Pincér, drón van a levesemben!

2015.02.09. 19:00 habba

Kezdetben vala a probléma, s a probléma leginkább egy feszítő érzés vala, ami az embert megoldás keresésére, egyúttal gondolkodásra és munkára sarkallta. Embernek, problémának egyaránt jó volt ez, utóbbinak azért, mert maga is jobban szeretett megoldva lenni. Később az egyre pengébb megoldások alaposan beelőzték a problémákat, s tétlenül szemlélődtek az ingerszegény semmiben. A legerősebb, leguniverzálisabb megoldás egyszer csak azt mondta, ő most már azokkal a problémákkal is elbánik, amelyek még fel sem merültek. Ennek a kevély beszédnek aztán az lett a büntetése, hogy attól fogva minden valószínűtlen és mondvacsinált problémára ő lett a válasz. De olyanokra is ám, amik csak izgága startupperek, marketingesek és más kétes figurák fejében születnek meg. El is nevezték őt drónnak.

Ezt a drónt akarta használni aztán boldog boldogtalan: kezdetben csak terroristabázisok felderítésére, kultúrnövények permetezésére és tengeri mentőakciókra, később aztán más kínzó problémák orvoslására is. Az Amazon és a Google például azt találta ki, hogy röpülő bevásárlókocsival fogja forradalmasítani a shoppingolást, egy Jeff Myers nevű alak pedig a gazdi nélküli kutyasétáltatás gordiuszi csomóját oldotta meg vele. Újabban egy szingapúri pub szeretne irányt mutatni a vendéglátás fejlődésének, méghozzá pincérek helyett robotoló drónokkal.

drone-waiter-timbre-2-data.jpg

A helyi szinten nagyon menőnek számító Timbre @ The Substatiuon pub a múlt héten mutatta be új személyzetét, melynek tagjait az ugyancsak Szingapúrban bejegyzett Infinium Robotics tanította ki a pincérmesterségre. A Timber drónpincéreitől tabletétlapokról lehet rendelni, és egyszerre 2 kilogrammnyi rendelést tudnak kivinni az asztalhoz – két korsó sört mondjuk, meg egy pizzát. Hogy az asztal és a pult közötti röpködés közben ne ütközzenek össze se a vendéggel, se egymással, infravörös szenozorokkal is alaposan ellátták őket. Vészhelyzet esetén tehát manőverzni is tudnak, s ha kell kötelékben szállítják ki az egy négyzemtéer kisfröccsöt.

 

A Timbre tulajdonosa azt tervezi, hogy mind a hat éttermében drónok fogják kiszolgálni a vendégeket, úgyhogy gyorsan vásárolt is 40 robotot. Mindeközben 90 alkalmazottjából egyet sem szándékozik elbocsátani, mert a felszabaduló HR kapacitást az újonnan megnyíló éttermekbe iránytja át, ahol a pincérek az egésznapos talpalás helyett magasabb hozzáadott értékű munkát végezhetnek majd, és többet tudnak foglalkozni a vendégekkel is. Az ételnek kihűlni sincs ideje, míg a drón hátán az asztalra röppen (hacsak nem az ellenszélben), a vendég meg kitűnően szórakozik, és élvezi az extra gondoskodást. Ez lenne tehát a konkurenciagyilkos szolgáltatás lényege, ami óvatos becslések szerint hétszámjegyű összegbe került, dollárban.

drone-waiter-timbre-3-data.jpg

Szerintünk a szolgáltatás legnagyobb előnye, hogy a drónpincér nyakkendője nem tud belelógni a levesbe, igaz, ha menet közben lemerül, valószínűleg a második fogással együtt zuhan a tányérba. Na jó, nem akarjuk elviccelni a dolgot, nincs kétségünk afelől, hogy az elkövetkező évben a Timbre pubjai lesznek a legmenőbbek Szingapúr-szerte, de azért nem valószínű, hogy a dróntechnológia diszruptálni fogja a kiégett főpincérek és ügyetlen pikolófiúk miatt hanyatló tradicionális vendéglátást. Félő, hogy az online vásárlást és a kisállattartást sem. Levegő titánjai, amerre ti szálltok, oda a mi fantáziánk nem tud követni benneteket. Túl földhözragadtak vagyunk, hogy rendes problémákkal kínáljunk meg titeket, még törjük a fejünket, addig is két hosszúlépés rendel.

Képek: channelnewasia.com

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr267155723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwindx 2015.02.10. 12:46:45

A drónok szvsz nem erre valók. Látványosságnak egyszer jó, de ezzel egy fillért nem fog megtakarítani.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2015.02.10. 12:56:14

Ereszkedés közben meg ügyesen szétfújja a már az asztalon lévő ételeket.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2015.02.11. 06:08:27

Esetleg a forró levest fújja meg a vendég helyett ily módon...

süti beállítások módosítása