Nyomtass pólót palackból, és bízd magad a fűszerkertre: magyar ötletek az EDL pályázatán

2014.05.15. 22:06 habba

Ígértük, hogy figyelni fogjuk az Electrolux Design Lab (EDL) nemzetközi formatervezési versenyét, s ha magyar pályázattal találkozunk, mindenképpen szólunk. Nos, itt vagyunk, a kiíró nemrég kiadott közleménye szerint két magyar ötlet is felkerült az 1700 pályaműből leszelektált 100-as shortlistre!

Az Electrolux, gondolom praktikus okokból, a pályázóktól csak rövid koncepciót és pár látványtervet kért, ami nem könnyíti meg az ötletek mélyebb megértését, de legalább a lényegre irányítja a figyelmet. Mindkét magyar pályamű MOME-s hallgatótól érkezett, ami egy designpályázat esetében talán nem olyan meglepő, de a helyzet az, hogy újabban szinte minden egyéb versenyen is (ahol nem kell Javaban programozni) MOME-sok viszik a prímet.

Kovács Apor egy PETE névre keresztelt háztartási készülék ötletével pályázott, amely hulladék PET palackból nyomtat (sző, fon, takácsol) pólót vagy bármilyen ruhadarabot.

Kovacs Apor_PETE02.jpg

 

Egy rövidujjúhoz 8, egy pulóverhez 27 üres palack kell, ami a hülyének is megéri, amennyiben nincs kifogásunk a 100 százalékban műszál holmi ellen. A koncepció erre ugyan nem tér ki, de bízunk benne, hogy a PETE a műanyag mellé egyéb, természetes alapanyagokat is képes vegyíteni. Az ötlet mindenesetre igen környezetbarát:

Kovacs Apor_PETE01.jpg

És íme a másik pályázat: Koczka Kristóf SPIC= projektje tulajdonképpen egy intelligens növénykeltető, ami felméri gazdája egészségi állapotát és fizikai szükségleteit, majd ezek ismeretében termeszt neki mindenféle gyógyító füveket és fűszereket. 

Kristof Koczka_SPIC01.jpg

Hogy az okos fűszerkert miként állítja fel a diagnózist, az a leírásból sajnos nem derül ki, az is lehet, hogy egyszerűen megkérdezi, hogy szolgál az egészségünk.

Kristof Koczka_SPIC02.jpg

SPIC= egyébként komposztból nyeri a tápanyagot, így a háztartási szerves hulladék kezelését is megoldja. (Gondoljunk csak bele, ha ebéd után a tányér szélén rendszeresen ott marad a bazsalikomlevél, akkor a komposztálón keresztül maga a fűszerhulladék is újrahasznosul. Na kinek kell egy házi perpetum mobile?)

Ha szeretnétek, hogy a két pályázat a következő (még rövidebb) shortlistre is felkerüljön, gyorsan kattintsatok ide meg ide, és szavazzatok - a forduló május 16-án, pénteken zárul. Figyelni fogjuk a verseny alakulását, legkésőbb a döntő táján újra megnézzük, mi az állás, addig is szorítunk.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr586172012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása