Tuti jól fizet a Big Data diploma, főleg ha okos város szakirányon szerezted

2013.09.09. 21:29 futurista

Lassan indul az őszi félév az egyetemeken, aki már felvette az indexét inkább ne figyeljen, mert kiderülhet, hogy rossz szakot választott, esetleg megütheti a guta. A Futurista most megmondja, melyik lesz a következő tíz év legversenyképesebb diplomája, és kiderül az is, hogyan nyílik meg minden ajtó két bostoni diák zseniális fejlesztése előtt.

A Wikibon online piackutató türelmes munkatársai nemrég kiszámolták, hogy a jelenleg rendelkezésünkre álló digitális információ 90 százaléka az elmúlt két évben keletkezett, és minden nap 15 Petabyte-tal gyarapodik (a 15 után 15 darab nullát kell elképzelni, hogy egyszerű, mezei byte-okban is érzékelhessük a végeredményt). Ezzel nagyjából egymillió iPad-et lehetne megtölteni.

Hogy honnan ez a töméntelen sok adat? Csak e-mailből naponta 247 milliárd röppen el a levelesládákból, de jól termel a Twitter is, másodpercenként 2 200 bejegyzést, és akkor még nem említettük a nagyobb falatot: a bankok, vállalaltok, intézmények közötti állandó adatáramlást, az online kereskedelem vagy a mobilfónia adatforgalmát meg a többit. Ember legyen a talpán, aki felismeri bennük a mintázatot, és meglátja, hogy milyen tendenciák alapján milyen döntést érdemes hoznia egy cégvezetőnek vagy mondjuk egy nagyobb város életét irányító testületnek. Merthogy a metropoliszokban hömpölyög csak igazán a Nagy Adat, és elkél a szakértelem a megszelidítéséhez. Most jó adatelemzőnek lenni, munka van bőven.

A megfelelő utánpótlás érdekében az írek még egyetemi képzést is indítottak, a Dublin City University mesterszakon oktatja az élhető város szolgálatába állított big data elemzést. (A város tömegközelekdésének "okosításáról" nem is olyan rég esett szó a Futuristán.) A helyi IBM-mel közösen indított MSc típusú képzésben leginkább a diákok adatelemzési és technológiai tudását pallérozzák, és a városi élethez köthető fogós esettanulmányokon keresztül trénelik őket a nagy adat megregulázására, legyen az közlekedési információ, szenzorokból beérkező jel, egy áramszolgáltatótól, banktól vagy éppen a rendőrségtől begyűjtött nyers adat. A diplomás big data szakértők feladata lesz mindezt az okosan működő  város szolgálatába állítani.

Az IBM egyébként a dublini egyetem mellett több mint 1 000 felsőoktatási intézménnyel kooperál a világ különböző  tájain, hogy együtt neveljenek ki a Big Data elemzésre felkészített, bármely iparágban bevethető frissdiplomásokat. Nem kell félteni őket, az elhelyezkedéssel biztosan nem lesz gondjuk. 

A Gartner piackutató szerint 2015-ig világszerte 4,4 millió munkahelyet kell majd betölteni a big data elemzésére képes, ütőképes emberekkel. Az USA munkaügyi hivatala is úgy tippeli, 24%-kal több adatelemzői kompetenciával rendelkező munkahely jön majd létre a következő 8 évben.

A Dice.com IT karrieroldal szerint pedig a fizetésük is nagyon rendben lesz – a Hadoop és NoSQL szakemberek hiánya éppen sikeresen tornázza felfelé a summát, így az USA-ban az éves 100 000 $ kezdőfizetés mindössze átlagosnak számít.

Nem rossz kilátások, főleg, ha egy nagyváros okosításán ügyködve kifejezetten hasznos és érdekes munkát végezhet az ember.

Persze van akinek mindez csípőből is megy, mesterképzés nélkül, de ehhez minimum a bostoni MIT-ra kell járni. Két diák feltalálta az ékszerként hordható metróbérletet.

Okos városból ötös:

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: oktatás big data

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr945504952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása