:32:11

@~dá~: ok

amugy szerintem is irto rossz hatekonysagu, de a kornyek latvanyabol semmit nem venne el egy kb. csaladihaz meretu epulet egy nehany meteres kemennyel

tatabanyan a KIBASZOTTNAGY szenes majd olajos eromuvet par eve leallitottak
melle epitettek egy saccperkabe 20x20x10 meteres epuletet ami most gazzal uzemel es van egy kb 20 meteres kemenye

szoval ha mar latvany, akkor inkabb kene koncentralni a burkolatokra, a kozosen hasznalt terekre (pl. rohado buszmegallok) no meg az elkerulo hidra
szvsz

regi
www.tatabanyainfo.hu/images/cikkek/509_tber.jpg

uj:
www.tber.hu/Images/1.jpg

süti beállítások módosítása