Elég ha beszólsz a Facebookon és a városvezetés újratervezi a közlekedést

2013.06.06. 06:43 futurista

darthwalk: Felső rakparti dugó

Fotó: darthwalk - felső rakparti dugó árvíz idején (2010)

Árad a Duna, az alsó rakpartok lezárva, te meg a dugóban állsz. Mit csinálsz? Dühöngsz a Facebookon, vagy kommentelsz valamelyik árvizes/közlekedős/BKK-s poszt alatt. Van, ahol nem is kell mást tenni csak nagyjából ugyanezt. Online hőbörögni Facebookon, a blogokban vagy Twitteren és ezzel már teljesítettük is városlakói kötelességünket: tájékoztattuk a problémáról az illetékeseket. Akik ráadásul intézkednek is!

Az IBM öt kanadai nagyvárosban indított programot, melynek lényege, hogy figyelik a forgalommal kapcsolatos tweeteket, Facebook-állapotfrissítéseket, blogbejegyzéseket, fórumhozzászólásokat. Ezeknek az adatfolyammintáknak a vizsgálata ugyanis segíthet a megfelelő infrastruktúra kialakításában. Az elemzés azonosíthatja például, milyen elkerülő utakat, vagy épp melyik közlekedési módot érdemes fejleszteni, hogy az egyre súlyosbodó forgalmi dugók helyett élhetőbb város szülessen.

Egy őszinte tweet vagy egy cinikus blogbejegyzés is tökeletesen megfelel erre a célra, hangnemétől függetlenül is.

A torontóiak például 11 hónap alatt közel 10 000 tweettel segítették a munkát – és ennek majdnem 40%-a negatív beszólás volt –, mert képtelenek voltak parkolóhelyet találni. A végtelen adatfolyamból felismert következtetés: mérjék fel Torontóban a parkolóhelyek számát és kiemelten kommunikálják a rendelkezésre álló szabad helyeket. A hosszú távú cél pedig – az elégedett sofőrökön és bejegyzéseiken túl –, hogy az öt kanadai város csökkentse a dugókat és ezzel együtt a légszennyezést is.

És hogy konkréten mire is panaszkodnak a panaszkodó közlekedők? Ez városonként változik, amint az ezen az infografikán is látszik. (Kattintásra megnő!)

Forrás: IBM

Az IBM európai nagyvárosokban is lefuttatott Social Sentiment Index felmérése szerint Malagában talán még nálunk is rosszabb a helyzet, ott az időjárással összefüggésben 40%-ban negatív bejegyzések születnek, míg Párizsban a legnagyobb arányban (49%) a közlekedési balesetek keltenek kedvezőtlen visszhangot.

A berlini városatyáknak a tömegközlekedést gyalázó közösségi tartalmakra kellene jobban odafigyelniük, mi pedig Amszterdam és Hamburg lakóitól tanulhatunk sokat a pozitív gondolkodásról. A holland fővárosban a bejegyzések közel egy ötöde pozitívan említi az építkezések miatti forgalomelterelést, míg a németek kétszer gyakrabban osztják meg örömüket, ha végre jól haladnak az utakon, mint bánatukat, amikor éppen kevésbé.

Nálunk vajon mire panaszkodunk legtöbben a forgalomban? Mi az amit esetleg dicsérünk? És főleg mikor veszik figyelmbe mindezt itthon is a forgalomszervezésben?

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

· 1 trackback Címkék: közlekedés autó tömegközlekedés várostervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr415344795

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pécs húúú 2013.06.07. 07:13:45

Településmarketing témában készültem egy előadásra, természetes tehát, hogy pécsi polgárként pécsi példákat gondoltam végig, hogy titokban kicsit a magam városával büszkélkedhessek, hogy online mennyit tesznek a lakók a városukért, láthatóan mennyire s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doktorur 2013.06.07. 00:04:54

Nagyításra megnő... Nemmondod :D

tb79 · http://www.ukulele.hu 2013.06.07. 08:18:39

Mit dicsérünk? Ha udvariasak az autósok a közlekedésben (akár másik autóssal, akár gyalogossal szemben). Ennek egyre több jelét látom.

süti beállítások módosítása