Miénk itt a tér (avagy lesznek-e fallal elkerített párhuzamos valóságok a jövő városaiban?)

2017.09.24. 11:03 habba

Zöld teraszos felhőkarcolók, háromszintes biciklis függőhidak, lebegő gyalogos passzázsok, napelemes kukásautók és szüntelenül ragyogó kék ég. A jövő városairól készült látványtervek mind egyformák, és első ránézésre pont olyanok, mint egy Nemere könyv borítója 1992-ből. Ha a fentiek közül legalább három  megtalálható rajtuk, 2025-ben járunk, ha négy, akkor 2040-ben.

1421349750_1-640x473.jpg

Egyetlen dolog nem szokott szerepelni rajtuk: a nyolc méter magas, két méter vastag, kamerákkal, szenzorokkal és elektromos pásztorral felszerelt fal, ami az egészet körbeveszi. A fal, aminek az lesz a dolga, hogy a bent élőket megvédje a kintiektől, legyenek azok white walkerek, zombik, buckalakók vagy a lecsúszóban lévő alsó középosztály.

A jövő városait paradicsomi díszletbe költöztető jövőépítészek ugyanis valahogy mindig elfelejtenek kizoomolni a képből, amikor az élhetővároskonferenciaszervezőknek szánt látványterveket készítik, így nem nagyon tudni, pontosan meddig is terjeszkedik a sok jóság. A 21. század új városai szerintük olyanok lesznek, mint az édenkert, ahol az ingatlankirály együtt vacsorál a békávéellenőrrel, a befektetési bankár idénymunkásokkal snapszerezik a ligetben, a sztárséf pedig degusztációs menüvel kínálja az étterem előtt napozó hajléktalant. Pedig jó esély van rá, hogy a jövő városai sokkal inkább a párhuzamos világok metropoliszai lesznek. Olyan gigatelepülések, ahol a társadalmi csoportok közötti különbségeket méretes falak teszik majd nyilvánvalóvá és átjárhatatlanná, ahol a bent és a kint kérdése mindennél fontosabb lesz.

Itt van a város, vagyunk lakói, maradunk itt, neve is van (enklávé) 

Az alapozás már javában zajlik, elég körülnézni, hogyan szaporodnak világszerte a vastag fallal és magas kerítéssel elzárt privát lakóövezetek, gyakran egy-egy városon belüli városként. Ezekben a fura enklávékban szebb, kényelmesebb, de legfőképpen biztonságosabb az élet, mint odakint. Bűnözés nincs, mert a társadalmi problémák a falon kívül maradnak. A lakókra őrző-védő cégek fegyveres alkalmazottai (néha katonák) vigyáznak, ők felelnek érte, hogy a határátkelőszerűen kialakított, őrbódékkal, sorompókkal védett kapukon csak az jusson be, aki itt lakik. Azt gondolnánk, a zárt rezidenciák közösségeit elsősorban a pénz és a státusz szervezi össze, de a helyzet ennél árnyaltabb, éppen ezért több feladatot fog adni a várostervezőknek, ha egyszer majd a villamosok tetejére tervezett organikus sziklakertek mellett az organikus szegregálódás kérdésével is hajlandóak lesznek foglalkozni. 

argentina.jpg

Nézzük hát, hogyan keríti körbe magát a jelen nagyreményű városaiban a mexikói gazdasági elit, az indiai teki értelmiség, az argentin középosztály és az apartheiden nosztalgiázió dél-afrikai búr népesség. Íme a Futurista szubjektív válogatása a leginkább jövőtállónak tűnő falakból, amik hamarsoan virtigli párhuzamos valóságokat hozhatnak létre és konzerválhatnak évtizedekre előre. Ha nem figyelünk, 2050-re best practice lesz belőlük.

