Hogyan rajzolja át a városképet az informatika?

2009.10.14. 09:54 futurista

Ha az ember évtizedekre előre próbál jósolni, akkor leginkább ott hibázik, hogy a mai folyamatokat vetíti előre, miközben lehet, egy apróság fejre állítja az egészet. Húsz éve nem hogy a mobil internetet, de se a mobilt, se az internetet nem ismertem, most meg a Tesz-vesz várost nézegetve el kell magyarázni a fiamnak, mire is jó a telefonfülke. (Egyébként a képen is az látható, igaz Pekingből.) Szóval húsz évre előre nehéz tippelgetni, de nagyon nem trafálhatunk mellé, ha megpróbáljuk megsaccolni, a ma is aktuális IT- és kommunikációs trendek hogyan rajzolják majd át a városképet.

  • Az emlegetett telefonfülkék jó részét már most leszerelték, hamarosan a maradék is eltűnik.
  • A funkcióváltó boltok nem lesznek olyan feltűnőek, bár a garázsokban berendezett videotékáknak pl. volt némi varázsa, de eltűnésüket senki sem vette észre. Kizárólag DVD-t vagy CD-t áruló üzlet már most is alig van, hamarosan ennyi sem lesz
  • A könyvesboltokért biztos sokunk szíve vérzik majd, de azok kiszorulása sem lesz feltűnő - költözik helyükre más, viszont
  • mi lesz a rengeteg újságosbódéval?
  • Vagy, amelyek egy-egy könyvesboltnál sokkal jobban meghatározták a településeket: a könyvtárakkal? Találnak nekik új „információ-központos funkciót“ vagy lehet újrahasznosítani az épületeket?
  • Mint ahogy a régi telefonközpontokat: a Terézből irodaház lett, a Belvárosit és a Józsefet már árulják az ingatlanközvetítők.
  • Ha valóban betör a mobilfizetés, akkor eltűnhetnek a parkolóautomaták,
  • csakúgy, mint a bankautomaták,
  • sőt akár a bankfiókok jó része is.
  • A postaládák már régen és a postafiókok mostanában kezdtek eltünedezni.

 

A sort biztos lehetne még folytatni, egészítsétek ki! Meg persze igazán menő az lenne, ha nem a hiányokat, hanem az új dolgokat tudnánk kitalálni: mi az, ami meg fog jelenni a jövő magyar városainak utcáin. De ne jöjjön nekem senki internetterminálokkal, mert az szerintem olyan mint a telefonfülke a mobil korában. Viszont a kávéházak előretörésében egész biztos szerepet játszanak a laptopok és a mobil net. Végül is száz éve is oda járt dolgozni egy csomó ember, most megint ezt tesszük.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: it telefon kommunikáció kereskedelem

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr21442724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása