Nekem a Balaton a Riviéra - emelkedő átlaghőmérséklet

2010.07.07. 19:25 Alice from Wonderland
Alice from Wonderland: egzotikus taj 1

Mint azt a saját bőrünkön is tapasztaljuk, valami változik. Egyre többször van hőségriadó és egyre enyhébbek a telek is. Nosztalgiával emlegetjük a gyerekkori kemény fagyokat és lassan a fehér karácsony is kuriózumnak számít. A helyzet pedig az, hogy ez már csak rosszabb lesz.

A tudósok már régóta riogatnak minket azzal, hogy lassan belefulladunk a saját szmogunkba és megfőzzük magunkat bolygóstul, mindenestül. Ez most egyre inkább valószínűnek tűnik és nem a nagyon távoli jövőben. Csupán 30 év alatt 1,4 Cesisu-fokkal emelkedhet a magyarországi átlaghőmérséklet. Ez nem tűnik soknak így első hallásra, azonban nagyon komoly változásokat fog jelenteni ez a másfél Celsius. 

Ahogyan azt az Index is megírta:

A klímaváltozás magyarországi hatásairól a 2021 és 2040 közötti időszakra vonatkozó adatokból kiderül, hogy a hőmérsékletváltozás 1,4 Celsius-fok körül várható az őszi hónapokban, a tél pedig átlagosan 1 Celsius-fokkal válik enyhébbé. Az Alföld egyes térségeiben 14 nappal is emelkedhet éves szinten az egyes fokozatú hőségriasztások időtartama. Az extrém magas hőmérsékletű napok előfordulásának emelkedésével párhuzamosan 12-15 nappal csökkenhet az olyan napok száma, amikor a hőmérő fagypont alatti hőmérsékletet mutat.

 Persze nem csak nálunk lesz érzékelhető a változás: Európa ma közkedvelt üdülő területei elveszíthetik vonzerejüket a túl nagy forróság miatt. Pesszimistább becslések szerint 2040-re Málta lakhatatlan lesz és a többi mediterrán térség is komoly problémákkal fog küzdeni. Ami a déli országoknak katasztrófa, az északi üdülőhelyeknek szerencse, hiszen a magasabb hőmérséklet miatt ők válnak majd vonzóvá, de még nem lesz olyan elviselhetetlen meleg, mint a most felkapott helyeken. 

Én is elképzelem, ahogyan 2040-ben a Balaton parti pálmafák alatt koktélt szürcsölgetek. Addigra már nem csak nekünk lesz Riviéra a Balaton...

 /Forrás: index.hu, origo.hu Fotó: tuiarkadia.hu/

     

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: balaton klímaváltozás riviéra hőségriadó átlaghőmérséklet

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr142136728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zorg a Rettenetes · http://musicanta.blog.hu 2010.07.18. 01:23:10

Én nem értem ezt, ezzel hogy lehet riogatni az embereket? Hát ez igaz, akkor ez a legjobb dolog lesz, ami történik az országgal Mátyás megkoronázása óta! Éljen a globális felmelegedés!

süti beállítások módosítása