Ki fog lakni húsz év múlva a Belvárosban?

2009.11.19. 12:50 Zubreczki Dávid

A fenti kérdésre nem olyan válaszokat várok a kommentekben, hogy a "Rogán Tóni bácsi az unokáival", meg hogy "én és a feleségem is" (lásd Brian élete), hanem hogy úgy általában fog-e lakni ott valaki.

A már emlegetett Vátis Családbarát Város konferencián nem csak babakocsi-közlekedésről, meg szociális almaosztásról volt szó, hanem demográfiai mutatókról is. Ez így elég elméletinek hangzik, valójában nagyon kézzelfogható dologról van szó: miközben Magyarországon a legnagyobb természetes népszaporulat a budapesti agglomerációban van, a főváros belső kerületei elöregednek, némelyikben már most több a nyugdíjas, mint az aktív korú.

Az ok nagyon egyszerű: szinte mindenkinek van olyan budapesti ismerőse, aki az első gyerek megszületéséig a városban élt, utána meg kiköltözött az agglomerációba: Telkibe, Csömörre vagy Dunakeszibe. A következő gyerek meg már oda is született. Mi lesz itt húsz év múlva?

Ha ez így megy tovább, akkor túl sok forgatókönyv közül nem lehet választani. Nézzük előbb a nagybetűs Belvárost (vagyis az V. kerületet Lipótvárosostul). Ez azért abban különbözik a Kiskörúton túli területektől, hogy elég menő, felkapott már most is és van benne jócskán fejlesztési potenciál. (És ez utóbbi alatt nem a már Futuristán is bemutatott fejlesztési tervekre gondolok, hanem például a Belváros új főutcája projektre, a Városháza Fórumra, a Szervita téren téli álmot alvó csigára stb.), amelyek alighanem fel fognak pörögni a válság után.

Ez a negyed soha nem fog elnéptelenedni. A következő történhet vele:

  1. a lakófunkció teljesen háttérbe szorul, a mai lakóházak többsége iroda- és kereskedelmi, illetve vendéglátó funkciót nyer;
  2. megmaradnak a lakófunkciók, a magas ingatlanárak miatt azonban főleg gazdag "nyugdíjasok" egyik otthona lesz itt;
  3. fiatal negyed lesz, ahol tehetős ifjak a gyerekvállalás előtt laknak, sok szórakozási lehetőséggel;
  4. "élhetővé" válik a Belváros és érdemes lesz itt gyereket vállalni/nevelni.

Na most ebben a sorrendben egyre valószínűtlenebbek a forgatókönyvek, de cáfoljatok meg, ha nem így van. A többi belső kerülettel sokkal rosszabb a helyzet, mert (egyes részeket, pl. Palotanegyed leszámítva) semmivel sem élhetőbbek a gyermekeseknek, viszont jóval kisebb értékűek az ingatlanok.

Vagyis ugyanaz játszódhat le, mint a panellakótelepeken: ami egykor népszerű volt a családok körében, az ma már többnyire átmeneti vagy szükségmegoldás - és az ingatlanok élértéktelenedése miatt hamarosan az elöregedés és ezzel a slumosodás útjára léphet.

Kivéve persze ott, ahol már most itt tart.

[A kiköltözésről Salamin Géza és Tomay Kyra - VÁTI beszélt a konferncián. Fotó: fiesta]

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: budapest lakás szálloda demográfia irodaház várostervezés agglomeráció

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr691536553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norbi2k 2009.11.20. 11:29:15

hát mert a nyugdijasok ki akarták zavarni a szorakozni vágyo fiatalokat a belvárosbol :)

Ződgyík 2009.11.20. 12:51:13

Az, akinek muszály. Kész.
Egyébként meg mindegy, a város a lakók szerint változik...

martin86 2009.11.20. 13:29:53

azért ne feledkezzünk meg, hogy nagyon sok albérletben van fiatal, azaz nem bejentett lakó.
A legtöbb egyetemista, főiskolás nem fog külvárosba költözni. Másrészt mivel remélhetőleg egyre tehetősebb lesz a magyar társadalom, így a
külvárosi porontyaikat, ha elérik a 20-22-őt akkor vesznek nekik egy belvárosi legénylakást...

LaCitta (törölt) · http://www.cyclechic.blog.hu 2009.12.06. 18:19:42

Kik? Azok a gazdag, vélhetően külföldi vagy felső társadalmi osztályokból érkező legalább CEO beosztású 30-as 40-es playboyok és playgirlik, akik meg tudják fizetni azt a négyzetméter-árat, amelyet egy belvárosi lakásért elkér a piac 5-10 év múlva. Merthogy a belvárosi lakással gyakorlatilag több órányi napi hasznos SZABADideje keletkezik majd az ott lakónak, révén azt nem kell agglóba közlekedéssel és dugóban ücsörgéssel töltenie. A szabadideje meg annak a legdrágább, akinek a legkevesebb van. Indul hát az öngerjesztő folyamat. Szóval, ha minden halad a régiben közlekedés-tervezés téren, akkor ezt tippelem :)

pösti 2010.02.01. 22:16:13

2030ra a "Rogán Tóni bácsi" felismeri,hogy a 2010ben általa átadott "új főutca" egysávos közlekedését át kell adni a gyalogosoknak és ezzel a kihaló szavazói helyett újakat tud majd a kerületébe csábítani...Remélem továbbá,hogy a "Gegessy bácsi és unokái" is rájönnek(Ráday u)

tabaniember 2010.02.12. 22:44:08

Mér képzeli sok majom, hogy azzal tesz jót a kölykének, ha kiköltözik vele a rákba... Amíg pici, oké, kirakja a fűbe. De aztán? Viszi autóval oviba, iskolába, aztán naponta órákat elvesztegetve ingázik a szerencsétlenje HÉV-vel, busszal középiskolába, nem jut el egy koncertre, buliba a szülő nélkül, ha mégis elmegy, el kell érni a nemlétező vagy kriminális (sőt valóban veszélyes) éjszakai járatokat, vagy megint ülhet kocsiba apja-anyja, hogy hazavigye, ha akarja a gyerek, ha nem. Otthon meg ül a kert közepén - bent a házban, a számítógép előtt, onnan csetel a haverokkal, ahelyett, hogy lógna velük a városban. Nem gondolkodnak ezek a szülők, az tuti. Azér páran felnőttünk már ebben a koszos városban, és eddig túléltük.

norbi2k 2010.02.13. 00:19:57

@kakukk2: egy páran felnőttek már városon kivül is, hidd el... nem csak a panelban nevelnek gyerekeket... a városba jutás problémáját is meg lehet oldani, nem hinném hogy ez akkora gond lenne... gondolom nem éltél még kertes házban, ezért beszélsz ilyen butaságokat...vannak emberek akik nem akarják hallani a szomszéd fingását...

nótbuk 2010.02.15. 00:46:59

mivel várhatóan 2020 környékén végleg összeomlik az olaj világkereskedelme és 2025-ben megkezdődik a posztindusztriális kőkorszak. ennek a korszaknak az a lényege h a sok sorvadt testű budapesti vidéken fog kapálni ha nem akar éhen pusztulni.

norbi2k 2010.02.15. 09:41:43

Éljenek a diplomások!

face to face 2010.07.17. 18:10:01

Belvárosban:dög meleg még ha van is klímád, állandó tömegnyomor sok idegbeteg emberrel, parkolás egy lósz@r.Kiöregecc a bulikból és akkor húznál kifelé a kiszcaládoddal.

Vidéken:rendszeres fűnyírás, télen hósöprés kötelező jelleggel.Családi ház sosincs kész.
A nagy családi házban az emberek előbb utóbb egymás agyára mennek, gyerekek húznának el 22 körül(ha tudnának).Ottmaradsz a nagy házaddal, fűtheted stb.

Megoldás:Megpróbálni előre gondolkodni.
-Pesten is kell ingatlan meg vidéken is.

trendo+ 2010.07.17. 19:17:37

@kakukk2: Meg is indul egyfajta visszavándorlás az agglomerációból a nagyvárosba. Az emberekre rá kell bízni, hogyan szervezik meg az életüket.

trendo+ 2010.07.17. 19:20:32

@nótbuk: Ha végigmegyek az országon, már parasztot se nagyon látok kapálni :))))
És akik eladták a paneljukat és tanyára költöztek, a legritkább, hogy gazdálkodnának.

trendo+ 2010.07.17. 19:23:52

@Mikorka Kálmán: A fiatalok elsősorban a hasonló korú társaság és a szórakozás hiánya miatt kívánkoznak a városba. Azért nem mondom a munkalehetőség hiányát elsőnek, mert az már bele van kódolva a pályaválasztásba :) Vagyis a gyerekek zöme már eleve, tudatosan olyan pályát választ, hogy még véletlenül se kelljen vele otthon maradni.

süti beállítások módosítása