Unokáink már zöldek lesznek - megújuló energiaforrások az EU-ban

2010.07.10. 18:11 Alice from Wonderland

 

Alice from Wonderland: zold energia

Tulajdonképpen minden adott ahhoz, hogy komoly változások menjenek végbe a következő évtizedekben az Európai Unió energiafelhasználásának tekintetében. Csökkenő szén-dioxid kibocsátás, zöld munkahelyek, innováció és olcsóbb enregia. Mindezt élvezthetjük 20-30 év múlva. 

A Greenpeace és az Európai Megújuló Energia Tanács a napokban mutatta be Budapesten az "Energia Forradalom az EU-ban" tanulmány harmadik kötetét, számolt be a Privátbankár. A 2009-es Klímacsúcson már ígéretet tett az EU, hogy 2020-ig 20%-os csökkenést vállal a károsanyag kibocsátás tekintetében. Jelenleg az energia háromnegyedét fosszilis energiaforrásból nyerjük, ami nem tartható fenn hosszú távon. A szakértők szerint a cél elérhető, de gyorsan tovább is kell lépni rajta, hogy 2050-re közel 100%-ban zöld energiát használjunk, hiszen a technológia már rendelkezésre áll. 

 

 A váltás ugyanakkor nem csak befektetés, hanem megtakarítás is. A Német Űrhivatal Műszaki Thermodinamikai Intézetével (DLR) közösen jegyzett tanulmány rávilágít, hogy a zöld energiába történő befektetések rövid - illetve középtávon megemeli  ugyan a villamosenergia árát, hosszú távon mindenképpen megtérül. A Greenpeace számai szerint 2050-re mintegy 1,85 trillió euró plusz befektetést igényelne Brüsszeltől, hogy közösség országaiban 97%-os legyen a megújuló alapú villamosenergia és, hogy 95%-os kibocsátáscsökkentést tudjon realizálni (az 1990-es szinthez képest). Ez évente mintegy 19 milliárd eurónyi tiszta megtakarítást jelentene (2007 és 2050 között), a villamosenergia-ellátás terhei 85 milliárd euróval csökkennének 2050-re. Elképesztő mennyiségű, 2,65 trillió eurónyi üzemanyag költségét spórolna meg az Unió a fent vázolt technológiacserével. Rochon szerint csak 2020-ra 940 ezer új, zöld munkahely jönne létre, és ez a szám 2030-ra 1,2 millióra duzzadna. Mindez a "forradalom" versenyelőnyt is jelentene Európának, miközben elkerüli a katasztrofális klímaváltozást és csökkenti energiafüggőségét - zárta előadását Emily Rochon, a Greenpeace International klímaszakértője. 

 Magyarország is képes lépést tartani az EU-val Stoll Barbara magyarországi kampányfelelős szerint:

 Az energiafüggőség kérdése égető probléma Kelet-Közép-Európában, ahol évente többször is előfordul, hogy hatalmi és gazdasági érdekellentétek miatt régiókat vágnak el az energiaforrásoktól.Magyarország 80%-ban függ az orosz gáztól, holott a megújuló források mind helyben vannak, ahogy Stoll Barbara fogalmazott a "a Nap, ami idesüt, a miénk, a víz, ami itt termelhet energiát, a mienk, a föld hője, amin élünk, szintén a mienk - nem függünk senkitől, ha ezeket használjuk". 


Az atomenergia sem jelent hosszú távon megldást, hiszen az uránérc lelőhelyek is kimerülőben vannak, így az atom energia előállítása is drágulni fog. A Nemzetközi Atomernergia Ügynökség tanulmánya szerint 2050-ig mintegy 1400 atomerőmű épülhetne föl a világon, az is csak 5-8%-os kibocsátáscsökkenést jelentene. 

 Az iparági lobbi azonban még minidg nagyon erős: el szertnék érni, hogy az EU 2023-ig támogassa a fosszilis tűzelőkre épülő technológiákat. A zöld energia támogatására azonban még nincsen átfogó támogatási rendszer. 

Magyarországon a mostani kormányprogram már kiemelten foglalkozik a zöld beruházások támogatásával, ám egyelőre még könnyen a bürokrácia útvesztőjében találhatja magát a pályázó. 

 

 /Fotó: www.esb.hu/

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr392143215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZBR 2010.07.22. 23:39:35

"Tulajdonképpen minden adott ahhoz..."

Minden, kivéve a politikai szándékot, főleg igaz ez kis hazánkra és ehhez elég csak a lisszaboni fantasztikus vállalásainkra ránézni, hoppá!

süti beállítások módosítása