Mikor szüntetik meg a kötelező írásoktatást?

2010.01.17. 10:25 Zubreczki Dávid

Revisioning

Ha már úgyis szívükhöz kaptak a Nyájas Olvasók a provokatív kérdéstől, hagyják is rajta a kezüket és vallják be, mikor írtak utoljára egyhuzamban öt mondatnál többet tollal vagy ceruzával. Iskola nem ér! Az átlagember egyáltalán nem ír kézzel, ha olykor mégis, akkor sem írott betűkkel. Akkor meg mi szükség van megtanulni?

Mindezt annak a tudatában blogolom, hogy én mint újságíró, interjúnként 5-10 oldalt összefirkálok akár hetente többször is.

(A legutóbb meg is kérdezte egy riportalany, hogy ez gyorsírás-e, mondtam, hogy olyasmi, de ötvözve a hagyományos tulajdonságaival: pofára már olyan mint a gyors, sebessége, mint a hagyományosé.)

Nem azt mondom, hogy tanítsanak gyorsírást az iskolában (bár talán annak is nagyobb haszna volna mint a hagyományosnak), ugyanis a beszéd rögzítésének egész biztos lesznek hatékonyabb eszközei. Egyesek azt rebesgetik, hogy pl. diktafonnal is dolgoznak újságírók, de nekem nem jön be... Igen, tudom, maradi vagyok, és eszem ágában sincs lemondani a kézírásról, ám ettől még belátom: néhány évtized múlva nem lesz létszükséglet.

Nem lesz mindenki írástudó. Viszont a kalligráfia megélhetési lehetőség lesz. A munka nélkül maradt grafológusok át is képezhetik magukat (bár mint arról szó volt, a gépírásunk is egyedi lehet, szóval akár fejtegethetik azt is).

Persze ma is használnunk kell azért az írást. Vannak űrlapok (ahol viszont ott szerepel, hogy nyomtatott nagybetűkkel kell kitölteni), meg ugye kézzel írják ki a táblára, hogy KOLBÁSZOS BURGONYALEVES 450.-, de azt is nyomtatottan. Szerintem a gépírás a többségnek sokkal fontosabb mint a kézi, és egész biztos ez a tendencia a folytatódni fog.

Lehet morogni, hogy én itt vasárnap délelőtt a jó meleg szobámban a reggeli, meg a Spongya Bob után elülök a gép elé és ráérek ilyen hülyeségekkel foglalkozni, miközben vannak az országban olyan emberek, akiknek ez egyáltalán nem probléma, mert soha nem volt számítógépük. Igaz. De ők valószínűleg kézzel se nagyon írnak és 20-30 év múlva egész biztos lesz szinte minden háztartásban gép.

Az is ellenérv lehet, hogy ugye ez hagyomány. Egyáltalán nem az. Nem csak azért mert száz éve az ország jelentős része nem tudott írni (tíz éve 2%-a volt analfabéta!). Sokkal inkább azért mert az élő hagyománynak hasznát látjuk. A latint sem a hagyomány miatt tanították minden iskolában, hanem mert szükség volt rá. Ma már nincs rá szüksége olyan sok embernek, ezért is tanultuk csak kevesen (bármilyen szórakoztató is).

Az írás elsajátítása hihetetlenül sok időt és energiát rabol el a gyerekektől épp a legkreatívabb években, nem beszélve arról mennyi bajt okoz nekik, hogy mondjuk nem tudják leírni a kis s bedudorodását, vagy nem jó magasságban húzták keresztbe a nagy A betűt.

Nem hiszem, hogy egyik évről a másikra majd kiveszik a tantervből, csak egy idő után a tanárok/szülők nem fogják komolyan venni, mint ahogy mondjuk nem veszik komolyan az éneket vagy a testnevelést sem (sajnos).

Félreértés ne essék! Falra tudok mászni az oylan szülőktől, akik az irodalom- és történelemoktatás visszaszorítása mellett kardoskodnak, azzal érvelve, hogy az holt tudás, tanítsanak helyett valami praktikusat. A történelem és az irodalom szerintem igenis hasznos tudás - de ez már nagyon messze vezetne.

Már így is messze kalandoztam a blog eredeti témájától, a laza hétvégi merengés után jövő héten egy sokkal húsba vágóbb és konkrétabb kutatási eredményről lesz szó.

Ui: csak hogy megnyugtassam azokat, akik ijedtükben még mindig nem bírták levenni a kezüket a szívükről. Kicsit rákerestem a témára és találtam egy két évvel ezelőtti cikket erről a Goodon. Az amerikai szerzőnő publicisztikája akkora felháborodást váltott ki, hogy szerintem egyhamar ott sem lesz váltás, nálunk meg pláne nem.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: it oktatás írás

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr931678703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.01.17. 13:15:05

Áramszünet esetén vagy éppen egy poszt apokaliptikus helyzetben hogyan fogjuk kiírni, hogy Kolbászos Burgonyaleves 450.- ? :-) Írógép? :-)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.01.17. 13:30:07

@retekblog: a kolbászos burgonyaleves 450 FT az ellenpélda volt : ) azt most is kézzel írják ki, igaz nyomtatott betűkkel...

Mint ahogy azt is nyomtatott betűkkel írnák ilyen esetben, h: "Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné." (vö:Örkény) :)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.01.17. 14:23:11

@~dá~: Ezt én értem, de ha megszűnne az írásoktatás, akkor ezekben az esetekben nem lehetne így kiírni!

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.01.17. 15:01:13

@retekblog: akkor nem volt érthető a poszt - bocs : )

az írott betűkre nem lesz szükség és a hagyományos értelemben vett kézírásra, írásoktatásra. A nyomtatott nagybetűk leírása százszor egyszerűbb, igaz legalább annyival lassabb is. De azért a néhány funkcióért, amire még használni fogják tudni az unokáink, nem lesz értelme évekig tanítani...

egyébként egy csomó ember ma is automatikusan nyomtatott betűkkel ír le valamit, ha ki kell írnia és nem a szépen kötött írottakkal

olvasni természetesen tudni kell, de az már egy másik kérdés

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.01.17. 16:16:52

@~dá~: Amerikában egy csomóan nem is tudnak folyóírással írni, csak nyomtatottal. Még egyetemisták is vannak ilyenek:

mikro.blog.hu/2009/12/03/a_folyoiras_egy_kulonos_kepesseg

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.01.17. 16:24:37

@agyvihar: kösz! igen erre gondoltam, bár ez a "folyóírás" kifejezés nem jutott az eszembe (nem is tudom hallottam-e már, de valóban kifejezőbb :)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.01.17. 21:37:10

@~dá~: Nem, ma én vagyok lassú! Bocs, már minden világos!

fraki 2010.01.17. 21:38:23

Elmagyarázok valamit. A kisiskolában tulajdonképpen majdnem tökmindegy, hogy mit tanítanak. A kisiskolás tanításnak nem az a lényege, hogy az ott átadott tárgyi tudást és tárgyi KÉPESSÉGEKET ténylegesen mennyire fogjuk használni az életben.

A kisiskolás tanításnak, így az írásoktatásnak is ugyanaz az értelme, mint a konditeremnek: alapozás és izommunka. A finommotoros reflexeket és a íráshoz szükséges kontrollt fejleszteni. Ha megtanulsz folyóírni, szebben fogod a kínai kalligrammokat is leírkálni.

Ha megtanulod a himnuszt, könnyebben fogsz más irodalmi műveket is felfogni és drámatagozatból a színművészetibe ugrani.

Ez ilyen egyszerű, ecsém.

fraki 2010.01.17. 21:41:54

„Félreértés ne essék! Falra tudok mászni az oylan szülőktől, akik az irodalom- és történelemoktatás visszaszorítása mellett kardoskodnak, azzal érvelve, hogy az holt tudás, tanítsanak helyett valami praktikusat. A történelem és az irodalom szerintem igenis hasznos tudás - de ez már nagyon messze vezetne.”