Szépek és gazdagok (Mexikó)

Monterrey Mexikó kilencedik legnagyobb városa, hatalmas iparral, rengeteg pénzzel és véres bandaháborúkkal, ahogy az egy ekkora metropolisznak dukál. Utóbbi nyilván kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy itt alakultak ki az ország legvirágzóbb zárt közösségei, melyekben iparmágnások, textilbárók, tévésztárok húzzák meg magukat, és ha lehet, a lábukat sem dugják ki a falon túlra. Az élet errefelé annyira belterjes, hogy az egyik ilyen zárt miniváros saját napilapot is nyomtat a lakói számára. A külvilággal való furcsa viszonyukat jelzi, hogy az újságot azért a falon túl is terjesztik, így a körüllakók (ne nevezzük őket helótáknak), mindig értesülhetnek a falon belül zajló társadalami eseményekről, pl. az áruházlánc tulajdonos lányának esküvőjéről vagy a szappanopera királynő legújabb félrelépéséről. Egy másik tartományban maga a szövetségi állam kezdeményezte és támogatta egy komplett, zárt közösségekből álló városka felépítését. A Nayaritban fekvő Nuevo Vallartába Kanadából és az USA-ból is jönnek shoppigolni a turisták. Itt csak csak az igen jó pénzű mexikóiak jutnak lakáshoz. Íme a bejárat:

paradisevillagegatedcommunity.jpg

Bent pedig nagyjából így fest egy szerda délután:

nuevo-vallarta-condo-grand-marina-villas-2208-for-sale-mls-8928-photo-no.jpg

Privát örömök a multik városában (India)

Egészen más társadalmi réteg lakja India egyik legnagyobb zárt városát, Nirvánát, ami Gurgaonban, Új-Delhi szomszédságéban épült fel. Gurgaon az ország egyik legnagyobb technológia központja, amit gyakorlatilag három nagy építkezési vállalat húzott fel az Indiába betelepülő globális informatikai cégek és szolgáltatóközpontok számára, szinte a semmi közepén (nomen est omen stb.). Gurgaon az elmúlt évtizedben a fiatal IT szakemberek, fejlesztők, tanácsadók paradicsoma lett, sokan külföldről költöztek haza, hogy itt dolgozhassanak. Kifejezetten nekik és főnökeinek épült Nirvána, a mexikóinál azért jóval szolidabb luxussal.

3-bhk-rent-the-close-south-nirvana-country-gurgaon.jpg
Rengeteg tér és biztonság – ez a két legnagyobb hiánycikk Indiában, ezért költöznek ide a fiatal párok és családok, ahogy a lenti kis dokuból kiderül.Nirvánát masszív, kerítéssel kombinált fal választja el a szomszédságában elterülő ipari semmitől, ahol csak tétlen munkagépek és utcagyerkek lófrálnak. Odabent egy olyan miniváros épül-szépül saját infrastruktúrával és áramellátással, aminek egyetlen apartman blokkját 15-30 biztonsági őr felügyeli. Az egyik lakó azt meséli, hogy lányának öt perc az út a hálószóbától a suliig, mindvégig zárt, biztonságos területen, merthogy a privát lakóövezetnek privát iskolája is van. Íme az ingatlanfejlesztő ajánlata, a fentinél egy fokkal csábítóbb látványterven:

54363a3850ddfunitech_nirvana_country_2-1.jpeg

Gurgaonból gyakorlatilag kivonult a hagyományos értelemben vett önkormányzat, bár az is lehet, hogy ilyesmi itt soha nem is létezett. A közművektől a közterekig szinte minden magántulajdonban van, az ittlakók szerint ez a város fejlődésének záloga. Az egyik nyialtkozó magától értetődő természetességgel állítja: Indiában a jövő az ilyen, állandó ellenőrzés alatt tartott zárt övezeteké, ahol a középosztály a hozzájuk hasonlókkal élhet együtt szeretetben, biztonságban.   

Az I am Gurgaon egy nagyon izgalmas szociografikus kisfilm a privát városról. Érdemes belenézni, rögtön az elején jönnek a nirvánai életképek és a lakók vallomásai. 1:42-nél a határátkelő marcona őrökkel, 9:42-nél klasszikus jelenet a fal túloldaláról, kerítésen bottal kerepelő utcagyerekkel. A kedvencem 11:07-nél kezdődik, ahol egy anyuka két gyermekével autós szafarira indul a kerítésen túlra, hogy a golfklubba menet koldusokkal találkozzanak. A kisfiúk fejenként 10 rúpiát (kb. 80 fortintot) kapnak, hogy bölcsen osszák szét a kéregetők között, de a kaland végül elmarad, mert sajnos egyetlen koldust sem találnak :((

Így retteg a középosztály (Argentína)

Barrios cerrados, azaz zárt szomszédság – így hívják Argentínában az elkerített minivárosokat. Ez az az ország, ahol a legnagyobb hagyományai vannak a privát negyedeknek a kontinensen. Buenos Aires pampákat nyaldosó határvidékein olyan sok épült belőlük az elmúlt évtizedekben, hogy területük ma már kétszeresen meghaladja a fővárosét. Sejthető, hogy nem mindegyik luxusrezidencia, sőt, nagy többségüket az argentín középosztály lakja. A biztonság mellett a legfőbb érv, hogy jóval olcsóbb egy városszéli cerradosba kiköltözni, mint a belváros nyugisabb negyedeiben lakást venni. A négyzetméterár a központtól való távolság függvényében a benti fele körül alakul. Nem csoda, hogy a zárt szomszédságok a fiatal családosok körében a legnépszerűbbek. Luxus nincs, csak biztonság, de az számukra mindennél többet ér, ha a gyerekről van szó - ezért az sem túl nagy ár, ha naponta több órát kell ingázni a citybe.

97947686a.jpg

Azért barrios cerradosból is létezik luxus kiadás, itt van például Torre Pueblo, a velencei stílben épített álolasz középkori kisváros, ahova a giccs szerelmeseit várják:
 vertical03.jpg

Vagy az ország legnagyobb, valódi várossá cseperedett zárt lakóövezete, a jachtkikötőkkel, lagunkákkal, tenisz és golfpályákkal tarkított Nordelta:

nordelta1.jpg

Derék, rasszista hagyományőrzők (Dél-Afrika)

Virágzó zárt közösségek élnek Dél-Afrikában is, ahol a kivonulást a nagyváros életéből szintén a meggyengült biztonságérzet ösztönzi, miközben az egész fölött ott lebeg az apartheid öröksége. Amikor Mandela elhozta a feketéknek a szabadságot, és elindult a demokratikus átalakulás, a fehér lakosság egy része automatikusan elkezdte építeni saját, külbejáratú Dél-Afrikáját. A falhúzásban leginkább a holland gyökerű búr, vagy másképpen afrikaans népesség járt az élen - egy ilyen közösség építette fel a külvilágtól teljesen elszigetelt Kleinfontein városkát is. A Pretoria mellett fekvő, 25 évvel ezelőtt alapított település arról hírhedt, hogy oda csak búrok tehetik be a lábukat. Lakói hagyományörző, az afrikaans kultúrát ápoló közösségként határozzák meg magukat, és valóban, az egész társaság úgy fest, mint egy rakás, gyarmati időkből ittfelejtett telepes.
 afrikaaner_dreams_jonas_kako-1-958x559.jpg

Nosztalgikusan gondolnak vissza a Mandela előtti időkre, amikor még rend volt az országban, és a búrok igazgattak mindent. A feketékkel szembeni rasszizmus vádját mindeközben önérzetesen visszautasítják, az ezt firtató kérdésekre van is egy bájosan abszurd, nem kevés kognitív disszonanciával terhelt válaszuk: azt mondják, ők nemcsak a feketéket, de a zsidókat, katolikusokat és úgy általában az angolul beszélőket sem látják szívesen. Mindeközben Kleinfonteinbe fekete ember csak akkor teheti be a lábát, ha történetesen sofőr, és valami előre  megrendelt szállítmánnyal érkezik, de akkor is csak biztonsági őr kíséretében. Az 1200 lelkes várost gyakoraltilag határátkelő választja el a külvilágtól, két méter magas kerítés veszi körül, amit a nap 24 órájában őriznek, a bejutáshoz pedig meghívólevél kell.
 enclave_gate_jpg_size_custom_crop_1086x724.jpg

További csodálatos életképek Kleinfontain-ből itt.

