Koporsóval az öröklétbe: így kampányol egy transzhumanista elnökjelölt

2015.07.20. 18:59 habba

Zoltan Istvan, a 2016-os amerikai elnökválasztás magyar származású, transzhumanista jelöltje egy koporsót formázó kampánybusszal szeretné átszelni Amerikát. Zoltán (hívjuk így) egyike annak a csaknem 3 millió transzhumanistának, aki úgy gondolja, hogy az embernek túl kevéske idő adatott itt a földön, és már igazán járna neki az öröklét. Ugyanakkor 3 millió eszmetársa közül valószínűleg ő az egyetlen, aki ezt politikai programmá kívánja tenni Amerikában.

zoltan_istvan_immortality_bus_bacground_cropped.jpg

Zoltánnal amúgy minden rendben, jóllehet nemrég bejelentett koporsós ötlete még a szokatlan megoldásokra nyitott Egyesült Államokban is meglepetést keltett. Az idén 42 éves futurológus, újságíró és üzletember többek között arról híres, hogy egyszer videókamerával a kezében lesnowboardozott (hamudeszkázott?) egy működő tűzhányón Vanuatuban, mert már akkor is csak az erős contentben hitt. A Los Angeles-i születésű elnökjelölt dolgozott a National Geographic újságírójaként, vitorláson körbejárta a Földet és vagy száz országban megfordult élete során. Gyakorlatban tehát elég sokat tud arról, hogyan érdemes gazdag és izgalmas életet élni, talán ezért is döntött úgy, hogy a transzhumanista mozgalom élére állva pártot alapít, és a teóriában is elmerül egy kicsit.

zoltan-istvan-flagjpg.jpg

A transzhumanizmus célja végső soron a halál legyőzése. Zoltán például egészen pontosan 85 százalékig biztos benne, hogy örökké fog élni, amihez a biotechnológia és az informatika minden létező innovációját igyekszik felhasználni. A transzhumanisták szerint a technológia elsődleges feladata, hogy kiterjessze az ember lehetőségeit, és minél hosszabbá tegye az életét. A biológiai öregedés legyőzése mellett leginkább a tudat életben tartása és újjászületése izgatja őket – például egy új testeben, egy számítógépes hálózatban vagy egy mesterséges intelligenciában. Nem fogjuk felsorolni az összes sci-fi referenciát, ami a témában elérhető, aki a frissebb opuszok közül látta az Ex Machinát, vagy a Black Mirror sorozat néhány epizódját, érti, miről van szó. (Egy korábbi posztunkban a mozgalom egyik szellemi forrásának tartott Teilhard de Chardin idevágó elméletéről is beszéltünk már, aki pedig mindent szeretne tudni a transzhumanizmusról, böngésszen errefelé.)

Nos, Zoltán szerint az örök élet mindenkinek jár, ezért gondolja úgy, hogy programját a politikai nyilvánosságban is vállalnia kell. A kampányhoz szükséges támogatássokkal nem áll túl jól, így elsősorban a figyelemfelkeltésre összpontosít. Ha az öröklétért kampányol az ember, nem érdemes óvatoskodni, merész ötletekre van szükség, márpedig a koporsót formázó kampánybusz kifejezetten ilyennek tűnik. Képzeljük csak el, ahogy a Bible Belt szívében végiggördül egy takaros redneck kisváros főutcáján, majd a baptista jótékonysági egylet székháza előtt leparkol, hogy fogadja a teremtés új technológiai aspektusai felől érdeklődő Tea Party szavazókat. Alig várjuk.

immortality_sticker_transhumanism-600x200.jpg

Aki szintén alig várja, segítsen Zoltánnak. Az elnökjelölt bejelentette, hogy az Indiegogon adománygyűjtést indított az Immortality Bus megépítésére. A cél 25 ezer dollár, és már csak 10 ezer hiányzik belőle. Zoltán természetesen tisztában van az esélyeivel, és a koporsós körutat inkább csak a 2020-as vagy 2024-es választás előkampányának szánja. Azt reméli, addigra már olyan pénzembereket és cégeket is az ügy mellé tud állítani, akik a Transzhumanista Pártot harmadik erővé tehetik Amerikában. Szurkolunk neki, Zoltán for President! Kapkodni nem kell, ha az említett 85 százalékos jóslat beválik, lesz ideje kivárni a politikailag legalkalmasabb pillanatot.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr377642312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.07.21. 10:17:31

Némi ellenpontot is kellett adni az emberiségnek a tizenhárom Nobel-díjas után :)

Khonsu 2015.07.21. 10:36:41

Nem akkora hülyeség ez, mint amekkorának elsőre tűnik. Elég egyértelműen ebbe az irányba tartanak a dolgok. Garantálom, ha annyi pénzük lenne, mint a nagyobb egyházaknak, 10 éven belül megcsinálnák, de eljön még az az idő is. Ez tulajdonképpen egy most születő vallás. Ugyanazt ígéri, mint a többi vallás, csak épp a technológia által.

habba 2015.07.21. 10:46:21

@Khonsu: A transzhumanizmus természetesen komoly ügy és egyre megalapozottabbak a törekvései, nem is állt szándékunkban nevetségessé tenni. Más kérdés, hogy milyen módszerekkel érdemes a nagyobb nyilvánossággal megismertetni. A koporsóra fazonírozott kampánybusz kétségtelenül remek PR fogás, de biztosan nem az edukációt szolgálja.

Khonsu 2015.07.21. 12:41:10

@habba: Valahogy le kell egyszerűsíteni az üzeneteiket az egységsugarú szavazó szintjére, mert a technikai részleteket a többség úgysem értené.

dangbird 2015.07.21. 14:02:40

@Khonsu: A transzhumanizmus gyökerei a XIX. századba nyúlnak vissza, és persze sokkal többről szól, mint egyszerűen az örök életről. Egyik korai oldalága az Eugenika, aminek nevében a nécik kiirtottak ..... nefeszegessükhány embert, sokat, az biztos.
És amennyi transzhumanista propaganda van ma a tömegmédiában, az alapján úgy tűnik, hogy elég komoly anyagi forrásokkal rendelkezik ez a vallás.

Holle anyó 2015.07.21. 22:10:39

Az má' fasza lesz, ha 7 milliárdos létszám mellett örökké csak élni fogunk (persze luxushoz méretezett ökológiai lábnyommal!!!).... meg szaporodni.....

Gerio 2015.07.23. 23:07:32

Örülök, hogy itthon is találkozhatunk transzhumán gondolatokkal. Sok sikert Zoltánnak és kösz habba a cikket. :)

Khonsu 2015.07.25. 18:29:28

@Holle anyó: Legnagyobb valószínűséggel gépesítést és a tudat áttöltését fogja jelenteni ez az "örök élet", vagyis aki átesik az eljáráson az már szaporodni biztosan nem fog.

Továbbá sokkal kevesebb erőforrást fog igényelni, mint egy ember, így az ökológiai lábnyoma is csökken. Sok lemondással jár majd, egy teljesen más típusú létezés lesz, más igényekkel, vágyakkal.

Punxsutawney Mormota 2015.07.25. 19:38:18

www.youtube.com/watch?v=_Jtpf8N5IDE

Örömmel élnék mondjuk 150 évig, de örökké? Ehh...

Lyle Scott 2015.07.25. 20:45:33

Egy kicsikét félreértelmezik itt az emberek, hogy miről is van szó. Pár év és ők fogják meghatározni a földi életet. Vagyis azt akarják.
Ez az első számú kampányvideójuk:
www.youtube.com/watch?v=UnV6uD3IBuY

sz.s. 2015.07.25. 21:28:53

Magyarországon biztos nagy sikere lenne, hiszen az örök életnél sokkal kisebb (mégis betarthatatlan) ígéretekkel is el lehet nyerni a 2/3 támogatását.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2015.07.26. 08:04:14

@sz.s.: Volt ugye az Örök élet, ingyen sör ígéret, oszt' elindulni sem engedték őket, nehogy a KKP legyen az új 2/3-os párt. ;-)

Khonsu 2015.07.27. 02:15:22

@Lyle Scott: Lesz az pár évtized is...
Most az elsődleges cél, hogy "életben" tartsák az embereket a szingularitás bekövetkezéséig.

Ez olyan, mint a vallásokban a megváltó várása.
A transzhumanizmus gyakorlatilag egy technológiai vallás. Engem már meggyőztek, remélem gyorsan fog terjedni. :)

süti beállítások módosítása