A paksi erőmű teljesítményének duplája van a föld alatt. Mégsem állítunk elő geotermikus energiából villamosat Magyarországon

2010.05.15. 15:57 Zubreczki Dávid
mi az energia?

Az energiapolitikai kérdések jelentőségét mutatja, hogy már a kormány felállása előtt napirendre került a kérdés. Az, hogy épp a zöldügyekért felelős Illés Zoltán és épp egy geotermikus kútnál (a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályi határában) nyilatkozott, arra figyelmeztet, hogy még inkább előtérbe kerülhetnek az alternatív energiaforrások is. Igaz, az új kormányfőhöz hasonlóan nagyon óvatosan, kiegyensúlyozottan fogalmazott Illés (akiről már korábban kiderült, a vidékfejlesztési tárca államtitkáraként felügyeli majd a környezet- és természetvédelmet, valamint a vízügyet):

 

Az elkövetkező kormányzati ciklusban a megújuló energiák részarányának növelése a cél, az elsődleges feladat, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a hagyományos energiaforrásokra ne lenne szükség.

 

Az MTI hírt többen is teljes terjedelmében lehozták, lássuk itt a legfontosabb részleteket:

  • "minden ország számára fontos az energiafüggőség csökkentése, a saját energiaforrások feltárása, a realitás ugyanakkor más"
  • "Az elkövetkező időszakban bizton lehet arra számítani, hogy a megújuló energiák - Nap, geotermikus, szél, biomassza - terjedését a leendő kormány támogatja, mindenkit biztatok, hogy egy olyan területre fektethetnek be, amely ígéretes az elkövetkező évtizedekben, függetlenül a kormányzati ciklusoktól"
  • Magyarországon a Föld mélye mintegy 4 ezer megawatt energiával bír (ez a paksi atomerőmű teljesítményének kétszerese), ebből egyáltalán nem állítunk elő villamos energiát. Elképzelhető, hogy a közeljövőben 300 fokos gőzt hozzanak a felszínre, ami villamosenergia-termelésre is hasznosítható.

 

Ami a mályi kutat illeti, itt - mint a közlemény írja - kétezer méter mélységből hozz a felszínre a forró vizet, illetve gőzt a PannErgy, amelyből fűtési és ipari hőt állítanak elő, illetve táplálnak a miskolci távhőrendszerbe. Vagyis elektromos áramról egyelőre itt sincs szó, reméljük lesz... [illusztráció: www.pannergy.com]

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: energia erőmű geotermikus energia villamos energia

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr582005307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imeron 2010.05.17. 15:01:05

Eleg gaz egy ekkora teruleten ilyen keves energiat eloallitani :D. (Magyarorszag egesz teruletere jut Paks ketszerese.)

zama 2010.05.18. 19:45:55

hát azért nagyon remélhetjük, hogy ez így is lesz, mert eddig elképesztő hülyeségeket hordtak össze a politikusok, pl. itt: greenpeace.blog.hu/2010/03/28/egy_ep_kepviselo_2010_a_szen_tiszta_csak_az_atom_co2_semleges

mig8 (törölt) 2010.05.20. 13:03:52

Azért nem ártana megkérdezni pár szakértőt is, hogy hogy is van ez a geotermia...

Nekem nagyon tetszik az, amit a Pannergy csinál és sok sikert kívánok neki, de nem hiszem hogy jelenleg ennél többre leszünk képesek.

Hogy képbe legyetek: a Pannergy jelenleg távfűtést tud geotermikus energiából csinálni. Az villamosenergia termelés még nekik is csak terv.

süti beállítások módosítása