Hogy lehetne jobb a rendőrség? Ha előre tudna a bűnesetekről és a helyszínen várná az elkövetőket. Nem lehetetlen!

2013.06.13. 18:59 futurista

Detective(s)

És milyen lesz a 10-es évek tipikus nyomozója? Illusztráció: ameziane from Flickr.

A bűnöző  bűnöz, a rendőr meg fut utána, és vagy elkapja vagy nem. Nagyjából ez lenne egy klasszikus  bűncselekmény felderítésének forgatókönyve, mondhatni az analóg módszer. A technológia azonban néha felülírja a dolgok logikáját, újabban például a bűnüldözésben.

Minek a sok babramunka a helyszíneléssel, a tanúk kihallgatásával, a jelentések nyálazásával, aztán az újabb hűhó a gyanúsított becserkészésével meg az autós üldözéssel? Mennyivel egyszerűbb és elegánsabb a bűncselekmény körülményeit előre megjósolva a helyszínen várni a rosszfiúkat. Valahogy úgy, mint az alábbi videóban:

A koncepció  nem új, már a 2006-os Különvéleményben is valami hasonlót pedzegettek. Jövőbelátó médiumokból kicsikart gondolatképeket óriás érintőfalon villámgyors mozdulatokkal ide-oda tologatni nagyon menő, és Tom Cruise-nak kifejezetten jól is áll, de nem ez a jó módszer. Egyszerű analitika az egész, adatok okos és gyors számítógépes feldolgozása és kielemzése – a technológiát úgy hívják, predictive policing.

A lényege, hogy a bűn világában semmi sem történik véletlenül, a bűncselekmények helye, sőt néha az ideje is, a korábbi esetek alapos kielemzése után igen jó eséllyel megjósolható.  Rendszerint a város forró pontjairól van szó, vagy olyan kerületekről, ahol gyakori a hasonló módon elkövetett bűncselekmény. Hagyományosan mindenféle színes gombostűkkel szokták jelölni őket a rendőrőrsön kifüggesztett térképeken: ahol sűrűbben csoportosulnak, ott mindig van valami balhé, és valószínűleg újabb is várható.

Mindez persze megtalálható a rendőrség számítógépes adatbázisában is, de ahhoz, hogy egy kerület tíz vagy húsz éves bűnügyi történetéből használható mintázatok rajzolódjanak ki a jövőben várható bűncselekmények helyéről, idejéről vagy természetéről, nagyon okos szoftverre van szükség (vagy minimum hat tucat Sherlock Holmesra, annak is a legújabb inkarnációjából).

Egy ilyen program persze nemcsak a múltbéli adatokat elemzi, hanem hozzájuk csapja a yardra folyamatosan beérkező riasztásokat, a járőrök vagy a lakosság bejelentéseit is, és térképen mutatja, hol, milyen típusú elkövetésre lehet számítani. Az okos szoftver még az időjárási körülményeket vagy a városban zajló eseményeket (pl. sportrendezvényeket vagy koncerteket), is figyelembe veszi.

 Az autós járőr tehát csak rápillant a fedélzeti komputerre, és beazonosítja a forró pontot – utána nincs más dolga, mint tenni egy kört a helyszínen, és a szirénát bekapcsolva látványosan rendőrségi jelenlétet demonstrálni.

A technológiát több amerikai városban  is kipróbálták már, egészen megdöbbentő eredménnyel. Los Angelesben 13 százalékkal, Santa Cruzban 26 százalékkal csökkent a tulajdon elleni bűncselekmények száma a bevezetés óta. Memphisben és New Yorkban, ahol a kisfilmben is reklámozott IBM-es módszert alkalmazzák, 30 százalék körüli volt a visszaesés a bűncselekmények teljes skáláján.

A fennakadt szemmel jósoló médiumok cseszegetésénél tehát létezik jobb megoldás, a futurista különvéleménye, hogy Budapestnek is jól jönne egy. Ha a predictive policing gyakorlatát nálunk is  bevezetnék, a besurranóknál mindig egy lépéssel előbbre járó Kovácskettő tizedest is nagyobb tisztelet övezné a nyolckerben.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: biztonság rendőrség bűnmegelőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr165358464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holding 2013.06.13. 20:58:25

A dolog szárnyalása és halála garantáltan megjósolható!
Ugyanis ugyan azon elv alapján működik mint a tőzsde!
vagyis amikor egy rendszert vesz észre valaki akkor ezzel rengeteg pénzt tud keresni(rendőrségnél meg csökkenteni a bűnesetek számát). Aztán egyre többen hallank róla majd használják(értsd, h bűnözők ehhez igazítják rablásaikat) és szépen lassan visszaáll minden a régi trendbe.
És mielőtt jönne a klasszikus válasz a "fejlesztik és aktualizálják" dologgal, nos ez a tőzsdénél sem működik. Ott klasszikusan egy-egy kimagasló koponya tud csak hosszú távon sikeresen változtatni. Az esetek 99.999%-ában a kezdeti sikerek után elsülyednek az ilyenek. Én max 2 évet jósolok a rendszernek, utána elbukik...

2013.06.14. 09:14:39

Amíg a rendőrök zömének az a feladata, hogy bokorba bújva traffival hajtsa be a lóvét, addig esélytelen ez a jövőkép.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2013.06.14. 09:38:31

"Hogy lehetne jobb a rendőrség?"

Ha a visszaeső és erőszakos bűnözőket önfenntartó rezervátumokba zárná a társadalom, teljes ellátású, összkomfortos börtönök helyett, akkor nyugodtan folytathatná a rendőrség a mindenkori hatalom zavartalan rablásának biztosítását.

