Innovatív zebrák: a világító gyalogosátkelőhelyeké a jövő?

2013.05.16. 10:01 Zubreczki Dávid

Zuidtangent at Haarlem, smart zebra crossing design

Míg a XX. század arról szólt, hogy a gyorsabb közlekedés kedvéért válasszuk szét a gyalogosokat és a járműveket, a XXI. egyelőre sokkal inkább a közösen használt terekről. Sorra bontják le a felüljárókat, foltozzák be az aluljárókat. Félreértés ne essék, nem a sétáló utcák kora jött el!

A sétálóutca ugyanolyan megosztó, csak épp a másik irányba leng ki a mutató. A 2000-es évek trendje a közös használatú felület. Persze a szintbeli kereszteződések azt is feltételezik, hogy valamilyen módon jelezni kell az autósoknak a gyalogos forgalmat és szabályozni kell az elsőbbségi kérdést is - vagyis a "zebrák" jó ideig velünk maradnak.

De vajon hogyan alakul a kijelölt gyalogátkelőhelyek evolúciója (melynek során brit közlekedésmérnökök vagy egy tucat állatnevet alkalmaztak, amelyek közül a zebra csak az egyik)? 

Felmerült például, hogy videojátékozhatunk a szemközt várkozóval, meg kreatív reklámfelületként hasznosíthatjuk, esetleg csak egyszerűen szétgraffitizzük a csíkokat, de persze vannak ezért ennél komolyabb elképzelések is.

Az alábbi videóban például egy biztonságos, villogó gyalogátkelőhely látható. Ha az ember rálép, felvillan és figyelmezteti az autósokat:

A világító zebra nem annyira a távoli jövőt jelenti, már Magyarországon is működik több ilyen (igaz nem pont ezen a működési elven üzemelnek). A legismertebb az egri - mert azt állítólag pókeren nyerte az alpolgármester, mintha csak egy Rejtő-regény szereplője lenne -, de a Budapest XVII. kerületében üzembe helyezett talán még korábbi. Tényleg, tudtok róluk, mi van velük?

Nehéz megítélni, hogy mennyire terjedhetnek el ezek a világító megoldások, mert ma még nagyon költségesnek tűnnek. De ha belegondolunk, ugyanennyire furcsák voltak ez első közlekedési lámpák is (Miskolcon ma is Villanyrendőrnek hívják a kereszteződést, ahol először megjelentek, pedig már rég tele van velük a város).

Ellenpélda lehet a saját fénnyel világító közlekedési táblák, amiket teljesen kiszorítottak a fényvisszaverősök. De ha már zebráknál maradunk, a kerékpáros halálzebra sem lesz követendő példa.

További fejlesztési lehetőséget jelenthetnek például a gyengénlátóknak kifejlesztett hangjelzések elterjesztése vagy azok a kitapintható útprofilok, amelyek Bécsben működnek.

Szerintetek milyen lesz a jövő gyalogos átkelőhelye?

A nyitóképen Daniel Sparing fotója látható Hollandiából és szépen mutatja, hogy az innováció nem feltétlen technikai bravúrt, hanem józan gondolkodást igényel. Az "újítás" itt mindössze annyi, hogy a helyben megszokott fekvőrendőrt csak az autóknál alkalmazták, a buszok elől kivették, nekik ugyanis úgyis megállójuk van előtte.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: közlekedés zebra gyalogos

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr905302643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LoremIpsum2 2013.05.16. 17:36:36

A XVII.-ben járok néha a zebra felé busszal, messziről látszik, iskola mellé kifejezetten hasznos.

Elijah_Baley 2013.06.11. 09:24:13

sok helyen meg pirosra festik az átkelőt, kerékpárutat, valszleg olcsóbb és messziről láccik.
monnyuk ez a diszkózebra, ez nagyon ott van, péntek esténként lehet rajta bulizni :)

süti beállítások módosítása