Na ezzel jól elintézted a kérdést. Tessék szépen kifejteni, ha már így bedobtad. Szóval miért is van értelme törit tanulni írás helyett? Miért is hasznosabb tudás a fiktív Dugovics Titusz kalandjait tudni ahelyett, hogy kitöltsünk egy adatlapot?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.01.18. 07:50:30

@fraki: tök egyetértek! de ha nem az írott betűk kanyarításával bíbelődnének, hanem mondjuk mókust rajzolnak vagy hóembert, akkor is fejlesztik magukat

amúgy meg ez nem egy írásoktatás-elleni kirohanás akart lenni, hanem egy jóslat : ) szerintem ez lesz néhány évtized múlva

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.01.18. 07:56:29

@fraki: Tényleg nem akarok belemenni, mert szétkommenteznénk az egész posztot - egy teljesen mellékszálon. Ha röviden akarok válaszolni, akkor egy klasszikust idézek:

"Ha megtanulod a himnuszt, könnyebben fogsz más irodalmi műveket is felfogni és drámatagozatból a színművészetibe ugrani." :P

Amúgy meg nem azt írtam, hogy a fiktív Dugovics Titusz kalandjait kell megtanulni töriből (mint ahogy azt sem írtam, hogy ne tanítsák meg az unokáimat úrlapot kitölteni).

Igen, azon érdemes lenne elgondolkozni, hogy milyen történelemtanításra lenne szükség...

gramercy 2010.01.18. 09:35:36

gyorsírást én is tanultam, de minek

gépírást általánosban kötelezővé kéne tenni

azon én is pont a napokban filóztam hogy mikor szűnik meg az írás oktatása, de ettől szerintem nem kell tartani

gramercy 2010.01.18. 09:37:46

annál is inkább nem fogják az írásoktatást megszüntetni, mert olvasni azért még kell és elég nehéz a kettőt (oktatásilag) elválasztani (?)

IPG 2010.01.29. 15:01:06

Hát, szerintem a "basic gyöngybetűs" folyóírás megtanulása az embernek egy lépcső a saját kézírásának kialakításához.
Én is tudtam írni, mielőtt iskolába kerültem, de csak nyomtatottakat, akkoriban nem is értettem, hogy minek tanulok megint szépírást, hiszen már ki tudom magam fejezni. Aztán beláttam, hogy ez bizony kellett ahhoz, hogy egy bizonyos szemléletem legyen a dologhoz, és aztán amit én alkotok annak meglegyen a minősége, olvashatósága.
Én úgy gondolom, hogy igényes ember fiának nem szabad kihagyni azt, hogy megtanulja az egységes szépenírást. :)

gébence · http://soraim.blog.hu 2010.01.30. 08:23:45

A szabályos gyöngybetűs írásból áltsuli ötödikben lett elegem, áttértem a nyomtatott betűs kézírásra, az irodalomtanár kiakadt, de lassacskán beletörődött. Ez viszont amolyan írásfolyamati dilikkel is párosult, például máshonnan kezdem el a kis e betűt rajzolni, meg mondjuk a nagy M betűt a két függőlegessel kezdem és aztán húzom be az ívet. Na mindegy, jó a poszt. : D

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.03.24. 22:17:35

:DD ha nem fognak írni az emberek egy több ezer éves kulcsot eresztenek/vesznek ki a kezükből.
a gépírás és a kézírás mint makó és jeruzsálem. más mögötte a gondolkodás minősége, más lesz az ember. hogy nem lesz rosszabb? jobb lesz-e?
valaha volt a szellemm technika nélkül és majd lesz a technika szellem nélkül.
amit írsz, egy stáció. neked épp tenned kellene ellene, nem posztolni rajt.

Buzogány · http://kalligrafia.mindenkilapja.hu 2011.05.18. 11:52:32

Nem is rossz a kérdés :) még így egy év múlva olvasva sem :) Bár egy biztos: a kézzel való írás nem szűnik meg, oktatják vagy sem, tanulják, vagy csak ragad. Az biztos, hogy az oktatásból kivenni (de ez csak magánvéleményem) több kárt okozna, mint hasznot a gyerekre nézve. És hogy a kalligráfia megélhetési forrássá válna? Sok országban már ma is az.

süti beállítások módosítása