Nem kéne holmi agyonvert nyugdíjasokkal vagy kivégzett és megerőszakolt kislányokkal bíbelődniük.

Karipapa01 2013.06.14. 09:45:44

Nem kell ide semmi technika! Pintér Sándor megígérte, hogy 2 hét alatt rendet tesz és úgy is lett! Azóta rend van. Tanulhatnának tőle a zefbiájosok!

Peetee 2013.06.14. 11:04:49

Az elmélet nem rossz, de én ott látom a hátulütőjét, hogy aki lopni akar, az lopni is fog. Azért mert pénz kell kajára, piára, tartozást megadni, drogra, bármire. Vagy az az izgalom és tonnányi adrenalin kell, ami ilyenkor elszabadul a kis testében és ennek a függője. Így ha kiszámoljuk, hogy hol és mikor fog lopni, majd odamegyünk és elijesztjük, mielőtt még elővenné az erővágót, tény, hogy ott és akkor nem fog lopni. Fél óra múlva három sarokkal odébb viszont igen. Vagy koncepciót vált és azt mondja: ez a környék már nem olyan, mint régen. Menjünk máshova. A kertvárosban nagyon sok a pénz papa!!! Ott viszont megzavarja a csendes riasztó, aztán reggel meg lehet menni helyszínelni a lemészárolt apukához és a megerőszakolt anyukához és lányához....
A computer meg nem érti mi van, abban az utcában 4éve nem volt betörés-rablás.

Ez is benne van a pakliban...

ilanyok 2013.06.14. 11:09:43

Minden rendcsinálás, bűnügy vagy közlekedés, csak az ország nagy részének összefogásával oldható meg. Múlt héten Rómában jártam. Egy forgalmas utcán egyszer csak visítás volt és utána egy fiatal fiú rohant el a visító nőtől. Letépte a táskáját. Az utcán mindenki elkezdett a fiú után rohanni. Többen motorra pattantak. El is fogták. A néhány perc múlva érkező rendőröknél többen jelentkeztek tanúnak.
Magyarországon az emberek elfordulnak és nem vállalják, hogy tanuk legyenek. Részben azért mert a hatóság nem tudja a tanukat megvédeni. Még rosszabb, hogy a blogok tele vannak olyan leírásokkal, hogy sokszor milyen rosszul bánnak a rendőrségen és a bíróságokon a tanukkal. Sokszor meg is alázzák őket. Amíg a hatóságok nem változtatnak a hozzáálláson, addig ez a helyzet marad.

VT22 2013.06.14. 11:12:24

Itt Magyarországon tök mindegy mit jelezne a rendszer, a rendőrök a balhés környékeket kerülik a legjobban.

A szoftver helyett meg elég lenne egy etnikai térkép, a bűncselekmények túlnyomó része úgyis kedves kisebbségünkhöz köthető.

mim 2013.06.14. 11:29:14

Amyennyire én tudom, csak a friss/ újonc rendőrök kockázatvállalóak országunkban.
Ha tudtok olyan cikket, ahol magyar rendőr(ök) kockázatos akció során (üldözés, fegyveres támadás és hasonlóak) biztosította a rendet és törvényt, akkor ne habozzatok linkelni.
Van pár drog szállítmány ill raktár lefoglalás, de azokat specialisták intézik.
Szóval ha van is, olyan mint a fehér holló.

Egy ilyen rendszernek, max a traffipax felállítása látná előnyét.

Anyátok picsája! 2013.06.14. 11:50:29

@VT22: @mim: Jaaa!? Akkor azért szeretnék ezt a rendszert, hogy nehogy valami bajuk essen, még véletlenül se menjenek a bűntény környékére.
Ez eddig is így volt, de a technika fejlődésével jobban megóvhatjuk Vizoviczkiőreink biztonságát. Nem hülyék ezek!

Démonmac1 2013.06.14. 11:53:53

Azt nem állítom, hogy minden sün korrupt, mert nyilván van aki tiszta.
De. És a de miatt, nem hiszem, hogy működhetne a rendszer.
Példának: Mór, vagy a V-betűs szórakozóhelyüzemeltető. És még hány olyan eset van ahol rendőri/politikusi visszaélés van.

A büntetési tételek szigorításának nincs visszatartó ereje. (Az embereknek normális oktatás kell, és munkát kell nekik adni, akkor csökken a bűnözés)

Ha netán elfogsz, állampolgárként egy bűnözőt, akkor:
1, járhatsz bíróságra
2, a te ügyedben is akár, mert feljelent garázdaságért.
3, a francnak van ideje még bíróságra is szaladgálni, amit elnapolnak, vagy a lakóhelyedtől 300 km arrébb helyezik az ügyet.

Démonmac1 2013.06.14. 11:56:55

És kifelejtettem a legjobbat, az adataimat valaki megadja a bűnözőnek - és jönnek a telefonhívások, esetleg valami ismerőse még meg is keres.

Anyátok picsája! 2013.06.14. 12:01:41

Nekem konkrétan megmondta a rendőr négyszemközt, a harmadik betörés és teljes kirámolás után, hogy amíg nem kötök szerződést XY (exrendőr tulajjal rendelkező) védelmi céggel, addig újra és újra ki fognak rabolni.

És úgy is lett. Hivatalos védelmi pénz.

Izo 2013.08.07. 15:43:05

Kérdés, hogy tényleg csökkent-e a bűnözés vagy csak elköltözött?
Csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam.

süti beállítások módosítása