Így lesz a papírrepcsiből okostelefonnal irányítható drón

2013.12.08. 18:38 habba

Érdemes lesz gyakrabban körülnéznünk a Kickstarteren, az internet legnagyobb ötletkeltetőjében valódi kincseket talál az ember. Amire most bukkantunk, az bár koncepcionálisan abszolút fából vaskarika, valahol mégiscsak zseniális. Romantikus lelkű, nosztalgiára hajlamos olvasóink ezt a posztot most szkippeljék, olyasmit mutatunk, ami kedves gyermekkori emlékeket vághat végleg haza.

Papírrepcsi.jpg

A távirányításos papírrepülő gondolatával kellene ugyanis megbarátkoznunk. Aki hajtogatott már saját kezűleg repcsit, annak nem sokat kell magyarázni, miért merő önellentmondás az ötlet. A papírrepülő lényege, hogy három hajtásból összeáll egy aerodinamikailag tökéletes forma, az igazihoz többé-kevésbé hasonló, könnyű kis vitorlázó, amit megfelelő technikával elhajítva (majd elhajítás után akaraterőnket kidugott nyelvvel összpontosítva) célba juttathatunk. Ha nem sikerül, fél perc alapfokú origamival korrigáljuk a hibát (az előzőleg betépett szárnyvégeket kiegyengetjük, mert kiderül, hogy attól bukott), és újra próbálkozunk. Amikor a papírrepcsi végül átsiklik a szobán, és simán landol a szekrény tetején, határtalanul boldogok vagyunk. 

A távirányításos papírepcsi mindezt a fáradságot megspórolja nekünk, viszont innentől kezdve nem papírrepcsi többé. Kísérletezés helyett navigálunk, de hazudnánk, ha azt mondanánk, ez a lehetőség hidegen hagy minket. Shai Goitein, a PowerUp feltalálója bármilyen, nagyjából tisztességesen meghajtogatott papírrepülőből távirányítósat csinál egy kompakt tuningcsomag segítségével. A csomagban egy filigrán szénszálas műanyag pálca, egy apró lítium akku, egy bluetooth vevő, egy propeller meg egy mobilos alkalmazás található. Merthogy a szerkezetet természetesen okostelefonról lehet irányítani. Az összeszerelése nagyjából abból áll, hogy a pálcát, elején a vevővel, hátsó végén a propellerrel, a repülő tengelyére helyezzük. Az aksi, usb kapcsolattal, akár laptopról is tölthető. Nagyon kompakt kis szerkezet, és ami a fő: állja a becsapódást is. Továbbgondolva a lehetőségeit, egy apró webkamera felszerelésével akár házi drónná is alakítható.

A feltaláló két évig dolgozott az ügyön, most már csak a lelkes befektetőkön múlik, hogy sorozatgyártásba kerül-e. Egyik szemünk sír, a másik kacagva néz az ég felé.

És íme a PowerUp Kickstarter linkje, mert kértétek.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr145677855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birkapásztor234 2013.12.08. 21:18:28

Nem szén az a rudacska, hanem szénszálas erősítésű műanyag lásd en.wikipedia.org/wiki/Carbon_fiber_reinforced_polymer

habba 2013.12.08. 22:19:42

Az bizony, természetesen szénszálas, köszönjük, javítjuk!

JI · http://jalso.com 2013.12.09. 13:25:29

nagy keres lenne, ha az ehhez hasonlo cikkeben linkelnetek a konkret kickstarter oldalt?

habba 2013.12.09. 14:13:24

@JI: Beraktuk a cikk végére!

süti beállítások módosítása