Londonban hamarosan intelligens jelzőlámpák fogják figyelni a gyalogosokat

2014.03.12. 18:19 habba

Reggel fél nyolc, három sávban hasítanak az autók az Október 23. és a Budafoki út kereszteződésében. A járdán legalább ötvenen toporognak, vegyes a társaság: egyetemisták, gyermekük kezét szorongató apukák, idősebb nénik – cekkerük készenlétben, láb mellé szorítva. Várják, hogy a lámpa zöldre váltson, bár tudják, nem mindenki juthat át. A legjobbak rögtön az élre törnek, csellel-gánccsal legyakják a szembejövőket, ki hármasugrással, ki sima sprinttel veszi be a túloldalt. Gyerekek lobognak a szélben. A többség félúton feladja, a villamosmegálló járdaszigetén várja ki a következő nyolc másodperces zöldet.

Nem mondom, hogy az ilyen és ehhez hasonló gyalogosgyilkos lámpabeállítás hungarikum, mert láttam én már hasonlót Európa más nagyvárosaiban is. A különbség ott van, hogy másutt próbálnak javítani rajta. A londoni polgármester például alig egy hete jelentette be, hogy intelligens átkelőket fognak építeni szerte a metropoliszban. Olyanokat, amik vigyáznak a gyalogosokra.

pedestrian-london-flickr.jpg

A fejlesztés lényege, hogy a közlekedési lámpákra kamerákat szerelnek, melyek a járdán toporgó tömeget figyelik. A kamera képét számítógép elemzi, ami, ha túl sok gyalogost érzékel, jelt ad a rendszernek, hogy váltson zöldre. Így előzik meg a tumultuózus jelenetek kialakulását a járdaszegélyen, és persze azt, hogy sietős tömegek csapjanak össze az út közepén. Kevesebb ember könnyebben és gyorsabban jut át, ez világos, de az okos átkelő ennél többet is tud: a gyalogosokat végig figyelemmel kíséri útjukon, s csak akkor vezényel újra pirost, ha már mindenki biztosan célba ért. A járókelőket monitorozó intelligens rendszer egy okos képfeldolgozó eljárással nemcsak a gyalogosok számát, de a sűrűségét is képes regisztrálni. Valami hasonlót kell elképzelni:

crossing-cameras.jpg

Az innováció nem minden előzmény nélküli, a 2012-es olimpiára már felépítettek a városban egy komplett, kamerákra és szenzorokra épülő, intelligens jelzőlámpa rendszert, elsősorban az autós és tömegközlekedés megkönnyítésére; a SCOOT (Split Cycle Offset Optimisation Technique) névre hallgató megoldást a város 3 000 pontján használják. Na ezt fogják most a gyalogos forgalom számára is továbbfejleszteni, az új verzióval 2018-ban további 1 500-ra nő majd a számuk. Az első okos átkelőket két dél-londoni metrómegállónál alakítják ki, s ha a tesztelés sikeres, az Oxford Street, majd más belvárosi utcák és nagyobb sporteseményeknek helyet adó kerületek következnek.

Boris Johnson, London polgármestere nagyon bizakodó, azt reméli, az okos átkelők segítségével jelentősen csökkenthető lesz a gyalogosbalesetek száma. A városvezetés úgy kalkulál, hogy 2020-ra 40 százalékkal is kevesebb lehet a sérülés és a halálos baleset London utcáin. A világon egyedülálló projekt azonnal indul, az első figyelmes jelzőlámpák akár egy hónapon belül a helyükre kerülhetnek. Sajnos itthon egyelőre csak a figyelmes autósokban bízhatunk, esetleg abban, hogy valaki előzékenységre szoktatja őket.

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr185857331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása