Üvegkupola és napelemek. Átépítsük-e az Országházat?

2009.12.07. 12:59 Zubreczki Dávid

parlament

Na az Országház átépítése tényleg utópisztikus gondolat, bár a munkálatokat valószínűleg senki nem venné észre, hiszen valahol úgyis folyton fel van állványozva az épület. Viszont a Reichstag energiatakarékossá varázslása után felmerült a gondolat, hogy vajon miért nem nyúlunk hozzá a mi parlamentünkhöz is. Üvegkupola, földhőszivattyú és napelemes tető a Kossuth téren?

Egy kicsit ciki több éves ötletek nyúlni egykori egyetmistáktól, de Kazinczy Gyöngyvér OTDK dolgozatát (pdf) csak most ajánlotta figyelmembe a Sadia. A lényege: megnézte milyen energiatakarékossági vagy alternatív energiát hasznosító megoldások vannak az 1999-ben újjáépített Reichstagon, aztán azt is, hogy azokat miként lehetne felhasználni a mi Országházunkon.

(Igen, persze vannak a két épület között nüansznyi különbségek, például hogy a mi parlamentünk egész jó állapotban van, és jelenlegi formájában is az ország éke, de lendüljünk túl az ilyen apróságokon. Esetleg gondolatban vetítsük át az egészet mondjuk a Várba, a Honvéd Főparancsnokságra!)

Reichstag: hűtés-fűtés földhőszivattyúval, finomított étolajjal, biodízellel. A megvilágításban fontos szerepet játszik az üvegkupola és a tükörrendszer, amely szétszórja a beérkező napfényt. A kupola egyébként a szellőzésben is fontos szerepet játszik, mert az épület úgy van kialakítva, hogy átjárja a friss levegő. A tetején van 300 négyzetméter napelem - ez termeli az energiát az árnyékolástechnika működtetéséhez. Ja és az ablakok is úgy vannak rendszerbe kapcsolva, hogy hozzájáruljanak a természetes légkondicionáláshoz.

Országház. Az eredeti fűtő-hűtő rendszer működik többé-kevésbé, amiből a légkutakba elhelyezett jéggel hűtött épülethűtés szerintem szenzációs és a maga idejében biztos nagy szám volt. (A félreolvasást megelőzendő, nem légutakról, hanem légkutakról van szó, vagyis nem a képviselők szopogatnak jégkockákat). Az árnyékolástechnikát a jó öreg fa redőnyök jelentik, viszont természetes fény alig van. (Azóta persze történt ez-az).

Na és akkor lássuk, mi mindent lehetne átvenni a németektől!

  • Lehetne mondjuk egy Duna hőjét hasznosító abszorpciós hűtőgépet, hőszivattyút alkalmazni - ez elég kézenfekvő megoldás lenne. A termelt hőt tárolni lehetne és később felhasználni. Ezen a téren egy az egyben át lehetne venni a Reichstag rendszerét.
  • Geotermikus energia: a Margitszigeten van hőforrás, amit a dolgozatban csövön vezetnének ide, bár szerintem nem kizárt hogy közelebb is lenne feltáratlan forrás. Mindenesetre klassz megoldás lenne a téli fűtés kiegészítésére.
  • Ami a világítást illeti, az állítólag már régen is problémát jelentett. Új ablakokat vágni épp olya nagy hülyeség lenne mint üvegkupolát építeni a régi helyére. Ugyanis a kupola alatt most a Szent Korona van, amit amúgy is védőfóliákkal óvnak a túlzott fénytől. De ha máshova tennék, a Kupolateremben akkor sincs olyan funkció ami miatt megérné az átalakítást.
  • Gyöngyvér szerint az energia 70%-át adó co-generátort 30%-ban napelemekkel egészíthetnék ki, nagyjából ötezer négyzetméteren. Nekem kicsit ijesztőnek tűnik a fotovoltatikus tetővel fedett Országház, de még mindig jobb, mintha egy Lechner féle majolikás tetőt szeretnének lecserélni.

Természetesen mindez pusztán egy érdekes hipotézis, de azon mindenképpen érdemes elgondolkodni, hogy a Budapest jelentős részét kitevő százéves házakkal mit kezdjünk energetikai szempontból. Lehetőleg persze úgy, hogy a városkép se lássa kárát.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: budapest energia építészet napelem világítás geotermikus energia

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr131580091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2009.12.07. 16:10:31

Csak hozzáteszem, hogy az Országház fűtése/hűtése jelenleg is részben geotermikus energián alapul, a szellőzőjáratok a földbe vannak vezetve, ahonnan az állandó hőmérséklet biztosítja a klimatizációt. Biztos lehet a technológián javítani, de ilyet már 100 éve is tudtak :-)

LaCitta (törölt) · http://www.cyclechic.blog.hu 2009.12.07. 22:04:13

A helyzet paradoxona, hogy a még használatban lévő, de a leginkább építészeti-gépészeti korszerűsítésre szoruló védett épületeken nemigen lehet mitt kezdeni manapság, hiába van lelkes gazda, jó tech. megoldás és akár forrás is. Noszóval a talajszondázás tetszik, ami a hűtés-fűtés-melegvizet illeti. A világítás...ledek? Esetleg?

budapestjovoje.freeblog.hu (törölt) · http://budapestjovoje.freeblog.hu/ 2009.12.09. 22:40:24

LED-ek, meg olyan képviselők, akik távozáskor le tudják kapcsolni a villanyt.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.12.23. 15:27:48

Tökjó az oldal alatt futó zene. Ki az előadó? Mia címe? megszerezhető vhonnan?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.12.23. 17:09:45

@~dá~: a diplomaterves alatt. zongora. nagyon terszik.

lee213 2010.01.29. 16:55:46

ha nem lenne a kupola belső oldala olyan díszes, akkor támogatnám az átépítést!

süti beállítások módosítása