Csokoládérendőrök, önkormányzati bohócok és nagymellű nők. Milyen lesz a gyermekbarát város?

2009.11.14. 17:29 Zubreczki Dávid

road crossing by Ian Koh.

Milyen lehet egy gyermekbarát város? Minden önkormányzati okmányirodában főállású bohóc dolgozik? Csokoládé-rendőrök posztolnak az utcán, akiknek le lehet harapni a fejét? Minden nőnek hatalmas melle van a városban, és azokra bármelyik kisgyerek rácuppanhat? Nem egészen. A héten egy családbarátváros-konferencián voltam a Vátiban (a twitteres közvetítés az Urbanistán olvasható), na lássuk, ott hogyan is képzelték a jövőt.

Először is a gyerekbarát-családbarát város, az tulajdonképpen elsősorban szülőbarát települést jelent (és most nem arra gondolok, hogy a sok nagymellű nő az apukáknak is tetszene). Vagyis inkább emberbarátat. Bár a legtöbb intézkedés inkább szociális, minket most a hardver érdekel, vagyis mennyiben fog másképp kinézni a jövő városa, ha a döntéshozók figyelembe veszik a szülők szempontjait is (mint ahogy egy-két évtized alatt a kerekesszékesek, a vakok vagy a kerékpárosok igényei is kezdenek beépülni a tervezésbe - ha még oly lassan is).

A legtöbb kézzelfogható dolgot babakocsi ügyben lehet tenni. Egyébként nagy valószínűséggel, ha megoldják a kerekesszékesek közlekedését, akkor egy csapásra megoldódnak azok is, hiszen miről is volt itt szó:

  • szélesebb (és autóktól védett) járdák,
  • aluljárókba le- és föllépcsőzés nélkül keresztezhető közlekedési csomópontok,
  • biztonságosan használható járdaszigetek (megy ugye lapacsonypadlós járművek)
  • olyan hosszú zöld jelzés a zebráknál, amelyeknél jut idő babakocsival is átkelni stb.

A kismamáknak szükséges fejlesztésekre (szoptató, pelenkázó, játszó helyek stb.) is szükség van, főleg olyan helyeken ahol sokat kell várakozni. Érdekes, hogy eddig eszembe sem jutott az, amit az egyik hozzászóló mondott, hogy ezek nem (csak) azért nem voltak korábban, mert olyan életidegen-emberidegen volt a várostervezés. Erre egyszerűen nem volt igény: az anyukák ugyanis otthon voltak, az apukák meg jöttek-mentek-dolgoztak intézkedtek. Hát ez már máshogy van, s 2030-ig egész biztos még jobban meg fog változni a helyzet. (Megjegyzem, egyre gyakoribb, hogy az apuka viszi magával a pelusos gyereket, pedig ahol van is, ott is a női vécébe teszik a pelenkázót...)

Természetesen nagyon sok mindent lehetne még változnia a játszótereknek (például egy már nem pelenkás, de azért nem sokáig visszatartós gyerkőc hova pisil kakil, már bocs?). Vagy csak egyszerűen a köztereknek, hogy a tervezéskor a gyerekek, meg a gyerekre vigyázó szülők szempontjait is figyelembe vegyék.

Szinte biztosra veszem, hogy a következő két ivtizedben megváltozik a KRESZ és sikerül kiharcolni a női parkolóhelyeket (erről bővebben itt), mintahogy abban is biztos vagyok, hogy sok más országhoz hasonlóan (szerintem tök túlbuzgóságból) elterjednek a női piktogrammok is.

Viszont a gyerekek nem csak ilyen apróbb változásokat hoznak majd a város életében, hanem alapjaiban alakíthatják át azt, de erről majd a következő posztban.

(A gyerekes témákról Fleischer Judit - Babakocsisokk, a női parkolókról Dr. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere beszélt. Fotó: Ian Koh)

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: közlekedés gyermek játszótér várostervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr311524977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fogyókúra 2009.11.25. 15:46:32

Álmaimban először is a nőknek támogatják a távmunkát, a részmunkaidős állásokat, lesz elegendő ovi/bölcsi/iskola, amelyek nyitvatartása igazodik a munkahelyek működéséhez. Aztán jöhet a többi...
A kisgyerekeseket nem nézik ki az éttermekből, múzeumokból, a hivatalokból, hanem ezeken a helyeken lesz pl. játszósarok, vagy némi játéklehetőség, szoptató és pelenkázó helyiségekről nem is beszélve.
A kórházakban lesz mindenhol normális baba-mama szoba, ahol a szülő együtt maradhat a gyerekével.
A játszótéri WC-k felállítása is többször szóba került már baráti körben, mint ahogy a női parkolóhelyek is. :-)
És végül még egy fontos dolog:
Az emberek fejében megváltozik valami, toleránsak lesznek és végre értékelik azokat az embereket, akik gyereket szülnek, tisztességesen nevelnek, és nem nyűgnek tekintik a következő generációt.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2009.12.05. 13:19:49

Két aprólékkal magam mellett azért megjegyezném, hogy ezek a problémák eléggé felnagyítottak. Jó a zebra okés, de még senkin nem hajtottak keresztül, mert tökölt. Azért kár a dugót növelni egy olyan zebrán, ahol 2 kismama/óra a forgalom. Van olyan buszvonal, ami csak hírből ismeri az alacsonypadlót, holott 7 lakótelepen halad át (plusz sztk, 15 iskola, óvoda, anyámkinja), őrűltek a sofőrök stb. Játszótér: ez ugye főleg a lakótelepiek/ottlakók problémája, megjegyzem, ahol van wc ott se használják, mert "még elkap valamit". Aki 200 mre lakik, az is a bokor alá pisilteti a gyerekét, amíg ilyen sok szülő, kérdem minek. Tilos ugye a dohányzás a j.tereken, biztos betartják. Lehetne még fokozni, de amíg Budapesten ilyen szociális problémák vannak nem a fejlesztés a legégetőbb.

LaCitta (törölt) · http://www.cyclechic.blog.hu 2009.12.06. 18:10:34

@fogyókúra: az atipikus foglalkoztatási formákat (így az általad említett távmunkát) eu-s projektekkel támogatják már, a foglalkoztatók körében azonban a nagy aham felismerés még várat magára.
@dá: minden tiszteletem Fleischer Judité, meg a Vátié, de 30 év távlatában a jelenlegi társadalmi trendeket elnézve (és persze most sarkítok) jó ha tudunk családról beszélni, nemhogy családbarát városról. De lehet ez csak az én fóbiám. A lila-akác közös tér-idilli szetting hiányánál jóval több itt a probléma.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.12.10. 19:49:59

@Slanger: ugye azt azért nem mondod, h ezt is tőlük vettem át :) tíz nappal hamarabb jelent meg ez a poszt ;)

süti beállítások módosítása