Mi lenne, ha nem így lenne?

Mindez csak rövid válogatás volt négy kontinens legvirulensebb zárt közösségeiből, azért pécéztem ki őket, mert mind a négyben más-más elv szerint szerveződődnek a párhuzamos világok. Az egyetlen, ami közös bennük, hogy nem féreglyukon, hanem őrbódékkal szegélyezett kapukon lehet megközelíteni őket, bár van, amelyiket féreglyukon keresztül könnyebb. Arra figyelmeztetnek, hogy a jövő városai nem a földből nőnek ki, hanem a mostaniak fizikai és társadalmi alapzatára épülnek majd: tehát a legkevesebb, hogy a falak maradnak, a kérdés csak az, nem lesz-e belőlük még több. Naivitás lenne azt hinni, hogy 30-40 év múlva majd valami egészen más, a mostaninál magasztosabb gondolat szerint alakulnak a szociális viszonyaik. Szóval nem lenne baj, ha az urbanisták, szociológusok és várostervezők már most ráfeküdnének a problémára. Addig is, amíg megszületik a megoldás, azt javaslom, húzzák be szépen vastag piros cerkával a demarkációs vonalakat az összes szexi látványterven - elsőként rögtön a megújuló energiával klimatzált belvárosi pandasimogató park és a mellette hosszan elterülő gettó között. Csak hogy a probléma addig is szem előtt legyen.  

 

Na jó, a végére egy kis bónusz, hogy vidáman búcsúzzunk. Can I have my ball?



Photo credit: Themegaworl.com; Theguardian.com; Wikipedia.org; Vrbo.com; Settlersindia.com; Citylab.com; Torrepueblo.com; Nordelta.com; Huckmagazine.com

 

 

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr412884498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nnnnnnnn 2017.09.25. 13:25:50

most is így van a lakóparkoknál sok helyen. nagyon helyes.

2017.09.25. 13:35:28

@nnnnnnnn: egyetértek, ahogy sok helyen van portás is az épület aljában, ha az elkerítés nem megoldható. Van aki szipuzni, van aki meg dolgozni akar. win-win. Nem is kell délafrikáig meg argentínáig futni emiatt, itthon is építettek már a kisebbség miatt falat, volt is hiszti miatta.

Mistral1011 2017.09.25. 13:52:10

"Az enyém, a tied mennyi lármát szüle
miolta a mienk nevezet elüle..."
(bocs, Jani bátyánk :-)

Ami az enyim', azt elkerítem, "védem". Furcsa volt, amikor először jártam kerítések nélküli faluban!
És az a baj, hogy van kiktől védekezni :-(
--
A szerző felveti a gondolatot - de gondolkodnia már egyénileg kell mindenkinek. És bizony érdemes ezen rágódni egy kicsit.

guvat 2017.09.25. 16:22:46

Egészen addig így lesz, ameddig a falon kívülieket rá tudják kényszeríteni, hogy eltartsák őket! Ennek hiányában egy nap alatt telesz.rják a WC-t aztán megeszik egymást....

Duplaxiii 2017.09.25. 17:17:08

Kicsit már gezdenek zavarni az ilyen scifi alapú társadalomkritikai próbálkozások.
Igen, lakóparkok, igen, fejlesztési folyamatokat, igen, piacgazdaság, igen, eltérő gazdasági helyzetek. Mind-mind évtizedek, évszázadok óta létező dolgok.
Sokszor egy trendi lakóparknál egy angyalföldi bérház is élhetőbb, mert ezeket a kialakított steril helyes csak először élvezhetők, aztán mindenki rájön, csak a globalizált, marketingalapú fasizálódás eredménye lett, arra használták fel.
Aki ebben a fals, elkülönített világban elmélkedik, tegye fel a SimCity-t és szimulálja le a lehetőségeket! Próbálja ki a milliós világváros-demónál a centrumba behelyezni egy atomerőművet!
Nézze gyorsítva a változásokat. Próbálja korlátozni a szemétszállítást, a rendőrséget egy jobb kertvárosi részen.
Szóval ezek nem jövőképek, ez nem valami futurisztikus dolog, ez a napjaink gondja.
.
Ja és ciki nemerézni! Nagyon sok hiteles író, ember létezik ám!
És ne sajátítsd ki Cseh Tamást!

]{udarauszkasz 2017.09.25. 18:00:27

@Mistral1011: azt,hogy vannak,akiktol vedekezni kell,azt a mindenkori mertektelen hatalomvagy hozta letre. Nem most,hanem evezredek alatt. A hatalomvagy,hogy semmibe nezhetek,tulajdonkent kezelhetek mas elo embereket,hogy lenezhetem,uralkodhatok folottuk,ez egy osi oszton,amit meg talan a csimpanzokkal kozos osoktol orokolt az ember. Kordaban lehetne tartani,akarcsak a tobbi osztonos kesztetest. Elvegre nem hagunk meg minden utunkba kerulo not az utcan,es nem verjuk fejbe a szembejovot,barmilyen irritalo feje is van. Ezert lettuk civilizaltak,de sajnos csak feligmeddig,mert a sajat hatalomvagyunkkal nem boldogultunk az evezredek soran.

midnight coder 2017.09.25. 19:20:23

@guvat: "Egészen addig így lesz, ameddig a falon kívülieket rá tudják kényszeríteni, hogy eltartsák őket!"

Mesélj, téged hány főállásban segílyből és lopásból élő hátrányos helyzetű tart el ? Általában véve viszonylag kevés az átfedés azok között akik eltartanak bárkit is, és azok között akiktől zárni kell a lakóparkokat.

midnight coder 2017.09.25. 19:28:18

@]{udarauszkasz: Akikkel a probléma van, azok pont azok akik nem tartják be ezeket a szabályokat. A nők meghágásától a rablógyilkosságig. A gondot alapvetően nem a szegénység jelenti, hanem a kultúra hiánya, az alkoholizmus, a kábszer, az agresszió ami általában a csórókra jellemző. És általában azok is lesznek azok, akikkel ilyen jellegű gondok vannak. Legalábbis errefelé, ahol Pesten azért eléggé aranyért lehet melóst találni mostanság.

Anno láttam egy képet, valahonnan Kubából. A képen az emberek nem voltak nagyon fényesen öltözve, látszott hogy nincs sok mindenük, mégsem látszottak csórónak, mert minden rendezett volt, a ház rendben tartva. A másik oldalon pedig a magyar hátrányos helyzetű portája teliszórva szeméttel, a ház elhanyagolva, a kerítés ki-be dől, miközben a gyereknek BMX biciklije van, meg lapostv, meg automata mosógép, meg kismillió más amiről a kubai nem is álmodhat, mégis lesír róla a nyomor.

]{udarauszkasz 2017.09.25. 19:29:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem feltetlenul. Gondolkozz. A kasztrendszer, amely a romak kulturajaban is el valamilyen formaban,szinten ebbol szuletett.
Attol,hogy egy tarsadalom elutasitja az egymason valo eloskodest,es uralkodosdit,attol meg nem lesz kemenyvonalas egalitarius kommunista...

Proud Mary 2017.09.25. 19:32:18

igen, és a libsik a falak mögül fogják mocskolni a többségi társadalmat

steery 2017.09.25. 19:40:03

Ezek a gazdaggettók csak addig maradnak fenn, amíg kívül működik az ország, mivel döntően onnan kapják a vizet, gázt, villanyt, élelmet, szolgáltatásokat, mindent. Polgárháború, zombitámadás, járványveszély és migráns invázió esetén rövidtávon megvédik a lakóikat, míg kívül elszabadul a pokol, de tartósan nem lesznek képesek fennmaradni, külső készletutánpótlás nélkül. Arról nem beszélve, hogy ezek a gettók egyben feltűnő célpontok is a bűnözők, öltönyös szélhámosok és fosztogató hordák számára. Mindenki tudja, hogy ott, a kerítésen belül jobb élet van, meg gazdagság, ezért nagy balhé esetén le fogják rohanni őket és várostrom lesz a vége.

]{udarauszkasz 2017.09.25. 19:44:38

@midnight coder: ez eddig megallja a helyet,csakhogy az elit az nem a csocselektol vedene meg magat,hanem mindenkitol. A jovoben az ilyenek tengeren lebego varosokban fognak ejtozni,nyaralgatni elethosszat,mig mi megtermelhetjuk nekik a betevot.
Nem fogjak kiirtani az emberiseget,akkor sem,ha megtehetnek,es robotokkal dolgoztathatnanak. Kell nekik egy reteg,akiken uralkodhatnak. Valakik,akiket alazhatnak, gyalazhatnak kedvukre. Sokaknak mar a tudat is eleg,hogy van egy tarsadalmi reteg alattuk. Ebbol taplalkoznak a vallasok is,pokol es mennyorszag,hadesz,es olymposz, sokar es a csillagok keble.Ha ez nincs,akkor akkor a paradicsom szethullik darabjaira,es az egesz darabjai egymas ellen fordulnak. Igy lesz vege az utopianak. Ez nem valami agyament scifi,hanem sajnos igy mukodik az emberiseg.

Mistral1011 2017.09.25. 23:47:28

@midnight coder: Érdekes egy dolog ez az agresszió.
Eszembe jutott a Tűz háborúja film, 86-ban ez volt a később asszonnyommá vált némberrel az első közös filmünk :-)
Amikor az erősebbekből álló horda egyszerűen szétverte a gyengéket - elvették az "erőforrásaikat" - és kész. Mondjuk azon a "társadalmi" szinten nem volt még semmi erkölcs meg ilyesmi, egyszerűen a túlélés egyik eszköze lett az erő - ami bizony igen méylen vagy az elővilágba beágyazódva... A másik eszköz lehetne pl az intelligencia meg az együttműködési képesség. Ha egy éhes "vírus" megtámadja a gazdatestet - felemészti - és mindkét létforma elpusztul. Sokkal kifizetődőtt a társbérlet, főleg win-win alapon :-)
Ha ezt most kicsit is kivetítjük a manapság is erősen szaporodó, színes, fémgyűjtő "létfomára", hamar látsuik a hasonlóság. 20-40 év múlva egyszerűen elveszik a hatalmat, és az egyre csökkenő létszámú rabszolgák pedig nem fogják tudni ellátni őket - mindenki éhenhal. (vagy Korea ledobja a Zatomot :-)
Tényleg nem tudom, hogy az első 2-5 év neveltetése mennyire meghatározó a felnőtt korra, de a kulturálódás tudja csak meghozni azt az elvárt civilizációs szintet, amikor az egyének nem a fizikai erejükkel méricskélik egymás hatalmát. Egyáltalán , akkor már, talán, nem is kellene semmiféle hatalom, mert az egyének önkorlátozása biztosítaná (a) mások (Winter is coming!) háborítatlanságát.
Anno tanultuk elektronikából, hogy a negatív visszacsatolás sok-sok járulékos dolog miatt nem optimális, sokkal jobb, (szebb, lágyabb érzés...) a "helyből" jól tervezett erősítő, amihez nem kell negatív visszacsat...
A mostani büntető-rendszer pontosan a negatív vcs a társadalomban, jó lenne nélküle, de egyelőre nincs jobb. Az utópia - az meg a végtelenben van :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.26. 00:04:48

@Mistral1011:

