Mi lesz veled nagymama? - Megemelik a nyugdíj korhatárt?

2010.06.06. 08:00 Alice from Wonderland
Alice from Wonderland: grandparents

Néhány napja azzal borzolta a sajtó a kedélyeket, hogy akár 70 évre is emelhetik a nyugdíj korhatárt az EU területén. Aztán a Világgazdaságban megjelent egy interjú Andor László magyar EU biztossal, aki próbálta eloszlatni a rémhíreket. Az információk, megoldási kísérletek változnak, a probléma viszont maradt.

A nyugdíjban töltött évek száma az élettartam leglfeljebb egyharmada lehet, viszont egyre tovább élünk, ami ezt jelenti, hogy ez a határ kitolódik, ami azt jelenti, hogy  a jelenlegi viszonyok mellett egyre több lesz a nyugdíjas, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb lesz az aktívan kereső, ami azt jelenti, hogy... és elindul a lavina. 

A várható élettartam fokozatos további hosszabbodásával párhuzamosan a munkaerőpiacon aktívak és inaktívak aránya mindenütt egyre romlik. EU-átlagban már ma is csak három aktív jut egy nyugdíjasra, de változatlan nyugdíjba vonulási szabályok esetén 2030-ra már csak kettő fog. Abszurdnak tűnik, de 2060-ra már többségbe kerülnének a nyugdíjasok – akkor három aktív jutna négy nyugdíjasra. 

Én most önző módon fogom megközelíteni a dolgokat: a mai fiatalok, akik abban a korban vannak, hogy családot kellene alpítani, elképesztően le vannak terhelve. A tanulmányok befejeztével elindul az irgalmatlan hajtás a munkáért, majd ha már van, annak megtartásáért és a saját élet megalapozásáért. Na mármost, ha mégis elszánja az ember magát és gyereket vállal, akkor nagyon sokat jelent a nagyszülők segítsége. Időben, törődésben, apróságokban, nagyon sokat tudnak levenni a szülők válláról. De mi van ha nagymaminak és nagypapinak 70 éves koráig dolgozni kell!? Hova megy a gyerek a nyári szünetben, ki ugrik el érte az uszodába, ha anyu meg apu túlórázik vagy épp csak pihennének egy kicsit. 

Én csak abból indulok ki, hogy gyerekkoromban milyen jó volt, mikor a Nagyi jött értem oviba, milyen jó volt néha nála ébredni reggelente, mert mindig volt habos kakaó meg friss kifli (nem mintha otthon nem lett volna, de a Nagyinál a kakaónak is más volt az íze). Már így felnőtt fejjel belegondolva látom, mekkora segítség volt a szüleimnek, hogy volt "hova tenni" a gyereket. Ezt én is így szeretném. Azonban ha marad a jelenlegi helyzet, akkor a gyerekem már bőven iskolás lesz, mire a szüleim nyugdíjasok lesznek. Pedig a nagyszülőknél jobban senki nem tudja elkényeztetni a gyerekeket néhány nap alatt és senki nem tud olyan olyan jókat mesélni, mint a nagyszülők, és igenis kell, hogy egy végig dolgozott élet után, nyugodtan unokázhasson mindenki.

/Fotó: flickr.com/

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: eu gyermek nyugdíj demográfia nyugdíj korhatár

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr192059108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Psyman 2010.06.06. 09:25:46

Ami azt illeti, a Nyugat hanyatlását jelzi az is, hogy a világon egyedülálló módon CSÖKKENT a várható élettartam az elmúlt tíz évben.
Csak mivel ugye olyan baromira liberálisok vagyunk, hogy minket aztán baromira ne kössön le néhány sipákoló poronty, mert nekünk kurvára önmegvalósítanunk kell, aztán majd 40-45 évesen összehozunk egyet a titkárnővel.
Jahogy emiatt csökken az a népesség, aki a nyugdíjasokat eltartja és emiatt a fiam már csak 5 évvel később mehet nyugdíjba? Az már legyen az ő baja.

Ennyiről szól a történet. Tetszene több gyereket és kevesebb abortuszt csinálni, mehetne mindenki nyugdíjba 55-60 évesen!

Valaki2 2010.06.06. 09:28:07

Nem tudom ki találta ki ezt az EU-ban, de Magyarországon a férfiak várható életkora simán 70 év alatt van, de szerintem a nők sem állnak jobban (EU viszonylatban sz@r fizetés, kilátástalanság, katasztrofális egészségügyi állapot). Egy 70 éves nyugdíjkorhatár pont azt jelentené, hogy a nyugdíjat, mint olyat is meg lehet szüntetni, mert nem igazán érné meg senki.
Valaki írta, hogy nyugaton egy 70 éves úgy néz ki, mint nálunk egy 50-es. Ezen érdemes elgondolkozni.

A másik, amire nem gondoltak: vajon mit várhatunk egy 70 éves bácsitól/nénitől, ki fogja egyáltalán alkalmazni, amikor a fiataloknak sincs munka... 50 évesen is szinte esélytelen munkát találni, de úgy még kihúzzák az emberek a nyugdíjig, de hogy mondjuk 65 évesen sorba álljon valaki a munkügyi hivatalnál, versengve a 20 éves frissdiplomásokkal, hát, ez egy baromság.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.06. 09:46:22

Felesleges arra játszani, hogy majd milyen jó lesz, ha nyugdíjba megyünk. Töredékét kapjuk majd annak, amihez addig hozzá voltunk szokva, ha egyáltalán megéljük. Az átlag magyar (én is) jobban teszi, ha utánaolvas, és megtanulja, hogyan kell a pénzzel bánni. Az iskola csak egyetlen - hamis - utat mutat mindenkinek: tanulj jól, legyen egy jó állásod, és kapsz jó nyugdíjat.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.06.06. 10:17:10

Ez sajnos tipikusan a járni jár csak nem jut esete. Tény, hogy egy 65 éves ember nem kap munkát (még a fiatalabb se nagyon), főleg ha még a végzettsége is alacsony. Fizikai munka ugye helyből esélytelen, az adott normákat nem tudja teljesíteni. Másik oldalról viszont, ha nincs befizetés, akkor nem lehet kifizetni sem. Itt nagyon nehéz okosat mondani, de érzésem szerint nem a kiadási oldalt kell csökkenteni, hanem a bevételit növelni. Mire az embernek diplomája lesz könnyen megvan 23-25 éves. A nyugdíjkasszának itt kéne csinálni az első gyereket, de mire az ember lediplomázik, talál egy állást, vesz valami lakást az jóval odébb van, nincs gyerek 25 évesen. Ez nem vad liberalizmus meg önmegvalósítás. Ha itt könnyítene/segítene valamit az állam, az esetleg meghozná a gyümölcsét olyan 20-30 év múlva. A gyerek már csak olyan hülye dolog akinek fel kell nőni mire dolgozik. :)

_Molly 2010.06.06. 10:45:11

SAJNOS a nagymamák ezután is ráérnek majd habos kakaót csinálni.:(

Ugyanis 45-50 évesen már jóformán SENKI nem kap munkát. (munkahelyiterror.blog.hu/2010/06/05/mit_er_a_no_ha_50_eves#more2057198)

Így a helyzet csak annyiban változik, hogy ez a korosztály ezután is munka nélkül tölti az életét, csakhogy még 15-20 éven keresztül SEMMILYEN állami juttatást nem kapnak.

A kérdés inkább az, hogy a gyerekeik el tudják-e tartani majd (és most!) a munkanélküli szüleiket amellett, hogy még gyerekeik is vannak.

Vagy választaniuk kell: a 4 szülő vagy 1-2 gyerek.

életfa · http://polgarmesterpilisszanto.blog.hu 2010.06.06. 10:46:15

Javaslom megismerni a Szent Korona országának rendszerét. Élhető, és megteremthető. Csak kicsit túl kellene tekinteni a jelenlegi rendszeren, a saját jól felfogott érdekünkben.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.06.06. 10:48:18

Ugyan, lesz itt nyugdíj bőven, de majd jüan-ban kapjuk...

egyenlítő 2010.06.06. 10:49:43

Tessék mondani, ha kitolják a nyugdíjkorhatárt, lesz-e több munkahely? Ha több gyerek születik, lesz-e majd munkájuk?

Egyszerűen arról van szó, hogy a termelékenység növekedésével (pillanatnyilag) a lakosság 10 %-a képes mindenki eltartására. A többiek egy részének még van értelmes munkája, de végül is annak a 10 %-nak kell eltartania a teljes lakosságot, így, vagy úgy.

borovi 2010.06.06. 10:50:30

Ha megnézzük a magyar átlagéletkort (nők 77,2; férfiak 68,7 év), akkor férfiként kifejezetten cinikusnak tartom a lehetséges 70 éves nyugdíjkorhatárt.

AnnaKarenina 2010.06.06. 10:50:32

Szerintem az csak a probléma egyik része, hogy csökken a gyerekszám. Hiába születne több gyerek, ha az állandósuló munkanélküliség miatt sokan sem magukat, sem egy családot nem lesznek képesek eltartani, és ezzel együtt teljesíteni a járulékfizetési kötelezettségeiket. Ugyanez vonatkozik az ötvenen felüliekre is; miért is alkalmazna valaki idősebbet, ha -ráadásul kevesebbért- fiatalt is lehet? Ez utóbbit már ma is lehet látni.
Azt gondolom, hogy a gazdaság folyamatai pontosan a népesedés növekedése ellen hatnak, ami, ha belegondolunk, jogos, mert a Föld eltartóképessége véges, ugyanakkor a gazdaság megkövetelné a kereslet bővülését, ami mindezek mellett lehetetlen. Akkor hogy is lesz?
Az életkori határ indoklása pedig röhejes, hiszen a biológia leépülés nagy átlagban az ember ötvenes éveiben elindul, ezen nem változtat a megnövekedett élettartam, ráadásul itt már nagyon nagy szerepe van a genetikai örökségnek, vagyis teljesen egyedi az öregedés folyamata és betegségei.
Ha a 70 évből levesszük az első 18 évet, akkor is maradna 52 munkában eltöltött év, kb. maradna még 17 év a nyugdíjban. Ennek minőségéről már talán nem is érdemes beszélni. + arról sem, hogy nálunk nem a 87 év az átlagéletkor.

_Molly 2010.06.06. 10:51:11

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: "Másik oldalról viszont, ha nincs befizetés, akkor nem lehet kifizetni sem."

Hát igen, amíg a kormány nem hoz olyan törvényeket, amiknek a hatására a munkáltatók nem diszkriminálják az idősebb munkaképes korosztályt, addig az ilyen nyugdíjkorhatár-emeléseknek SEMMI ÉRTELME nincs.

Ugyanis a munkanélküli éppen úgy nem fizet a kasszába, mint a meg nem születő gyerekek. Lehet emelni a nyudíjkorhatárt a csillagos egekbe is, de ettől aztán nem jut több pénz a nyugdíjakra!

Akinek meg van munkája, az meg úgysem megy el nyugdíjba most sem. (A közszféra pl. tele van nyugdíjas korú foglalkoztatottakkal.)

borovi 2010.06.06. 10:51:46

természetesen születéskor várható életkorra gondoltam! bocsi

wroadd (törölt) 2010.06.06. 10:52:26

A nagyi helyett majd a dédnagyi megy az unokáért:)

egyenlítő 2010.06.06. 10:53:33

@Valaki2: A várható életkor nem azt jelenti, hogy agyonlőnek, ha addig meg nem haltál. Az adott évben meghaltak átlagéletkorát számolják ki, tehát (durván) az emberek fele a várható életkor előtt, a fele meg utána hal meg.

régirég 2010.06.06. 11:31:03

Annak idején azt hittem majd én is 55 évesen mehetek nyugdíjba. 3 év múlva el is érném,de már nem mehetek. Most 62 az az 55. Ha belegondolok hogy még majd 10 évet kell dolgoznom, kitör a frász. Van már 38 évem megszakítás nélkül. Az életemet végigdolgoztam, felneveltem, taníttattam 2 gyermeket. Elápoltam szüleimet,mindíg beosztással, fillérezgetéssel kellett élnem. Nem hittem el mikor az öregek mondták, hogy 50 felett minden nyavaja előjön. Sohsem voltam beteg, de 50 felett mindig van valami. Egy kis koleszterin, egy kis csontritkulás, egy kis izületi fájdalom. Szóval nagyon úgy néz ki, hogy 5-10 év mulva már járókerettel fogunk bejárni dolgozni. A fiatalok utálni fognak minket, mert fizikai lehetetlenség felvenni a versenyt velük, és már az agyunk sem lesz a régi. Hasonlítjuk magunkat a nyugathoz ahol mindig könnyebb volt élni az anyagiak miatt, az asszonyok 4 órás munkát vállaltak, ha vállaltak. Persze nem is fáradnak annyira el 60 éves korukra. Arról nem is beszélve, hogy ha mi maradunk a munkahelyeinken, hol lesz munkájuk a fiataloknak? Hogyan vesznek lakást, hogy vállalnak gyereket? Nem mindenki feneke alá tolják ám be mindezt! "Nagyjaink" gondolkodhatnának egy kicsit!Ja, és miután az életemet végigdolgoztam, tejre meg kenyérre sem lesz elég a nyugdíjam? Felháborító!!!

_Molly 2010.06.06. 11:36:37

@régirég: "Annak idején azt hittem majd én is 55 évesen mehetek nyugdíjba. 3 év múlva el is érném,de már nem mehetek. Most 62 az az 55."

Van egy rossz hírem. Ha most 52 éves vagy, akkor te már csak 65 évesen mehetsz nyugdíjba.

néni 2010.06.06. 11:59:33

@_Molly: Ezt nem kellene megengedni ha elment nyugdíjba akkor adjon helyet a fiatal kezdöknek és már nem is lenne annyi munkanélküli

tarara 2010.06.06. 12:26:05

Azt miért hittétek eddig, hogy az állami nyugdíj valamiféle jutalomként fogható fel egy "egész élet áldozatos munkájának elismereséként" ???

Egy fiktív korhatárhoz kötni, teljesen függetlenítve az egyén szellemi, fizikai egészségügyi állapotától tarthatatlan állapot. Legalábbis az állami nyugdíjkoncepcióban az.

Ezek az emberek hála Istennek a mai korhatár elérés után még sok-sok évig képesek arra, hogy hasznosan tevékenykedjenek a társadalomérdekében, hozzájáruljanak az egy-főre-jutó GDP növeléséhez, azaz a társadalom jólétéhéz. Nagy arányuk ténylegesen végez jövedelemszerző munkát a fiktív korhatár elésére után,és még mellé kapja az állami nyugdíjat, kvázi ajándékként.
Ajándékként, mert az hiába fizetett ő tegyük fel tisztességesen törvényes mértékű járulékot élete folyamán, az még sincs köszönőviszonyban sem azzal, amit kap nyugdíjasként.

Mert ebben a rendszerben nem felhalomzásról beszélünk, nincs jövőbeni érték, a befizetett járulékot azonnal elfogyasztják az aktuális nyugdíjasok. A rendszeres járulékbefizetései jövőbeni értékét az lenne hivatott helyettesíteni, hogy a jövőbeni, az ő nyugdíjas éveiben az aktívkorúak által megtermelt, járulékalapot képező aggregált szintű személyi jövedelmek reálértéke legalább akkora, mint az ő befizetéseinek éveiben volt.
Ez azonban nem így van.

A másik : az állami rendszerben aki teheti kibújik a járulékfizetési kötelezettsége alól, aki nem tudja megtenni, met a mókáltató levonja, az pedig azt kívánja bárcsak ki tudna búni alóla, és első adandó alkalommal meg is teszi.

Ezzel szemben nyugdíjas korában torka szakadtából üvölt, hogy milyen kevés a nyugdíja és azonnal emeljék meg.

Ez egy velejéig rohadt rendszer ! Azért rohad, mert a Zemberek nem tekintik magukénak a mögötte húzódó értékrendet: Én fizetek ma neked, hogy jól élhess időskorodban, a te unokád fizet nekem majd, hogy én jól élhessek idős koromban. Teljes elutasítás a reakció a társadalom tagjai részéről.

Ezt a rohadást csak az a változtatás képes megállítani egészséges pályára helyezni az időskori megélhetésre való felkészülést, ha alapvetően magánmegtakarításokra helyezzük a hanngsúlyt. Ez és csak ez képes megteremteni a kapcsolatot a Zemberek fejében az ő rendszeres megtakarításainak értelme, szükségessége és az idső kori megélhetése forrása között.

Itt nincs kecmec, az emberek pontosan értik, hogy amit megtakarítanak 30-40 éven át, azt maguknak takarítják meg. Amíg ezt a kpcsot nem engedjük létrejönni a Zemberek tudatában, addig nem lesz megoldsá, a rendszer megállíthatatlanul rohan a szakadék felé.

