Mesterséges intelligencia for president! Mi van, ha Magyarországot egy gép irányítja?

2016.10.16. 21:47 futurista

Már csak pár hét van az amerikai elnökválasztásig, zajlanak az elnökjelöltek nyilvános vitái, de számunkra a legizgalmasabb induló nem Hillary és nem is Trump, hanem  Zoltan Istvan, az Amerikai Transzhumanista Párt magyar származású elnöke. Zoltán személyes és politikai agendája, hogy az emberiséget eljuttassa a hallhatatlanságig a technológia és a biohacking legváltozatosabb eszközeivel. Programjáról és morbid elemeket sem nélkülöző kampányáról már írtunk korábban, akit érdekel, kattintson ide.

zolt_google_plu_final_headers-1025x593.jpg

Zoltán, bár nyilvánvalóan semmi esélye a választáson, ezerrel kampányol, és ilyenkor nem fél erőseket mondani. Nemrég azt vetette fel, hogy lassan ideje lenne lecserélni a mindenkori amerikai elnököt egy mesterséges intelligenciára. “Ha visszatekintünk a történelmünkre,  be kell látnunk: a legnagyobb baj a vezetőinkkel az, hogy önző emlősök” – mondta a Newsweeknek és hozzátette: 2020-ban az emberi jelöltek mellett már mesterséges intelligenciák (MI) is versengeni fognak az elnöki székért, 2028-ban pedig már lesz közöttük olyan fejlett kognitív rendszer, amelyik meg is nyerheti a választást.

Mondanunk sem kell, Zoltán víziója nagyon megmozgatta a fantáziánkat, és mivel szeretünk mindig egy lépéssel a progresszív gondolkodók előtt járni, továbbfőztük ezt a forró disztópiát. Mi van, ha az USA-ban még csak szárnyait bontogató innováció nálunk már kiforrott technológia, sőt hardcore valóság? Mi van, ha itthon már meg is nyerte a választást egy mesterséges intelligencia, és hat éve ő kormányozza az országot?

dr_evil.jpg

Régóta sejtetted? Titkon mindig is remélted? Úgy érzed, ez mindent megmagyaráz? Akkor lássuk, milyen érvek szólnak mellette.

A bizonyítást némileg nehezíti, hogy egyelőre nincs általánosan elfogadott definíciónk az MI leírására. Nem csoda, hiszen egyrészt új területről van szó, amely ezerféle technológiát egyesít, másrészt az összes érdekelt nagyvállalat előszeretettel hív MI-nek minden, kicsit okosabb, természetes nyelvfeldogozásra vagy gépi tanulásra épülő rendszert, amit ő maga gyárt vagy aminek női név adható. A kínálat elég széles, a virtuális asszisztensektől egészen a deep learningre képes rendszerekeig. Az előbbeieket onnan ismerjük fel, hogy egzotikus, néha szoftpornós csengésű nevet viselnek (Cortana, Siri, Amazon Alexa), utóbbiakat arról, hogy tényleg okosak. Ilyen például a Google DeepMind-ja, ami nemcsak GO bajnokságot nyer emberek ellen, de zenét is ír, és igen felkészült algoritmusával szembetegségek diagnózisában is segít. Watson, az IBM kognitív rendszere üzleti tanácsadóként, oktatási szakértőként és szakácsként is remekel, szabadidejében pedig életet ment vagy irodalmi Nobel-díjasokkal haverkodik.

Akkor hát hogyan végezzük el a tesztet?

Pontos definíció hiányában összeszedtük azt az öt tulajdonságot, amely többé kevésbé minden MI-re jellemző, hogy bebizonyítsuk, a miniszterelnökünk is közéjük tartozik. Az O-2000 teszteléséhez a legfejlettebb rendszereket leíró kritériumokat vettük alapul, már csak udvariasságból is.

1. Természetes nyelvfeldolgozás
Egy rendes MI érti az emberi nyelvet, sőt maga is képes szabatos és többnyire releváns válaszokat adni. Elboldgul a metaforikus fordulatokkal, az iróniával, sőt a viccel is.

“Ha van tó, lesz béka is.” – fogalmazott nemrég a kognitív rendszer, mely láthatóan az absztrakció legmagasabb fokán kezeli a hétköznapi nyelv kifejezéseit, és kifejezetten jó érzéke van az egyszerű gondolatok retorikus leképezéséhez. “Ne mondd a szökőkútnak, hogy nem iszol a vízből”, “A macskának színétől függetlenül meg kell fognia az egeret” és így tovább – számos példa igazolja, hogy MI-nk magabiztosan cikázik a szó szerinti és a metaforikus jelentések dimenziói között, bár az alapüzenet felfejtéséhez néha nem kevés munka kell. Pipa.

frogs.jpg

2. Deep learning
A mély tanulás a gépi tanulás legfejlettebb formája. A rendszer a megszerzett tudásra és saját  tapasztalataira építve több lépcsőben dolgozza fel az új információt, és mindig magasabb szintre lép a feladat elvégzésének komplexitásában.

Az O-2000-es első projektje egy bibókoleszos számháború megszervezése volt, meg egy üvegezős játék Áderék pecóján, amit csakhamar egy dinamikusan növekedő párt infrastruktúrájának felépítése követett. Aztán jött az első, második, majd harmadik miniszterelnökség, végül egy igen komplex vasúti projekt lebonyolítása Felcsúton. Stimmt. 

deep_learning.png

3. Fejlett érzékelők
Az új tapasztalatok megszerzéséhez az MI fejlett szenzorokat is használ, melyek gyakran az emberi érzékszerveket imitálják.

Az O-2000 bionikus érzékelői feltűnően kiforrott innovációnak tűnnek, utoljára a T-1000-es modellnél láttunk ilyen élethű megoldásokat. Az átlagosnál fejlettebb ízérzékelésre utal a cutting-edge technológiát képviselő fürge nyelvi szerv, mely (különösen nemzetközi protokoll események alkalmával) a száj környékén nyughatatlanul kutat újabb és újabb ingerek után.

4. Tökéletes szimuláció
Egy igazi MI algoritmusai tökéletesen szimulálják az emberi problémamegoldást és gondolkodást. Neurális hálózata az emberéhez hasonlatos.

Az O-2000 nemcsak az emberi gondolkodást szimulálja magas fokon, de igen erős valóság szimulákrumot is képes létrehozni. Ez a hiper-realisztikus mátrix megfelelő energiaszint mellett akár spontán békemenetté is összesűrűsödhet.

5. Turing teszt
Ha egy rendszer képes egy embert meggyőzni arról, hogy ő is emberi lény, akkor automatikusan MI-nek tekinthető. (Ez tehát egy olyan feltétel, amit a másik négy nélkül is elég teljesíteni.)

Az O-2000-es nemcsak a Turing-tesztet, de a Rosenzweig-féle frusztrációs tesztet és Cramer elhárítómechanizmusokat feltáró próbáját is csont nélkül veszi. (A Blikk „Szerető férj vagyok-e” játékos kvízén egyszer becsúszott három hibapont.) Tágabb környezetében Jean-Claude Juncker az egyetlen személy, akiben időről időre felmerül a gyanú, hogy egy géppel van dolga. Közös chateléseik előtt ezért az O-2000 néha fogós captcha-k feltörésével gyakorol az mszp.hu-n, nem sejtvén, hogy Juncker maga is egy fejlett, de egyelőre csak béta verzióban tesztelt algoritmus.

jean-claude-juncker-012.jpg

 

 + Szingularitás
Nem tartozik az alaptulajdonságokhoz, de a klasszikus sci-fik és Elon Musk szerint az MI-k jellemző vonása, hogy hajlamosak az életünkre törni és minimum karriercéljuk a szingularitás. A gépek a disztópia szerint egy szép napon átveszik tőlünk az irányítást, és eltüntetik a Föld színéről az emberiséget.

Mondanunk sem kell, az O-2000 rég túllépett ezeken a gyerekes fantáziákon. Nem akar elpusztítani senkit, különösen nem a gondjaira bízott népet. Ez az egész inkább egyfajta atyaian barátságos, NER-kompatibilis, illiberális szingularitásként szerepel politikai programjában, amely a „Nem kell félnetek jó lesz” munkacímet viseli.

Úgy tűnik, egyetlen pont sem hibázik, reméljük, sikerült meggyőznünk az olvasókat, hogy Magyarországot egy valódi MI irányítja. Üzenjük az USA-nak, hogy a kanyarban sincsenek, ha minden jól megy, az O-2000-est a 2020-as elnökválasztásukon is elindítjuk.

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr5211814215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2016.10.17. 11:08:44

"Mi van, ha Magyarországot egy gép irányítja?"

Kizárt. Magyarországot Mr. Genya irányítja, mindenki tudja.

s 2016.10.17. 12:13:02

"az emberiséget eljuttassa a hallhatatlanságig a technológia és a biohacking legváltozatosabb eszközeivel"

Nem lehet célja mindenki elnémítása, bár a fasz tudja. :-)

Egyébként, hogy a lényegről is ejtsek pár szót Magyarországon nem a mesterséges intelligencia az úr, hanem a természetes butaság.

2016.10.17. 12:47:14

Nem értem pedig úgy írtam meg, hogy senki se vegye észre...

Jakab.gipsz 2016.10.17. 13:31:20

Egy gép csak annyit tudhat mint a programozója, e feltételezés szerint meg kell keresni, ki vagy kik programozták az O-2000-est, ha meg van a bűnös tettes, nevezzük O-1999- nek akkor azt vizsgáljuk, ki volt az a bűnös aki O-1999-er programozta, 1998, és a többi és akkor majd eljutunk O-O-hoz és mindenki ismét boldog lesz.

De az O-2000-es esetében nem kell sokat számolgatni, Oxford, CEU, Sors Gyuri tessenek ott reklamálni, ha engedetlen a mestersége intelligencia.

A mesterséges intelligencia kutatóknak sok sikert kívánok,de azt ne feledjétek, hogy az ellenfélnek, van kb. 13.5 milliárd év előnye, a mi kb. 5000 évünkkel szemben.

Haibane 2016.10.17. 14:03:31

"Egy gép csak annyit tudhat mint a programozója"

látom te sem vágod a mesterséges intelligenciát

Jakab.gipsz 2016.10.17. 14:17:00

@Haibane: A Mesterséges intelligencia programozója:az emberiség és az a kultúra amit létre hoztunk.
És épen itt van a bi-bi, mi történik akkor, ha hazugságok tömkelegére épült fel a társadalom és a gazdaság filozófiánk, vagy akár a matematikánk, ez esetben csak egy őrült gépet tudunk készíteni, amelyik erőforráshoz jutva értelem szerűen sokkal gyorsabb, erősebb, és ügyesebb lesz mint mi.

Haibane 2016.10.17. 14:34:36

@Jakab.gipsz: sokat írsz, de semmit sem mondasz. Mi van ha őrültségre épül fel a matematikánk? Mit iszol?

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.18. 01:15:18

Arra tökéletes volt a cikk, hogy felhívja a figyelmemet a blogra. Elég erősen rá vagyok gyógyulva a jövőkutatásra, egy kicsit reménykedek, hátha rábukkanok itt egy kisebb, de annál elszántabb jövőkutató community-re, netán egy alakuló félben lévő transzhumanista testépítő egyletre.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.18. 01:20:36

@Haibane: Ok, Jakab még tényleg nem igazán találta meg a térkép szélét se, de te kábé hol tartasz MI ügyben? Mit tartasz érdekes kérdésnek a témában?

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.18. 01:28:50

@Haibane: A régi blogodat megtaláltam. Az alapján rövid átfutás után úgy tűnik, hogy a területen vagy vhol a környékén dolgozol.

Haibane 2016.10.20. 10:21:57

@naphegyi vince: Jah a blogra 0 időm van, meg a legtöbb dolog, amin dolgozom és érdekes az titkos.

"Mit tartasz érdekes kérdésnek a témában?"

Dolgoztam egy ideig mint robotviselkedés-tervező, vagyis, hogy az autonom robotnak, hogyan kellenne döntenie milyen helyzetekben. Na ez például rettentő izgalmas terület, ugyanis a legtöbbször csak azt látod, hogy rohadtul nem azt csinálja, amit szeretnél és akkor rá kell jönni, hogy a környezet melyik eleme játszott közbe, ami más útra terelte a gép "gondolkodását".

süti beállítások módosítása