A tranzisztorok karakterisztikája igencsak nemlineáris, de még a mindenféle FET-eké sem olyan szép, mint volt az elektroncsöveké. Így aztán nemigen lehet lemondani a negatív visszacsatolásról, csak nem szabad túlzásba vinni, mert különben lesz egy kurva szar fázismenetű és tranziens tulajdonságú erősítőd.

bigdata 2017.09.26. 03:17:05

Ah, igen! India, Argentína, Brazília, Dél-Afrika. Ott vannak a világ vezető gazdasági-társadalmi centrumai, akik lángoszlopként mutatják az elmaradott európai, amerikai, ausztrál, távol-keleti metropoliszoknak az utat.

Vagyis, várjunk, várjunk, nincs itt valami zavar az erőben?

midnight coder 2017.09.26. 06:38:55

@]{udarauszkasz: "Attol,hogy egy tarsadalom elutasitja az egymason valo eloskodest,es uralkodosdit,attol meg nem lesz kemenyvonalas egalitarius kommunista..."

Nem hiszem, hogy komplex társadalmat fenn lehetne tartani így. Az egy nagyon szép elmélet, hogy nem élősködünk egymáson, de ez még egy törzsközösségen belül sem működik, ott sem mindegy hogy törzsfőnök, varázsló, vagy egy mezei vadász harmadik felesége vagy. Egy olyan rendszerben pedig, ahol sok-sok ember együttműködése hoz létre egy-egy komplex terméket, elég nehéz lenne ezt elképzelni. Amúgy a keményvonalas egalitárius kommunizmus sem volt egy pillanatig sem mentes a kizsákmányolástól, ahogy ma sem az. Észak-Koreában sem mindegy hogy te vagy az elnök a pici piros gombbal, vagy párttitkár elvtárs vagy, vagy mezei munkás, vagy kényszermunkás egy munkatáborban. Még a nagy büdös kommunizmus sem volt egalitárius, csak a felemelkedés lehetőségét nem a szakmaiság hanem a softskillek villogtatása tette lehetővé (magyarul lelkes seggnyalás). Amúgy ez elég sok helyen ma is így van.

midnight coder 2017.09.26. 06:43:54

@]{udarauszkasz: "Sokaknak mar a tudat is eleg,hogy van egy tarsadalmi reteg alattuk."

Ez alapvetően egy hibás elképzelés. Neked sem hiányoznak szerintem egy percig sem a hátrányos helyzetűek, sőt ha jön egy csapat szemben az utcán jól bepiálva, bedrogozva inkább megpróbálod elkerülni őket.
A legelvadultabb rasszista idegengyűlölőnek sincs baja azzal, ha a kicsi négerek Afrikában jól érzik magukat - de az sem érdekli különösebben ha megeszik egymást addig amíg ide nem jönnek és őt akarják megenni.

midnight coder 2017.09.26. 06:46:54

@Mistral1011: "Egyáltalán , akkor már, talán, nem is kellene semmiféle hatalom, mert az egyének önkorlátozása biztosítaná (a) mások (Winter is coming!) háborítatlanságát."

Sajnos a színesfímgyűjtők a legjobb példa arra, hogy ez az önkorlátozás mennyire nem működik. Illetve akkor igen, ha ön rendőr és korlátozza őket némileg. :-)

midnight coder 2017.09.26. 06:50:21

@steery: "Ezek a gazdaggettók csak addig maradnak fenn, amíg kívül működik az ország"
Alapvetően minden addig marad fenn, amíg kívül működik az ország. Ha jönnek a migránshordák, akkor a Havanna lakótelepen pont annyira nem leszel biztonságban mint egy ilyen helyen. Szíriában sem csak a lakóparkokat lőtték szét a derék igazhívők.

steery 2017.09.26. 12:23:58

@midnight coder: Hmm. Ez igaz. De mégis más a fílingje annak, hogy kint vagy a harcmezőn védtelenül vagy bent vagy egy valamennyire védhető várban.

süti beállítások módosítása