_Molly 2010.06.06. 12:34:05

"Itt nincs kecmec, az emberek pontosan értik, hogy amit megtakarítanak 30-40 éven át, azt maguknak takarítják meg."

Jah, aztán jön egy gazdasági válság, és nemcsak a felgyülemlett kamat úszik el, hanem a tőkéből vonja le a magán nyugdíjbiztosító a saját fenntartási költségeit.

Az első magánnyugdíjpénztári kifizetések 2013-ban kezdődnének el. És már most tudni, hogy a biztosítók a saját székházaikra-alkalmazottaikra-költségeikre annyit elköltöttek, hogy a befizetések maradékából aligha lesznek képesek a kifizetéseket teljesíteni.

rmr 2010.06.06. 14:00:33

Egyébként nemcsak a korhatár emelésével, hanem az alanyi jogúság megszüntetésével is kívül lehetne tartani az embereket az ellátórendszeren, a nyugdíjjogosultság simán alapulhatna rászorultságon. Már most is olyan alacsonyak a nyugdíjak, h a nyugdíjas, ha rendes "polgári" életszínvonalat akar fenntartani, vagy dolgozik, vagy a megtakarításaiból él, vagy a családja segíti.

Az biztos, h a mai 30-asoknak már fel kell készülni, h vagy teljesen bedől a nyugdíjrendszer, vagy olyan keveset fognak kapni, ami semmire sem elég, és ezen sajnos az mnyp-rendszer sem segít.

_Molly 2010.06.06. 14:16:31

@thyles újra: "a nyugdíjjogosultság simán alapulhatna rászorultságon"

Ahhoz előbb meg kéne szüntetni a fekete és szürke jövedelmeket. Mert önmagában egy jövedelemigazolás ma sem teszi igazságossá a segélyezést és az egyéb támogatásokat.

Inkább talán meg kéne szüntetni az indokolatlan rokkantnyugdíjakat és azokat a "szolgálati nyugdíj" rendszereket, amik miatt bizonyos szakmákban már akár 36-40 évesen is nyugdíjba lehet menni. Mégpedig több pénzzel, mint amekkora korábban a fizetés volt.

Girhes macska 2010.06.06. 14:25:16

@tarara: Boldog lennék, ha megtakaríthatnék, de sajnos minden bevételemet felemészti egyetemista fiam, munkanélküli férjem és saját magam eltartása, idős szüleink segítése. Lassan oda jutunk, hogy korábbi megtakarításainkhoz kell nyúlnunk a számlák kifizetéséhez, a bevásárláshoz.
Tisztában vagyok az öngondoskodás fontosságával, dolgoztunk is rajta, de ez most egy ilyen időszak és fogalmam sincs, hogy lesz tovább. Férjemnek ötven felett kell(ene) új szakmát tanulnia, mert a régiben lehetetlen elhelyezkednie. Munkanélküli hivatal széttárja a kezét, sajnos elfogyott a keret, nem tudnak támogatni. De ez már a munkaterror blog témája...

Morzso · http://mokrativ.blog.hu 2010.06.06. 16:43:10

Ezt a problémát nyugaton úgy oldották meg (pl Anglia), hogy a minimálbérből bőven megél mindenki, jön a sok bevándorló, ők nekik kutyakötelességük 2 évig fizetni az adót, meg a TB-t (nin), utána kaphatnak csak pl rendes orvosi ellátást (addig max csak sürgősségit). 5 év kell az állampolgárság megszerzéséhez. Szerintetek mennyi aktív kereső jut egy nyugdíjra/támogatásra jogosult angolra? Egyébként a szociális támogatásból pl, simán jól élnek, így a 18 éves brit tinik simán továbbtanulás meg karrier építgetés helyett elmennek és szülnek legalább két gyereket. Persze ennek is van hátulütője, de így is tud működni egy rendszer.
Új-Zélandon meg másként közelítik meg: nyugdíj fixen 200 NzD, oldd meg. Avagy ott az emberek korán megtanulják, hogy a fizetésüket hogyan osszák be, tervezzék meg az öreg korukat.
Természetesen mindkét esetben a működés feltétele egy a magyarnál sokkal jobb megélhetési körülmények (ár/bér arányában). Pár évtizednyi megszorítások után talán mi is megéljük, hogy a szaporodó és dolgozni akaró kisebbségek és bevándorlók tartják el majd a kiöregedő magyar lakosságot, mert a minimálbér megüti a 450.000 huf-ot havonta (hasonló árak mellett).

RTCG · http://www.befektetesi-megoldasok.hu 2010.07.04. 07:44:06

A probléma nemcsak Mo-n létezik, az állam mikortól, meddig és milyen mértékben tud nyugdíjat fizetni. Próbálják szélesíteni a kört akiknek fizetnie kellene nyugdíjjárulékot, emelni a korhatárt, hogy kevesebb ideig kelljen fizetni (cinikus az állam!!!). Nem demagógia, de ahol még élhetőek a pihenő évek, ott a nyugdíjrendszer több pilléres és aki nem szeretné, ha nagy lenne a visszaesés, annak az aktív években előrelátóan félre kell tennie a saját nyugdíjszámlájára, "öngondoskodnia" kell (de azt nem 50 éves korban kezdeni, hanem jóval előbb). És akinek van munkája annak a lehetősége is megvan rá, de a kifogás keresés sokkal egyszerűbb, nincs pénzem. 2008-tól persze sok kifogás jogos is, de egy emberöltőben a 3-5 éves szűkebb időszak nem sok, a többiben félretett vagy félre fog tenni? Sok jó példát láttunk, ezt a pozitív hozzáállást kell terjeszteni, a késői sopánkodás már nem segít.

JokerAsz 2011.10.29. 21:57:09

Mi a lóf*szt akarnak még nyúzni az idős embereken, hova is menjen egy 50-es nagymama vagy 60-as nagypapa dolgozni????

Köztudott és senkinek sem kell bemutatni, hogy az állásinterjúkon az 50-es, öregecske képzett hölgyeknek azt mondják: Fiatalabbra gondoltunk!!!.....az az igazság, nők 50 felett és férfiak 60 felett szinte lehetetlen elhelyezkedni, még takarítónak meg portásnek sem kell, ocsmány és nyílt diszkrimináció van mindenhol!

Ha 70 év lesz a nyugdíjkorhatár, azt 2 ok miatt nem fogják megérni: 1. Halálra dolgozza magát addigra vagy 2. Éhen döglik 50 és 70 között, ha megszűnik a munkahelye. Logikus, mert mindenki tudja, ma már senki sem dolgozik egy cégnél 20-30 évig, a világ olyan gyorsan változik és a munkahelyi környezet is, hogy az ember azt veszi észre, hogy átlagosan 2-3-5 évente munkahely váltásra kényszerül, ha akarja, ha nem!

Magamról tudom, hogy két korábbi munkahelyemet is elvitte a gazdasági válság 2008 óta, csődbe mentek és engem rendes felmondással kiraktak az utcára. Most 32 éves vagyok és még kapok munkát, de mi lesz 10-20 év múlva??? GÁZ, GÁZ, kényszervállalkozó leszek vagy az út szélén kolduló bohóc....

JokerAsz 2011.10.29. 22:24:59

És a gyerekekről még nem is beszéltem!

A nagyszülők azok, akik be tudnak segíteni a gyereknevelésben, ha az anyukának/apukának dolgozni kell, pl. ha a gyerek beteg, vagy a szünidő alatt, a mi rokonságunk is "erre alapított". A nagyszülők vigyáztak az unokákra, én is nyaranta kis kölyökként a nagyinál voltam, anyám pedig dolgozott.

Babysitter ma Magyaro-on csak a gazdag családok számára lehetséges, átlagos vagy minimálbéres jövedelemből megoldhatatlan! Nekem sincs még gyerekem, aminek oka ez a probléma, dolgozni ugye kell, hogy ne dögöljek éhen, az pedig luxus, hogy az egyik szülő hosszabb időre otthon marad, mert kiesik a jövedelme, a nő nem engedheti meg magának a több éves babázást, csak ha a nagyi is besegít, amíg anyuci dolgozik. Ne csodálkozzanak, ha a születések száma meredeken csökken, lesz ez még sokkal rosszabb is, amikor a csecsemőt már csak régi fényképeken lehet majd látni.....

süti beállítások módosítása