Krumpliáram-Új alternatív energiaforrás

2010.06.19. 12:06 Alice from Wonderland
Alice from Wonderland: potato

Hiába élünk a 21. században, az elektromosság egyszerű elérése a világ sok pontján, például Afrika egyes részein, egyáltalán nem természetes.  Erre a problémára keresett megoldást a Prof. Boris Rubinsky által vezett csapat a jeruzsálemi Héber Egyetemen, és úgy tűnik talált is. 

Rubinsky professzor olyan megoldások kifejlesztésére törekszik, ami a világ legtöbb pontján elérhető. Hiába ajánlanak a nagy cégek alternatív megoldásokat, mint például a napenergia, a technológia még mindig drága. A drága, "nyugati" fejlesztések helyett, inkább a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva keresnek lehetőségeket. 

A krumpli hálás növény, a világ 130 országában megterem, így kézenfekvő kísérleti alanynak bizonyult:

A tudományos kutatási eredményekből eladható termékeket fejlesztő Yissum Research Development szerint a krumpliból készült elemek akár ötvenszer is olcsóbbak lehetnek, mint a kereskedelmi forgalomban jelenleg kapható telepek.

Az ilyen áramforrással üzemeltetett világítás a fejlődő országokban gyakran használt petróleumlámpához viszonyítva hatszor gazdaságosabb. Ez az egyszerű és olcsó áramforrás millióknak jelent hasznot, ugyanis a találmány szó szerint fényt visz a fejlődő világ azon részeibe, ahol jelenleg még nincs kiépített elektromos hálózati ellátás. 

A Héber Egyetem és a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói közösen fedezték fel, hogy a nyers krumpliba szúrt réz és cink elektródákkal készült elemekhez képest tízszer több energiát lehet kinyerni, ha előbb megfőzik az elektrolitként használt zöldséget. Az ilyen "főtt" elem akár hetekig is működhet.

Rubinsky szerint hamarosan sokat fogunk még hallani a krumpliról...

/Info: greenfo, fotó: Virginia Tech/

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: energia krumpli alternatív áram

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr752093368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.06.19. 16:06:12

Aprócska probléma, hogy a világnak pont ugyanazon a részén éheznek is, és szegények eztán kopogó szemekkel nézhetik, milyen fasza, amikor az ennivaló világít, de hát mindent a fejlődésért.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.06.19. 21:20:36

Szerintem ha egy egeret etetnek vele és az egér hajt egy ilyen egérfuttató hengert akkor még több energia jön ki. :)

ruba 2010.06.19. 21:30:30

@Androidus: Nekem is pont ez jutott eszembe. Mint amikor kitalálták, hogy lehet biodízellel is hajtani a kocsikat, igen ám, csakhogy ugyanazokból a növényekből lehet a biodízelt előállítani, mint amit közvetve, vagy közvetlenül megeszünk, szóval furikázhatunk környezetkímélő módon, csak közben éhen halunk. Jó tudni hogy most már a krumplit sem fogjuk megenni, hanem majd világítunk vele.

Colour of silence (törölt) 2010.06.19. 21:59:30

1)-Biztos magától megfő. Ha nem, akkor többe kerül megfőzni, mint ami áramot előállít.
2)-Ami viszont sokkal lényegesebb, hogy afrika egyes országaiban öt forintba kerül egy liter üzemanyag, és háromba a petro. nos, ha egy kiba' Honda generátort üzembe állítanak, akkor cirka 20ft/nap lesz egy falu energiaellátása. (Itt most egy falu esetében konkrétan 10 kunyhóra gondolok, nem pedig egy itthoni kisközségre)
Nem egyszerű olyan helyen kiépíteni, eljuttatni az elektormos áramot, ahol két kis falu egymástól 600km-re van, Nem igazán lenne gazdaságos. Valószínű, hogy terjedésének hiányában ez is szerepet játszik. Tehát szerintem egy benzines, vagy diesel generátor százszor jobb ötlet, mint a krumpli. Nem beszélve arról, hogy a 130 országból, amit a cikk is említ, talán egyik sem olyan afrikai ország, ahol a krumpli megteremne. Igen ramaty minőségű és állagú földek vannak arra. Agyagos, vörös trutyi. Nem utolsó sorban az évszakváltozások is beleszólnának. A krumpli ugye nem egy hónap alatt terem meg. Akár a száraz, akár az esős évszakot nézzük, egyik sem kedvezne neki. Egyszerűen nem olyan az éghajlat. Ez megint csak elméleti síkon működne.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.19. 22:34:55

Hát ez aranyos! :-) Persze a pontos energiamérleghez tudni kell azt is, hogy mennyi energia kell a krumpli megfőzéséhez. Kíváncsi vagyok, hogy még így is pozitív-e a mégleg.

Egyszer hallottam egy előadást a bio-energia hasznosításról. A példa az volt, hogy tegyük fel, hogy az emberiség felhagy az olajalapú közlekedéssel, és visszatér a lovakhoz. Az jött ki a számításból, hogy ha a most meglévő lóerők tizedével számolunk csak, akkor is csak Mo-n évente tízmillió döglött lovunk lenne, amivel kezdeni kellene valamit.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.06.20. 00:10:27

@bogancs: Hát először is a megfőzés energiája hogy jön a megtermelt energiához? Szerintem inkább legyenek sötétben, mint haljanak éhen, bocs. Akkor is, ha az a több energia. Másrészt meg gallyak, száraz fű azért mindenhol van, valami hevenyészett tüzet össze tudnak hozni, hogy megkotyvasszák a kajájukat, ez működik most is. Ugyanez a gally viszont arra alkalmatlan, hogy energiát termeljen.

A lőerőkkel meg nagyon el vagy tévedve. Emlékszem, gyerekkoromban hozták a szenet az iskolába. 50 mázsa volt a kocsin, két ló húzta. Az a nagy fajta, vaskos, magas lovaskocsi volt, két hatalmas muraközi volt elé befogva. Be akart fordulni a kapun, de nem tudott. Mindig beakadt valamelyik kapufélfába. 10x10-es szögvasból volt hegesztve, mázsás betontuskóból három tartott egy-egy kapufélfát a földben, ahogy két két kitámasztása volt. Naszóval ahogy ott curükkölt egy darabig, és sehogyse bírt ráfordulni, mert mindig beakadt valamelyikbe, a kocsis megunta, és "a k... istenit, gyia!" felkiáltással álló helyzetben beakadva megrántotta a gyeplőt. A két ló úgy indult meg a legalább 6 tonnás kocsival, hogy a két kapufélfát egyszerre görbítette el, és rántotta ki a helyéből. Ez volt két lóerő. Szerinted ezt hány lóerős járművel lehet megcsinálni?

Kristl 2010.06.20. 00:34:41

ezt elég régóta tudjuk a krumpliról

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.06.20. 01:25:22

Ez a kruplilámpa aljas parasztvakítás.
Ha a világítás alatt egy gyertya fényerősségét értjük, arra ott van a gyertya/mécses. Annyi fényhez viszont, amennyiben pl könyvet is olvasni lehet a helyiségekben, annyi watthoz talán egy mázsa krumpli is kellene házanként és ezt havonta frissre cserélni.
Tehát haljon éhen, de legalább világosban. Gratulálok a "feltalálóknak".

Újlaki 2010.06.20. 01:58:54

Nem tudom, miért akarjátok minden áron megfőzni a krumplit. Galvánelem készítéséhez csak nyers krumplit lehet használni.

Egy krumpli a megfelelő elektródákkal ellátva kb. 1 volt nagyságrendű feszültséget képes előállítani. Az áramerősség viszont nagyon kicsi, egy zseblámpaizzó működtetéséhez kevés, viszont tökéletesen elegendő egy fehér fényű LED táplálásához.

Ha arra gondolunk, hogy a vietnami szabadságharc idején a föld alatti műtőkben sokszor egyetlen kerékpárdinamóval oldották meg az operáció alatt a világítást, akkor a krumplis megoldás nem is tűnik olyan reménytelennek.

ergerberger 2010.06.20. 03:04:19

Ezek a biboldók mindig kitalálnak valami furfangos baromságot.

vlacko 2010.06.20. 08:08:17

A Jeruzsálemi Héber egyetemről ( ha egyáltalán létezik ilyen ) biztos nem vennék fel vegyészeket.
Ez a cikk HOAX, vagy politikusok bepalizása egy hülyeséggel, mint az áramot termelő autópálya, ami szintén izraeli csodatalálmány.
gazz.blog.hu/2009/03/05/aramot_termel_az_autopalya_hahaha
Szóval kémiából egyes, üljön le.
A csodaenergiákban vakon hívőket figyelmeztetném, hogy a krumplielemben nem a krumpli adja az energiát, hanem a cink, meg a réz. És a tiszta rész meg cink előállítása bizony igencsak tetemes energiába kerül. Jóval többe, mint amit krumplielemekkel fedezni lehetne.

Higany 2010.06.20. 08:46:37

Kapacitás, cellafeszültség?

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.06.21. 14:46:25

@vlacko: mi a gond az áramtermelő autópályával? :) A kémiai energiát jókora veszteséggel átalakítod mozgási energiává, amit jókora veszteséggel átalakítasz villamos energiává. Mindezt a lehető legkörnyezetszennyezőbb módon. Ez az úri hepaj :)

Avatar 2010.07.30. 10:45:52

@endike: Vagy esetleg nem nem egerekkel csinálják ezt, hanem emberek eszik meg a krumplit és tekerik egész nap a dinamót. Még a munkanélküliséget is fel lehetne számolni... :)

Egyébként Afrikában a napelem elég egyszerű, relatív hosszú távú és környezetbarát megoldás az áramtermelésre, lévén ott aztán igencsak süt a nap.

süti beállítások módosítása