Íme a könyv, amiről csak 2114-ben derül ki, hogy érdemes volt-e megírni

2015.06.01. 21:08 habba

Nemcsak a jelennek írni, de az utókornak is - minden valamirevaló író kezét ez az ambíció vezeti, amikor munkához lát. Van persze olyan is, aki tudja jól, hogy remekművei  nemhogy őt, de soron következő új opuszát sem élik túl, őt úgy hívják, hogy Lőrinc L. László. Aztán van az a másik típus, aki már életében arra gyúr, hogy halálában legenda lesz, de a jelennel nem sokat törődik, hiszen éppen azon ügyködik, hogy korát megelőzze.

Hogy Margaret Atwooddal mi helyzet, azt mondja meg az olvasó. A kanadai írónő Katie Paterson, Berlinben élő skót médiaművész kérésére elsőként vállalkozott rá, hogy könyvet ír a Jövő könyvtára számára, amely attól különleges, hogy leghamarabb 2114-ben lehet csak belőle könyvet kölcsönözni. Atwood műve tehát száz évig minden lehetséges értelemben intakt marad, és alkotását mostantól minden évben egy-egy új könyv követi a könyvtár igen jól őrzött polcain. (Az irodalmi időutazásról egyszer már írtunk az időkapszulákról szóló összeállításunkban, az emlékeket itt lehet felfrissíteni.)

5b11a1ce-579b-4030-a1cb-eb7ca0c56557-793x1020.jpeg

Titok díszdobozban

A nagy hír, hogy a kizárólag az utókor figyelmére bazírozó könyvet múlt hét keddjén hibernálták Osloban, ünnepélyes keretek között. A projekt számos kérdést intéz hozzánk - hogy csak a legkézenfekvőbbet említsük: nem áporodik-e meg kissé az a remekmű száz évnyi csöndes magányában? Vajon úgy falja és érti-e majd a lelkes utókor, mintha csak most jött volna ki a nyomdából, vagy egy kis állagromlással azért számolni kell? És lesz-e nyomda 2114-ben egyáltalán? Csak mert a keddi ceremónián a biztonság kedvéért száz facsemetét is elültettek egy norvég erdőben, előre gondoskodva a könyvpapír utánpótlásáról.

Az írónő a könyv tartalmáról természetesen nem volt hajlandó nyilatkozni. Miért is tenné? Az irodalmi időutazás lényege éppen az, hogy száz év múlva minden előzetes tudás nélkül szembesüljön az olvasó a művel. A CBC News riportere az írónővel készült interjú során megtette, amit a szakmai kötelességtudat megkíván, és többször is rákérdezett a könyv cselekményére, de Atwood csak a címet árulta el: Scribbling Moon, azaz Irkafirka Hold (vagy valami hasonló, bízzuk ezt a Barna Imre unokájára).

Szavak jönnek, mennek, száz év alatt sokat változik a nyelv, akárcsak a regényt keretező kontextus. Képzeljük csak el, mennyire másként olvasták és értelmezték a kortársak Dickenst, mint a 21. századi olvasók - mondja Atwood. Egy ilyen vállalkozásba csak vérmes optimizmussal lehet belevágni, hiszen az is kérdés, lesz-e még 2114-ben olvasó, könyv, erdő és Oslo - teszi hozzá. Bizakodjunk együtt az írónővel és előlegezzük meg, hogy a könyvnek lesz közönsége.

Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy milyen lesz az első olvasat, hogyan hat majd az egy teljes évszázad okos vagy okoskodó kritikáitól, értő vagy félreértő recepciójától mentes, tökéletesen szűz szöveg. Milyen lesz olvasni egy olyan könyvet, amely megúszta, hogy idézetei önálló életre keljenek a Facebookon, hogy musicalt, thrillert, rockoperát vagy szappanoperát készítsenek belőle - egyszóval: milyen lesz a mű, amit a kortársak zsíros kis ujjai nem taperoltak össze.

Ilyet könyvet még biztosan nem tartottunk a kezünkben, a rossz hír, hogy nem is nagyon fogunk. Milyen kár, hogy a Jövő könyvtára nem jutott eszébe valakinek száz (vagy legalább ötven) évvel ezelőtt. Ha már arra nincs esély, hogy megtudjuk, miről szól a Scribbling Moon, legalább játsszunk együtt kicsit az írónővel. Atwood arra kéri olvasóit, gondolják tovább a címet, és írják meg saját verziójukat a Wattpad könyvbarát közösségi oldalon. Ha valaki kedvet érez hozzá, ne habozzon, sőt küldje el nekünk is, a legjobb alkotások szerzői között a Futurista által hitelesített időkapszulákat sorsolunk ki.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr587510104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2015.06.02. 11:32:22

Itt egy másik jövőbe mutató könyv, amiről remélem, hogy ebben az évezredben kiderül, érdemes volt-e megírni:

egyvilag.hu

süti beállítások módosítása