Mikor tiltják be nálunk is közterületen a dohányzást?

2010.02.07. 14:00 Zubreczki Dávid

Non-Smoking Areas

 

Amikor boldogult ifjúkoromban a Streamline English-ből tanultam angolul, eléggé meglepett az az olvasmány, amelyik arról szólt: hősünk rosszul érezte magát a moziban, mert az előtte ülő pipafüstje csípte a szemét.

Na igen, ami nálunk már elképzelhetetlen volt a 80-as években is, az az Egyesült Királyságban még teljesen elfogadott: szinte mindenhol lehetett dohányozni, járműveken épp úgy, mint közintézményekben. Azóta felzárkózott hozzánk a nyugat, a mozikból épp úgy eltűnt a cigifüst mint a mozifilmekből. Abszolút mérföldkő volt, amikor Lucky Luke szájában 83-ban szalmaszállá változott a dekk (még a WHO is üdvözölte a történelmi tettet). Persze azóta nálunk is történt ez az, például a folyosón szünetben cigarettázó tanárnénik ma már nem tartoznak hozzá az sztenderd iskolaképhez és a legutóbbi négy miniszterelnök sem fújta a füstöt a kamerába interjú közben.

Az igazán nagy változást számomra az jelentette, amikor 2004-ben Írországban megtiltották a dohányzást a vendéglőkben. Egy olyan országban, ahol a kocsmakultúra valódi nemzeti érték, nehéz volt elképzelni a szakítást. De megtörtént, és azóta máshol is követték a változást.

Ám nagyon úgy tűnik, ez még nemhogy a tüdőrák visszaszorításához, de akár "szinten tartásához" is kevés. Mint a WHO és a Rákellenes Liga felméréséből kiderül:

 

A legfrissebb statisztikák szerint, a rák közel 7,6 millió ember halálát okozza világszerte évente. Ezen esetek 72 százaléka alacsony- és átlagos jövedelmű országokból származik. Európában is az alacsony jövedelmű és hátrányos helyzetű csoportok vannak különösen kitéve az amúgy elkerülhető kockázatoknak. Hatékony megelőzési és egészség fejlesztési stratégiák nélkül a rákos megbetegedések száma várhatóan növekedni fog az elkövetkező években, 2030-ban akár 17 millió ember halálát is okozhatja.

A rákos megbetegedések között a vezető halálok a tüdőrák és ez a trend 2030-ig szintén erősödni fog, ha nem készül el egy átfogó és hatékony dohányzás elleni politika és nem erősödnek a dohányzás visszaszorítására tett erőfeszítések.



És melyek lehetnek ezek a visszaszorító intézkedések Magyarországon? Egyáltalán nem kizárt az ír modell bevezetése, amelyet mások is követtek, illetve terveznek követni. Sőt, lehet hogy előbb-utóbb tilos lesz közterületen dohányozni, mint ahogy tilos mondjuk alkoholt is fogyasztani. Ugye most sem vernek bilincsbe senkit, ha egy ligeti parkban ücsörögve megiszik egy üveg sört beszélgetés közben, de azért azt az embert, aki egy zsúfolt belvárosi utcán italozik, azt legalábbis kinézik. Valahogy így képzelem. Persze van, ahol ennél keményebben veszik a dolgot, például Kiotóban. Ott - a nyitóképen is olvasható szöveg szerint -, mindenki aki lebukik városhatáron belül, 1000 jent köteles fizetni.*

(Érdekesen kapcsolódik a téma biometrikus azonosításhoz is, ugyanis épp ebben a városban vezettek be olyan cigarettaautomatákat, amelyek arcfelismerője 90%-os pontossággal azonosítja a vásárlóról, hogy elmúlt-e húsz éves (ott ugyanis ez a korhatár). Ha bizonytalan, akkor elkéri a vásárló személyijét, amit egy résbe kell becsúsztatni).

Ami viszont szinte biztos, hogy hamarosan országos szinten bevezetik azt, amit egyes önkormányzatok már megléptek: megtiltják a dohányzást a játszótereken (ez automatikusan hozzátartozik a családbarát város koncepcióhoz, hiszen az apróságokat nem csak a füst, de a szétdobált, összeszedegetésre csábító csikkek is veszélyeztetik).

Nálunk, ahol a következő húsz évben drasztikus népességfogyással és elöregedéssel kell számolnunk, kiemelten fontos kérdés kellene hogy legyen a legfontosabb halálozási ok visszaszorítása. [Fotó: conde_erlette]

* Mint arra a Cigi blog bloggere figyelmzetett, a pécsi helyzet már-már hasonló a kiotóiéhoz: annyiféle intézmény ötven méteres körzetében tilos rágyújtani, hogy az már szinte összefüggő dohányzásmentes zónát alkot.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: dohányzás egészségügy azonosítás biometrikus

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr631736331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2010.02.07. 15:42:07

Azért pár dolgot pontosítanék, ha nem bánod: az íreknél a totális tiltás ellenére nőtt a dohányosok száma:
cigi.blog.hu/2008/07/16/ir_adatok
A japán automata is jópofa, bár olvastam olyan híreket, hogy a tinik egy idősebb ember képével felvértezve becsapták a remek arcfelismerő rendszert.
Aztán van olyan település, ahol már nem lehet az utcán sem rágyújtani - de jó, hogy eszembe juttattad! - Pécsett nyomják így.
cigi.blog.hu/2008/12/19/pecsi_rendelet

steflac 2010.02.07. 18:58:52

5 éve leszoktam, elvárom, hogy más se fújja az arcomba! se kocsmában, se utcán....
Hajrá annak a várva-várt törvénynek!

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.02.07. 20:13:47

@Cigiző: dehogy is bánom kösz! a pécsi dolgot linkeltem, az írben pedig lehet, hogy igazad van, de ezek a statisztikák olyanok, hogy ha kell tudok ellentétest is hozni : ) www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1051566
Amúgy meg majd megbeszéljük egy fröccs mellett ;)

batman1971 2010.02.10. 14:53:43

ezért nem teszem be a lában Pécsre. szerintem ez kicsit gáz. Azt betilthatják, hogy eldobjam a csikket (nagyon helyesen) de hogy szabadtéren dohányozzak...

AZATYAURISTEN 2010.02.12. 20:40:26

@Cigiző: Ausztriaban a cigaretta automatakban csak bankkartyaval lehet fizetni, mert szt 18 ev felett lehet megkervenyezni...igy hat sokan masok kartyajaval vasarolnak...
"azota felzarkozott hozzank a nyugat" ez egy baromsag, Magyarorszag ezen a területen a beka segge alatt van, a mozi az egy dolog; annyi de annyi ellenpelda van, de ha csak ironikusan ertetted, ok. Bar attol tartok, nem. A moziban tüzvedelmi okokbol tilos dohanyozni Magyarorszagon (!), ennek semmi de semmi köze a dohanyzas visszaszoritasahoz, a filmet vetitö alak is szivta mint az allat ott hatul fent...:D

süti beállítások módosítása