Newton a játszótéren: így néz ki tableten a fizika kiterjesztett valósága

2014.07.23. 22:06 habba

Az erő velünk van, és most már látható is, csak egy iPad kell hozzá. Meg egy designerekből és fejlesztőkből álló csapat, amely eltökélten hisz benne, hogy a tanulás lehet szórakoztató is. A New York Hall of Science, ami körülbelül a Csodák Palotája amerikai megfelelője, csak némileg nagyobb büdzsével gazdálkodik, egy média design-nal foglalkozó céggel közösen két év fejlesztői munka után előállt a világ leglátványosabb, augmented reality-re épülő pedagógiai alkalmazásával. Kiterjesztett valósággal operáló applikációt már sokat láttunk (köztük nem kevés idióta fejlesztést is), de olyat még nem, ami a szemünk elől elrejtett valóság ilyen izgalmas részleteit fedi fel.

A SciPlay ugyanis láthatóvá teszi a mozgó emberi testre és tárgyakra ható erőket, megmutatja az erővonalak pontos irányát, kiszámolja a gyorsulást, a lendületet, a súrlódásból származó hőtermelést és más értékeket. A fejlesztők az alkalmazást játszótéri környezetben tesztelték, hiszen ez az a hely, ahol a newtoni fizika könyörtelenségét a saját bőrén tapasztalja meg a gyerek, és még örül is neki. Ha mindezt aztán tableten is megnézheti, az mindenképpen izgalmasabb és átélhetőbb módja a tanulásnak, mint a fizikateremben bámulni a rugós mérővel felszerelt kiskocsik tologatását.

download.png

A SciPlay tulajdonképpen egy videóalkalmazás, ami látványos grafikával és jegyzetekkel egészíti ki a képernyőn zajló eseményeket. A használata nagyon egyszerű: az egyik gyerek filmez, a másik meg zsebében egy iPod-dal ugrik, csúszik, hömbölödik, teszi, amit egy játszótéren szokás. Akár labdát is pattogtathat vagy adogathat a másiknak, a lényeg, hogy az iPod-ot előtte valahogy a labdába kell applikálni. Az alkalmazás természetesen az iPod mozgását követi és skicceli fel a képernyőre, de a játszótéri eszközökre felszerelt szenzorok jeleit is jól értelmezi. A SciPlay úgy feliratozza a fizikát, mint egy egzotikus nyelven forgatott filmet, hogy mindenki érthesse, miről szól a cselekmény.

download2.jpg

Az alkalmazás természetesen közösségi funkciókat is tartalmaz, így a diákok tanárjaikkal és egymással is megoszthatják, amit egy extrém mérleghintázás vagy fél óra vad csúszdázás után összehoztak. Kis reszeléssel akár a divatos közösségi futóalkalmazásokkal is felveheti majd a versenyt („Ma megint rekordot döntöttem! Vonatos játszótér, nagy sűrűségű polietilén csúszda, meredekség 48 fok, centrifugális erő hajlásszöge a kanyarban 43 fok, súrlódás során termelt hőenergia 32 joule, osszátok!!”)

8929527209_5b8d0e974a_b.jpg

A SciPlay nem kis részt az oktatási minisztérium anyagi támogatásával készült, ami magától értetődő egy olyan országban, ahol az iskolák, egyetemek környékén és a munkaerőpiacon minden a STEM körül forog. A STEM a Science, Technology, Engineering, Mathematics rövidítése, lényegében a természettudományos és mérnöki tudományokat takarja, amelyek még mindig nem túl népszerűek a pályaválasztó fiatalok körében, pedig évről évre egyre több embernek adnak munkát a fejlett világban. Míg itthon a felvételi ponthatárok ide-oda toszogatásával próbálják orvosolni a problémát, az USA-ban ilyen és ehhez hasonló módszerekkel csinálnak kedvet hozzájuk.

download 3.png

A SciPlay fejlesztői most önkéntes tesztelőket keresnek, nyitott, vállalkozó szellemű tanárokkal közösen szeretnék tökéletesre csiszolni az alkalmazást. Ha minden jól megy, az USA-ban jövő ősszel már az iskolákba kerülhet Newton tabletje. Kérném a KLIK-et, hogy rendeljen majd néhány raklappal a kakaóbiztos változatból.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr446538803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása