Közösségi tervezés. Egy pozitív példa Érdről és egy negatív a Galaxis útikalauz stopposoknak-ból

2010.06.12. 14:13 Zubreczki Dávid

A múlt héten egy térmegújítási pályázat zsűrijében ücsörögve volt szerencsém végigtekinteni jó pár projektet, hogyan is állnak a fejlesztők (ott épp főleg önkormányzatok) a "közösségi tervezéssel". Úgy tűnt, hogy a zömük sehogy sem. A legtöbben ugyanolyan tételnek tekintették a beadandó dokumentumban, mint mondjuk a környezeti hatást, amire a leadás előtti éjszakán gyorsan "odaköltenek" valamit a pályázók - gondolván azt már úgysem nézi senki. (Kérdés persze, hogy azok, akik nagy hangsúlyt fektettek ennek a megszövegezésére, azok valóban végigjátszották-e a szükséges lépéseket, vagy csak az "odaköltésben" voltak profibbak a többieknél).  Na de miről is van szó pontosan?

Megjelent két hónapja egy klassz, teljesen ingyenes letölthető kiadvány Segédlet a közösségi tervezéshez címmel, mely a szerzők ígérete szerint egy területfejlesztési sorozat első darabja lesz. Ebben így szól a definíció:

Közösségi tervezésnek nevezzük, ha a tervezési folyamatba már annak egészen korai szakaszában is ténylegesen bevonják az érintetteket.

De azt hiszem mindennél beszédesebb, ha kiragadunk egy példát füzetben bemutatott számtalan közül:

Diósdon egy bevásárlóközpont megépítése kapcsán a helyiek egy alapítvány módszertani segítségével szerveztek állampolgári tanácsot. A település koordinált forrásszerzésének megszervezésére egy hipermarket tervezett építése és ehhez kapcsolódóan a focipálya megszüntetése terelte a figyelmet. Az önkormányzat a tanácskozáson azzal érvelt az áruház létesítése mellett, hogy az ebből származó iparűzési adó jelentősen növelné a település bevételeit. A helyi lakosok egy része ugyanakkor tiltakozott a focipálya megszüntetése és a hipermarket építése ellen. Egymás érveinek meghallgatása után kiderült, hogy a konkrét probléma igazából nem a bevásárlóközpont betelepüléséről szólt. A résztvevők a tanács moderátorának segítségével átfogalmazták a problémát: hogyan lehetne a település bevételeit növelni és a focipályát megtartani? Kiderült, hogy a helyi vállalkozók nem helyben vannak bejelentve, ezért az adóbevételeik egy másik településre folynak be. A fórumon részt vevő helyi vállalkozók ígéretet tettek arra, hogy átjelentik vállalkozásukat Diósdra, és így az önkormányzati bevételek is emelkednek. Ez a hipermarket jelenlétét szükségtelenné tette, így meg lehetett menteni a focipályát is.

 

Végigolvasva semmi ördöngös dolog nincs benne, tulajdonképpen magától értetődő az egész. Nem?

Nem. Magyarországon jobb esetben az ehhez hasonló blogokból értesül a polgár arról, hogy mi épül a környékén, rosszabb esetben feltűnik neki, hogy "ej mit építenek itt, ahol tegnap még focipálya volt". Gondolom mindenki olvasta a Galaxis útikalauz stopposoknak című remekművet:

 

- De Mr. Dent, a tervek az elmúlt kilenc hónapban rendelkezésére álltak a helyi tervezőirodában!

- Ó, hogyne! Én is egyenesen odamentem, hogy megnézzem őket, mihelyst hallottam a dologról, tehát tegnap délután. Maguk aztán nem erőlködtek valami nagyon, hogy felhívják rájuk a figyelmet, ugye? Úgy értem, hogy például szóltak volna valakinek, vagy ilyesmi.

- De hiszen a tervek ki voltak állítva.

- Ki voltak állítva? Éppenséggel a pincébe kellett lemennem, hogy megtaláljam őket.

- Ott van a kiállítási részleg.

- Zseblámpával.

- Talán leszakadt a villanyvezeték.

- Meg a lépcső.

- Nézze, végül is megtalálta a feljegyzést, nem?

- Ó, hogyne - felelte Arthur -, megtaláltam. Egy használaton kívüli vécében elsuvasztott, bezárt iratszekrény fenekén volt kiállítva, az ajtón a következő felirattal: Vigyázz! A leopárd harap!

 

A közösségi tervezés egyáltalán nem új dolog, nagyjából húsz éve jött divatba az, hogy a tervező sokkal inkább összehangol, mintsem a konkrét megoldásokat diktál. Hogy mégis mi keresnivalója van egy jövőblogon? Nos mert mindez nálunk egyelőre csak a jövő, még akkor is, ha az Európai Uniónak elvárása a közösség bevonása a területi döntésekbe. Ennek azonban ugyanazt az utat kell végigjárnia, mint a környezetvédelemnek vagy mondjuk az akadálymentesítésnek - hogy ne csak valami vezetői hóbort vagy szükségtelen luxus legyen, hanem a mindennapok legtermészetesebb része.

Persze előbb alighanem kötelező elemként, pusztán formalitásként kerül bele a tervezésbe ("van valakinek kérdése? nincs? köszönjük!"), majd elkerülhetetlenül jön az a lépcső, amikor az előre kitalált tervet próbálják valahogy kifacsarni a közösségből. Ám fő az optimizmus, én biztos vagyok benne, hogy eljön az az idő, amikor túllépünk ezeken a fázisokon és mindez természetessé válik.

Nem csak azért, mert jobb lesz a végeredmény, hanem - mint a kiadványból kiderül -, menet közben a közösség is összekovácsolódik, erősödik a helyhez kötődés stb. Nem egy olyan példát hoznak, amikor valami (pl. egy környezetszennyező beruházás) ellen létrejön egy civil mozgalom, amely aztán a probléma megoldása után is együtt marad.

Akinek hiányzik egy kis közösködés, az nézzen bele a Segédletbe, érdemes!

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: politika társadalom érd várostervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr142076233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.06.12. 16:18:53

@dzsilla: na persze, mert benne vagytok :) ha küldesz egy linket az eseményhez, bele is tehetem :)

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2010.06.12. 17:06:11

még mindig nem nyilvános az eredmény, mert péter nem volt a héten, csak pénteken, és valamit át kellett beszélnem vele. vagy milyen linkre gondoltál? :)

Schmauder Tamás 2010.06.12. 19:10:26

klassz. tényleg magától érthetődnek kellene lennie. Hajrá Diósd.

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2010.06.14. 03:13:24

Oh, és tényleg jó lett :)

Itt kifüggesztették a lépcsőház bejárati ajtajára, hogy épül egy nagy mélygarázs. Be lehet menni megtekinteni, vagy ujbuda.hu. És tényleg ott voltak a dokumentumok. És tényleg vártak 1-2 hetet mielőtt feltépték a fél Bocskait :) És nem is a mélygarázs miatt, azt még el se kezdték. Pedig sürgölődhetnének, mert pontosan -236 üres hely van átlagban a környéken.

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2010.06.14. 15:46:02

és tényleg bementél megnézni? én még az életben nem csináltam ilyet :)

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2010.06.16. 05:48:04

Az ujbuda.hu-n voltak/vannak azok az egy darab PDF fájlok. Viszont végigolvastam, ami tekintve hogy 10+ oldal halandzsa, nem volt kifejezetten kis teljesítmény, mikor ugye pr0nt is nézhettem volna :D

süti beállítások módosítása