Különleges múzeummá alakítják az állatkerti Nagyszikla belsejét

2010.05.14. 09:34 Zubreczki Dávid

nagyszikla

Gyermekkoromban azt utáltam az Állatkertben, a Vajdahunyadvárban, a budai Várban, meg úgy általában mindenhol, hogy épp a legklasszabb helyekre nem lehetett soha felmenni.  Egyszerűen nem értettem, hogy minek vannak az izgalmas gyilokjárók, kanyargós lépcsők, tornyok és titkos teraszok, ha "idegeneknek tilos a belépés", illetve "üzemi terület". Az Állatkertben (amelyért soha nem győzök eleget lelkesedni) többek közt épp az a jó, hogy ezeket a rejtett zugokat szépen sorban látogathatóvá tették (sőt újakat is építenek), az egyik ilyen nagy törlesztés a két "szikla" ösvényeinek átadása volt néhány éve. Most úgy néz ki, a belsejét is megnyitják a nagyérdemű előtt, amire még gyerekként sem mertem volna gondolni. Az Építészfórumon most egy óriási és nagyon alapos összeállítás jelent meg a témában az Állatkert kiadványa nyomán, rengeteg böngészni érdemes fotóval és látványtervvel - lássuk a legjavát.

Az 1909-ben épült Nagyszikla amúgy is nagyon izgalmas, hiszen már maga a fa szerkezetre felvarázsolt vasbeton is mérnöki bravúr. A részletekbe nem mennék bele, csak annyit idéznék a cikkből, hogy "a jobb formálhatóság eléréséhez a habarcsba disznószőrt kevertek". Az egykor divatos műsziklákból mára csak egy-két állatkertben maradt mutatóba, így valódi kincsek ezek. Ráadásul

 

"a budapestihez hasonló méretű műszikla-hegyek csak Párizs Vincennes állatkertjében vannak. Ezek két évtizeddel később készültek, 1931-ben adták át őket, s a legmagasabb csúcs, az ottani „Nagyszikla” 72 m magas. Belsejében viszont nincsenek jól használható terek, és felületének kiképzése sem mutat olyan finomságokat, mint a pestieké."

 

nagyszikla

 

Különleges a Nagyszikla abból a szempontból is, hogy, alighanem a világ egyik legfurcsább víztornya. Na de térjünk a lényegre, irány a hegy gyomra! Az eredeti koncepció szerint egy zoológiai múzeumnak adott volna otthont a katedrálisszerű belső tér, de az I. világháború közbeszólt. 

 

"Így aztán a Nagyszikla belső tereiben a két világháború között volt korcsolyapálya, később pónilovarda is, de legtovább szénaraktárként és lomtárként működött. Akadt persze néha különleges használat is: itt forgatták Az erőd című filmet az 1980-as évek elején, 1977-ben pedig a Numero Uno avantgard képzőművész csoport rendezett nagyjából illegális kiállítást a medvefolyosón. A még „nyers” sziklatérben 2008-ban már több sikeres koncertet és rendezvényt tartottak, 2009-től pedig egy háromdimenziós, térhatású mozit állítottak üzembe a kupolacsarnokában."

 nagyszikla

 

Nos ha minden igaz, most EU-s támogatással (teljes költsége nettó 1,2 milliárd forint, amelyhez a Fővárosi Állat-és Növénykert 100 millió, a Fővárosi Önkormányzat pedig 200 millió forintos önerőt ad), Varázshegy néven valóra válhat a száz évvel ezelőtti terv

 

"Többek között találkozhat majd itt a látogató 20 méteres bálnával, benyúlhat egy T-rex szájába, jégkorszaki időutazáson vehet részt, óriás páncélos halakkal hasonlíthatja össze a ma élő halfajokat, megtapasztalhatja hogyan hallanak a denevérek, hogyan maradtak levegőben az óriás repülő hüllők, szembesülhet őseivel, a mikrovilág óriásira nagyított modelljei mellett érezheti parányinak magát, az élővilág számtalan technika „újítását” tanulmányozhatja és gyönyörködhet a különlegesen berendezett élő állatok akváriumaiban, terráriumaiban. Egyszóval olyan, interaktív és kalandos játékokkal, élő állatok bemutatóival, óriás állatok modelljeivel, a mikrovilág megismerését lehetővé tevő kivetítős mikroszkópokkal, felfedező és előadó termekkel gazdagon felszerelt kiállítás-rendszert terveztünk, amelyhez hasonló Közép-Európában máshol nem látható."

 nagyszikla

A Varázshegy pályázat keretében a Nagyszikla kiállítóterein kívül a Bölény- és Zsiráfház műemléki rekonstrukciója is megvalósul, az eredeti Kós Károly – Zrumetzky Dezső féle tervek alapján - mint arról már korábban is szó volt az Urbanistán.

nagyszikla

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

· 1 trackback Címkék: budapest turizmus állatkert múzeum építészet műemlék

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr302002079

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Nagyszikla rejtett víztornya 2010.05.20. 09:26:19

..."A kupolába kívánták elhelyezni azt a víztározót, amelyet a kert fúrt kútjainak vízével töltöttek volna fel, és amely a terület vízellátását biztosította volna. Azonban mire a szikla elkészült, a városi vízhálózat már elérte a Városligetet, íg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása