Meddig lesz még fecske Budapesten? Tíz év alatt nagy részük egész Magyarországról kipusztulhat

2010.03.21. 16:25 Zubreczki Dávid

Preening Swallows | Nandi Hills



Persze nem igaz, hogy régen minden jobb volt (száz éve is a borzalmas tömegközlekedésen röhögtek Pesten), de arra határozottan emlékszem, hogy gyermekkoromban sokkal több fecske volt a fővárosban mint most. Nem csak a kertvárosi részeken ücsörögtek egész nap a villanydrótokon, de a lakótelepi házak ablakaiba is odaragasztották a fészküket. Annyira természetesnek tartottam őket, hogy lehet, most is csak megszokásból teszem fel a címbeli kérdést - közben meg már rég eltűntek Budapestről. Akárhogy is, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, könnyen lehet, hogy az egész országból eltűnnek.  

Az MME Monitoring Központ Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) országos adatgyűjtő programra is épülő most elkészült elemzése szerint 1999-2009 között a molnárfecskék állománya 65%-kal, a füsti fecskéké 44%-kal, a partifecskéké 30%-kal csökkent hazánkban!

Az eredmények azért olyan elkeserítőek, mert nem egy-két év változását mutatják, hanem nagymértékű, az elmúlt tíz évben folyamatos állománycsökkenési tendenciára hívják fel a figyelmet. 

 - írj a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja, figyelmeztetve, ha a tendencia folytatódik, 2020-ra a többségük kipusztulhat Magyarországról!

A legdurvábban a két leginkább urbanizálódott faj, a molnár- és a füsti fecske pusztul (igaz a legrosszabb a harmadik, a parti fecske helyzete), aminek több oka is van. Még akkor is, ha eltekintünk a szándékos emberi rosszindulattól, mint amilyen a fészkek leverése vagy egyáltalán a fészekrakás megakadályozása.

Egyrészt mert (bármilyen furcsán is hangzik egy ilyen kedves kismadár esetében) ragadozókról van szó. Vagyis rájtuk sokkal koncentráltabban csapódnak le a környezeti ártalmak (mérgek, nehézfémek, kémiai szennyező anyagok) hatásai, valamint a környezetváltozási hatások  (például a táplálék mennyiségének és minőségének változásai, a szaporodóhelyek csökkenése).

Egy kicsit úgy jelzik tehát a veszélyeket, mint ahogy az esőt. A légnyomás ugyan csak az apró rovarokat nyomja le a föld közelébe, mi viszont a rájuk vadászó madarakat vesszük észre, ezért mondjuk: "alacsonyan szállnak a fecskék, eső lesz".

Az, hogy tíz-húsz éven belül kipusztulhatnak ezek a madarak, amelyek tíz-húsz éve még a mindennapjainkhoz tartoztak, nagyon súlyos fenyegetést jelentenek az embereknek is. Mint az MME összeállítása figyelmeztet: 

  • a leginkább városiasodott molnárfecskéket érő környezetszennyezés közvetlenül bennünket is megbetegít, nem véletlen, hogy az ország lakosságának majd' fele küzd valamilyen allergiával;
  • a vidékies környezetben élő füsti fecskéink állománycsökkenésének egyik fő oka, hogy az elmúlt évtizedben összeomlott mind az intézményes, mind a háztáji állattartás Magyarországon, ami a fecskék állománycsökkenése mellett számunkra is kedvezőtlen szociális és gazdasági következményekkel jár;
  • a klímaváltozás miatt növekszik a szélsőséges időjárási helyzetek (szárazságok, viharok, özönvízszerű csapadék, földcsuszamlások, árvizek) száma, ami balesetveszélyt, mezőgazdasági károkat, időszakos ellátási problémákat okoz már napjainkban is;
  • a sarki jégsapkák olvadása miatt bekövetkező tengervízszint-emelkedés tengerparti területvesztést, országokon belüli népességvándorlást, majd az országok és kontinensek közötti klímamenekült-probléma, a társadalmi és nemzetközi konfliktusok felerősödését (pl. vízháborúk) okozhatja már a közel- és középjövőben.

Persze ezek a hétköznapokon olyan kézzelfogható apróságokban jelennek meg, hogy mondjuk nincsenek repülő rovarok már a nagyvárosokban vagy épp nincsenek fészekanyaghoz való sárlelőhelyek. Bárhogy is, kár lenne értük! /Fotó: Jnarin/

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: állat természet klímaváltozás biodiverzitás

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr181856924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_phaidros_ 2010.03.21. 18:07:47

Azért azon nagyon nem kell meglepődni, hogy a fecskék számára élhetetlen egy nagyváros, mikor még az embernek is egyre inkább az, pedig az a maga kedvére teremtette.

A vidéki populációkra pedig biztos nagy hatással volt, hogy a rétek és a legelők helyett is már monokultúrák alakultak ki, amit agyon vegyszereznek mindenféle "növényvédő" szerrel.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.03.22. 20:55:31

a fecske és a gólya (volt) a mi madarunk.

az emberi gazdálkodás és állattenyésztés előtt állítólag (?) sokkal kisebb számban éltek, illetve más eloszlásban.
ha az emberek milliárdjai is enyészetté válnak minden a helyére kerül.

nem egy szép sztori ez a futur.

süti beállítások módosítása