Meg lehet jósolni a járványok terjedését előre? A hálózatkutatás segítségével igen!

2013.11.22. 13:29 futurista

A népszámlálási, mobilitási és kommunikációs adatok együttes felhasználásával a járványok terjedésének sebessége és iránya szinte a feltűnésük után azonnal és nagy pontossággal megjósolható. Legalábbis Kertész János fizikus és hálózatkutató szerint. A Spektrumon futó Behálózva-sorozat kapcsán kaptunk egy érdekes, Futurista-kompatibilis anyagot a járványok terjedéséről, amit most megosztunk veletek is. 

A bevezetőben emlegetett prognózisok jelentőségét nem lehet túlbecsülni: az ilyen kutatásoknak köszönhetően a védőoltások nemcsak jobban időzíthetők, de segítségükkel azok a személyek is kiválaszthatók, akiknek a legnagyobb az esélyük a megfertőződésre. Egy jól célzott védekezési stratégiával számos ember élete menthető meg, és a járvány elharapódzása is könnyeden visszaszorítható.

Ilyen és hasonló gyakorlati haszna van a világ egyik legmodernebb tudományának, a hálózatelméletnek. A Maven7 hálózatkutató cég szerint a hálózatkutatások gyakorlati haszna a komplex rendszerek átlátásban rejlik. Az egyének közötti kapcsolatok feltárásával és vizuális szemléltetésével a szerkezetből nem csak következtetések vonhatók le, de egyes folyamatok is előre jelezhetők.

Az egyik leglátványosabb példa a járványok kontrollálására Alessando Vespignani kutatása volt a H1N1 vírussal kapcsolatban. A professzor és csapata 2009 júniusában pontosan megjósolta, hogy a betegség terjedésnek tetőpontja októberben lesz. Természetesen a szociális hálózatok megértése és vizsgálata nagyon komplex feladat. Ahhoz, hogy pontos eredmények szülessenek, nem csak rengeteg adatra van szükség, de a nagyon kifinomult technológiai megoldások is nélkülözhetetlenek.

Vespignani szerint: „Az emberi kapcsolatok hálózatában, az egyén csak egy atom, és az egyes társadalmi csoportok alkotják a molekulákat. Ha társadalmi molekulák millióit vizsgáljuk meg, csak akkor kapunk pontos képet a kollektív viselkedésről."

A kép nagyon komplex, mert a szociális hálózatok nem úgy reagálnak az olyan külső nyomásokra, mint például egy járvány, ahogyan azt elsőre gondolnánk - mondja Vespignani. Majd hozzátette, hogy a különféle komputer modellek nagy segítséget jelentenek ennek a megértésében. A nagy pestis járvány idején például a betegség főként Európában fertőzött, mert messzire utazni nagyon körülményes vagy szinte lehetetlen volt. A mai körülményeket figyelembe véve, egy ilyen betegség beláthatatlan károkat okozna a Föld népességében, mivel ma már a nagyobb távolságok is könnyen áthidalhatók. Amennyiben azonban létezik ellenszérum a vírusra, a digitális technológia segítségével a járvány elterjedése napjainkban már megelőzhető.  

A hálózatkutatás egyes ágairól és felhasználásáról a Spektrum forgatott hazai gyártású sorozatot Barabási Albert-László, világhírű magyar hálózatkutató segítségével. A Behálózva című sorozat vírusokról szóló epizódját most szombaton 16:00-kor vetítik a csatornán.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: egészségügy védőoltás járvány hálózatkutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr735649275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása