High-tech brazil katasztrófavédelem. Nálunk is működhetne hasonlóképpen az előrejelzés?

2013.06.25. 12:07 futurista

IBM Rio Operations Center 1

Bár ezekben a napokban az utcákon hömpölygő egymillió ember a legizgalmasabb Brazíliában, évről évre azzal kerül Rio de Janeiro a hírekbe, hogy a víz és a sár hömpölyög végig rajta. Hogy mi köze mindehhez a képen látható űrközpontszerű objektumnak? Eláruljuk.

Még két és fél éve sincs, hogy Rio de Janeiro megapolisz polgármestere, Eduardo Paes egy napon arra ébredt, hogy a városban aznap mocccanni sem lehet. Az égből és hegyekből lezúduló eső úgy árasztotta el az utcákat, mintha a Duna öntött volna ki Pesten - 175 évvel ezelőtt. A festői hegyek – amik olyan jól mutatnak a város képeslapjain –, a szeszélyes időjárás, na meg a felelőtlen erdőirtás következtében lezúduló víz és sár megbénította Riót. Folyó híján a városnak se gátja, se rakpartja nincs a védekezéshez, maradt a hatóságok és a média riadóztatása, hogy aznap minél több ember maradjon otthon, biztonságban.

Brazília történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája komoly áldozatokat követelt és egyértelmű volt, hogy ez soha többé nem ismétlődhet meg. Végtére is Paes az elővárosokkal együtt jóval több mint 10 millió lakó épségéért felel, ráadásul nyakán a 2014-es FIFA Labdarúgó-világbajnokság, meg a 2016-os nyári olimpia. (Akkoriban még alighanem mindkettő jó ötletnek tűnt).

De mi legyen az első lépés?

A legfontosabb az ilyen helyzetekben, hogy időt nyerjenek a felkészülésre, ha újabb katasztrófa ütne be, ezért az időjárás-előrejelzéssel kezdték. Létrehozták a Rio de Janeiro Operation Centert, amiben az IBM baljós nevű Deep Thunder időjósa készíti a prognózisokat.

A mi szempontunkból ez nem csak azért érdekes, mert nem is olyan rég söpört végig a Dunán az "évezred árvize", hanem mert 1:40-nél megszólal benne egy gyanúsan magyar nevű projektvezető is, "Szabó Artúr" aki (a helyi nyilatkozókkal ellentétben portugálul) elmondja: a városirányítás minden területét átfogóan kezelik a központban. 

Itt ugyanis több mint 30 helyi szervezet dolgozik együtt csapatmunkában. A tűzoltóság vagy a mentők mellett a rendőrségnek bűnelőrejelzésben segít a rendszer, míg "szabadidejében" a városi dugókat és esetleges áramkimaradásokat próbálja kiküszöbölni. Megvannak hozzá az adottságai, például az éleslátása, amivel közel 400 kamera képén keresi 24 órában, hogy hol tudna segíteni. A helyi focimeccseken pedig megkezdték vele a felkészülést az olimpiára.

Hiszen egy ilyen hatalmas rendszernek nem csak évente egyszer-kétszer, hanem "békeidőben" is hasznát veszik. A videó szerint az időjárás-előrejelzés a taxisokon kívül a Copacabana strandolóinak és a helyi szörfösöknek is jól jött. A hegyek, vízfelületek és mindehhez a trópusi klíma eddig bármikor keresztül húzhatta hétvégi terveiket, de most már lekérhetik Operációs Központjukból a szuperszámítógép 48 órás előrejelzését, nehogy potyára vonuljanak ki a szörfdeszkákkal és naptejekkel.

Ha a magyarországi helyzetet nézzük, az árvízi előrejelzés jól működött, de egy ilyen komplex rendszernek nem csak az időjárásjóslás a feladata, hanem az egyes szervek munkájának összehangolása. Vagyis gyakorlatilag bármilyen váratlan katasztrófahelyzetben hasznos lehet egy ilyen rendszer. Ilyenből pedig sajnos volt néhány az elmúlt években - reméljük egyhamar nem lenne szükség ilyesmire.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: biztonság kommunikáció időjárás klímaváltozás előrejelzés árvíz

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr15375098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása