Mentőöves repülő robot az új iráni csodafegyver

2014.02.02. 11:41 habba

Ha fuldokolsz, és azt látod, hogy a parton Pamela Anderson meg a többi hiperszexi vízimentő épp a körmét lakozza, annak csak egy oka lehet: a baywatcherek felhagytak az analóg módszerrel. Pánikra nincs ok, valószínűleg úton van már a segítség, méghozzá egy mentőöveket szállító repülő robot képében.

PARS_2.jpg

Pacifista olvasóink külön is értékelni fogják a tényt, hogy a fantasztikus fejlesztés iráni mérnökök munkája, hiszen mégiscsak olyan országról van szó, ahol a drónépítés legszebb hagyományai elsősorban a hadiiparhoz kötődnek. A teheráni RTS cég mérnökei a Kaszpi-tengeren történt sorozatos fulladásos katasztrófák után döntöttek úgy, hogy megalkotják Pars-ot, a rádió-távirányítással működtethető repülő robotot.
A hozzáértők szerint a tengeri mentés akkor a legnehezebb, ha a vízimentőnek egyszerre több fuldoklóval van dolga. A fuldokló után ugró barátok, ismerősök szinte mindig bajba kerülnek, és a helyzet pillanatokon belül kezelhetetlenné válik. Pars épp ilyen esetekben tud gyors segítséget nyújtani.

PARS.jpg
A robot nagyjából 25 km/h sebességgel repül, tíz percet tud egyhuzamban a levegőben tölteni, hatósugara körülbelül 4,5 kilométer. Nemcsak manuálisan irányítható, de ki lehet vezényelni megadott GPS koordinátára is, ahonnan természetesen gond nélkül hazatalál. A feladat elvégeztével okosan ráül az akkutöltőre és várja a következő bevetést.
A robot egyelőre három mentőövvel tud megbirkózni, de mivel ezek képesek eredeti méretük sokszorosára felfújódni, akár 15 embert életét is megmentheti. Pars lát és hall is: hőkamerával és az emberi kiáltást felismerő szenzorokkal van felszerelve, így sötétben és viharban is ki lehet küldeni a vízre.
Az első ember vs. gép tesztek nagyon ígéretesek, Pars természetesen simán lenyomja a piros dresszeseket - a parttól 75 méterre vízbe merített  tesztfuldoklót a vízimentő 91, a robot 22 másodperc alatt érte el.

A fejlesztők azt ígérik, Pars hamarosan mesterséges intelligenciával is bővül. Hogy itthon mikor lesz ilyen, még nem tudjuk, pedig szinte már látjuk, ahogy az alsóörsi strandon rekesz sörökkel ingázik a legénybúcsúzó britekkel megpakolt jachtok és a part között. Wisconsinban mindenesetre már pedzegetik a lényeget.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr515791593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Démonmac1 2014.02.03. 10:08:22

nincs is annál jobb, amikor egy fuldoklót 20 méter magasból fejencsűrnek egy mentőövvel:)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.02.03. 10:28:02

Lehet felszerelni David Hasselhoff formájú fejlufival?

régi villamos 2014.02.03. 12:24:19

Ez csak villogás!
Megmutatják a jenkiknek, azért ők sem hülyék. 4000 év nem válik semmivé. Nagyjából ennél is régebbi a kultúrájuk, és úgylátszik haladnak a korral!!!

régi villamos 2014.02.03. 12:25:17

@Démonmac1: Mondjuk kis esélye van, hogy eltalál.

süti beállítások módosítása