Utazás a koponyád körül: 3D-ben követi a gondolat születését az Üvegagy

2014.03.26. 20:01 habba

Hogy mit forgatunk a fejünkben, még szerencsére nem tudják megmondani a gépek, de azt már pontosan látják, merre cikáznak a gondolataink. A március közepén tartott texasi South by Southwest (SXSW) fesztiválon bemutatták az Üvegagyat, ami pontosan azt teszi, amit a neve ígér: feltárja az idegi impulzusok mozgását az agyban, méghozzá valós időben és 3D-ben.

glass-brain-screencap-02_small.png

A találmány az agykutatás és a játékfejlesztés különös házasságából született, gazdája három neurológus kutató a kaliforniai egyetemről és a virtuális játékokban utazó Oculus Rift nevű cég, amely a jelek szerint nemcsak 3D-s zombiölő doomokat gyárt serdülő amerikai fiataloknak. A készülék tulajdonképpen egy agyszkenner és egy 3D-s headset egyben, ami egy trükkös szoftver segítségével pontosan megmutatja, hogy merre suhan az agyban a gondolat vagy az egyszerű idegi inger - kinek mi, tehetsége szerint. A projekt egyik közreműködője a Second Life alapító Philip Rosedale, aki a SXSW bemutatóján saját feleségét delegálta a demóba, hogy ő maga a speciális szemüvegen keresztül pillanthasson az asszony fejébe. 

glassbrain-lg.jpg
A nő a kísérlet alatt egy elektródákkal gazdagon ellátott EEG (az orvosi diagnosztikában gyakran használt elektroencefalogram) sisakot viselt, amely az agyi aktivitást kísérő elektromos potenciálváltozásokat követte. A demót megelőzően a kutatók MRI-vel (az ugyancsak ismert mágneses rezonancia eljárással) gondosan feltérképezték a tesztalany agyát, letapogatva a belső szöveteket és az idegrostok bonyolult hálózatát. Rosedale felvette a 3D-s szemüveget és abban a pillanatban tanúja lehetett, mi zajlik a felesége fejében. Valami olyasmi, ami itt látható:

A látvány egészen megdöbbentő, még akkor is, ha tudjuk, hogy csak virtualizációról van szó. A videón végülis a gondolat születését követhetjük nyomon, amit egy minden korábbinál élethűbb és szemléletesebb szimuláció mutat meg nekünk. Minden szín más-más agyhullámot jelenít meg, théta, alfa, béta és gamma is van közöttük (akinek van kedve, szálazza szét őket, agykontrollosok előnyben.), a vastagabb, arany színű foltok pedig a fehérállomány rostjait jelölik. A lüktető, cikázó fények az idegimpulzusok mozgását, az információ útját követik. Amit látunk, nemcsak izgalmas, de kifejezetten szép is.

glass-brain-screencap-05_small.png

A demó alatt valaki megkérte Rosedale-t, hogy csiklandozza meg a feleségét, amit kissé vonakodva meg is tett. A színes villanás formájában jelentkező agyi válaszreakció a közönség számára felállított vetítőn is jól látható volt.

Az Üvegagy bemutatásának show-szerű díszleti ne tévesszenek meg senkit, a fejlesztés mögött komoly kutatómunka áll, amely az idegi jelek pontosabb dekódolásához és diagnosztikai megjelenítéséhez vihet közelebb. A találmány a tudósok szerint egyszer talán terápiás eszközként is használható lesz: segítségével az agyvérzésből vagy más neurológiai betegségből felépülő betegek pontosan követhetik majd, hogy az agy sérült területei miként reagálnak a gyógyszeres vagy testmozgásos terápiákra. Az Üvegagy tehát sok mindenre jó lehet még, de a gondolatainkban olvasni biztosan nem fog. Kár is lenne elrontani ilyesmivel, a projekt rengeteget veszítene az szépségéből.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr595880161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lifelike 2014.03.27. 17:47:23

Annyira szep
Az egesz emberi test olyan gyonyoru es atgondolt hogy nehez elhinni csak a veletlen vezetett idaig

Kalle 2014.03.27. 19:32:38

Azért azt elárulom, hogy EEGvel nem nagyon lehet csodát tenni, persze, hogy látványos a videó, de ez szemfényvesztés.

süti beállítások módosítása