Milyen egy high-tech óváros? 12 ezer szenzor van felszerelve benne, mégsem rontják a műemléki városképet

2013.07.21. 20:46 futurista

Santander

Napsütés, homokos tengerpart, a hullámok moraja, a központban egy klasszikus középkori óvárossal és a csinos világítótorony köré rendezett sportlétesítményekkel, mint a lóverseny- és a golfpálya. Mindez Spanyolország északi partján, Bilbaótól 100 km-re nyugatra, ahová a szerencsés britek akár komppal is érkezhetnek. Ám ami a legmeglepőbb: Santandert Európa legintelligensebb települései között tartják számon.

A városban 12 000 szenzort helyeztek ki: egy részük az útburkolatban található, de jutott belőlük a villanyoszlopokba, vagy épp a buszok tetejére is – ennyire futotta a 9 millió eurós EU-támogatásból. Luis Munoz, a Cantabriai Egyetem képviselője pedig arra is ügyelt projektfelelősként, hogy a szenzorok jelét befogó, természetesen vezeték nélküli antennák ne rontsák a városképet, hogy azok is észrevétlenek maradjanak.

Santander

Tehát ne lepődjünk meg, ha itt nyaralva a szabad parkolóhelyeket, a dugót, vagy buszunk késését jelzi nekünk a letöltött okostelefon-applikáció. Az is mindennapi látvány, hogy akkor ér a szemétszállító a szemeteskukához, amikor az épp megtelt . Azt viszont nem fogjuk észrevenni, ha a közlekedési jelzőfények energiatakarékossági okból elhalványodnak, ugyanis csak akkor teszik ezt, ha senki nincs a közelben. A város e közben – szintén észrevétlenül – máris megspórol 25%-ot az elektromos áram, és 20%-ot a szemétszállítás költségein.

Strandolás helyett tegyünk sétát a szenzorszőnyegen. A közlekedés városnézés közben garantáltan zavartalan lesz. Ha pedig nem tudjuk, merre induljunk tovább, akkor kávézás közben pillantsunk bele a SmartSantander applikációba. Az lelkesen felvázolja majd, hogy mi merre és hány méter. Például hogy jobbra építkezés zajlik, balra viszont van egy sportszerbolt, ahol most kezdődtek el a nyári leárazások. Máris indulhat a shopping, az app még azt is megsúgja, hová menjünk szörfözni az új deszkával. De a vásárlásról akkor sem maradunk le, ha egész nap strandoltunk, vagy ha épp a szieszta alatt próbálkozunk. Sok üzletet integráltak ugyanis a rendszerbe, vagyis ha látjuk a bolt kirakatában a SmartSantander matricát, akkor biztosan leadhatjuk rendelésünket online is.

A projekt lelke az IBM Santander City Brain, ami arra biztatja a városlakókat, hogy alakítsák kívánság szerint a jövő városát. Panaszkodás helyett küldjenek be az appon keresztül fotót, ha kátyút vagy törött jelzőlámpát találnak. Írják meg az ötleteiket, ők hogyan fejlesztenék tovább a várost. És láss csodát, már több mint 400 javaslatot kaptak is a városvezetők, hogy nekik is legyen min gondolkozniuk a nyaralás alatt.

De vigyázat, Santander messzebb van Budapesttől, mint gondolnánk

Nos igen, Santander közel 2400 km, de technikailag még ennél is messzebb van tőlünk. A városban minden adott volt, hogy egyike legyen a négy helyszínnek (az Egyesült Királyság, Németországon és Szerbia mellett), ahol a szenzorokat ideális körülmények között tesztelhetik. Részben azért, mert bár a spanyol fizetések elmaradnak az európai átlagtól, kb. 30%-al több az okostelefon-tulajdonos.

/Képek: Simonetta Di Zanutto, on Flickr, via: dw.de/

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: vásárlás közlekedés okostelefon útvonaltervezés várostervezés érzékelő távérzékelés

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr695417679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergos 2013.07.22. 13:04:11

"Bilbaótól 100 km-re keletre" inkább nyugatra..

El Mexicano (törölt) · http://elmexicano2010.blogspot.com 2013.07.22. 21:10:54

Egyébként sem lehet azt mondani, hogy a spanyolok technikailag el lennének bármiben is maradva, minden tekintetben sokkal fejlettebbek tőlünk. Kezdve olyan apróságokkal, hogy ha pl. elromlik egy buszon a légkondicionáló, akkor leszállítják az utasokat és már ott áll mögötte a pótbusz, nem úgy, mint Budapesten, hogy be sem kapcsolják, inkább mindenki dögöljön meg. Aztán pl. Barcelona területileg egyötöde Budapestnek, de most építik a 8. metróvonalat (és a metró is légkondicionált). Intelligens beléptető kapuk vannak, nem lehet bliccelni, nincsenek a forgalmat akadályozó semmitevő ellenőrök, akik csak felveszik a fizetést, viszont bármi probléma van a kapukkal, egy segítő alkalmazott máris ott terem szinte a semmiből és intézkedik. Tehát ilyen apróságoknál kezdődik a technikai fejlettség és a figyelmesség. (Hol vagyunk mi még ettől...)

süti beállítások módosítása