Mikor lesz a Fővárosi Önkormányzatnak saját birkanyája?

2010.05.22. 10:30 Zubreczki Dávid

Székesfehérvár - János vitéz park, birkákkal2

Biofűnyíróként forgalmaznak törpekengurukat Nagy-Britanniában, ami nem csak olyan, mintha valaki újra feltalálná a meleg vizet, de mintha utána méreg drágán árulná is, mint valami különleges terméket:

Davies szerint a törpekenguruk sokkal jobbak fűnyírónak, mint a gépek: napi 24 órán át dolgoznak akár esik, akár fúj, a gépek számára hozzáférhetetlen helyeken is megkurtítják a gyepet, önjáróak és sokkal csendesebbek. Bár különleges mintákat nem nyírnak a pázsitba, nem kell nekik se benzin, se villany, helyette fűvel működnek, mondhatni: kenyérkeresetük a kenyerük. Túl nagy helyet nem foglalnak: legfeljebb 90 centi magasra nőnek meg. Ugyanakkor szeretik a virágokat is - lelegelni.  Davies 300-1000 font (90-300 ezer forint) között adja törpekenguruit, de csakis párban, mert a wallabyk unatkoznak egyedül - adta hírül a Daily Telegraph című brit lap.

Lehet, hogy csak nem jut erről eszembe, hogy ott van ugye a birka, amely bár kevésbé flancos, de amellett hogy olcsóbb, van húsa/gyapja/teje, sőt a rackának a prémje is. Szóval ennyi erővel sokkal inkább juh. Persze csak egy bizonyos méret felett érné meg tartani - mondjuk közparkoknál. El is képzelem, ahogy teherautóval kihordják őket mondjuk az Erzsébet térre és a fővárosi önkormányzati juhász terelgeti őket. (Esetleg a szomszédos kerületek juhászai időnként összeverekednének a kocsmában vagy elhajtanák egymás nyájából - na de maradjunk a realitások talaja felett legfeljebb tíz centivel.)

Óriási turistaszenzáció lenne. Na persze ami egy legelőn hasznos, az egy közparkban zavaró hulladék - szóval a jó birkatrágyát össze kellene takarítani a fűnyírás után, viszont könnyen hasznosíthatná a Főkert.

Hogy miért nem lesz belőle semmi? Hát mert birkát tartani és fuvarozni körbe a városban, meg szezonon kívül fenntartani, olykor nyírni, gyógyítani, elletni valószínűleg jóval drágább mint bármilyen más módszer. Az egyre szigorodó kibocsátási/újrahasznosítási előírásokat pedig mindig könnyebb lesz betartani, mint a szintén egyre szigorodó állatvédelmieket.

Persze azért álmodozni lehet: elképzelem, ahogy a főpolgármester a sajtónyilvánosan megsimogatja az önkormányzati puli fejét a Lövölde téren.

[A fotón a székesfehérvári János Vitéz park fabirkái láthatók, a képet Olga küldte az Urbanistának.]

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: állat park közigazgatás növény

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr92021033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.05.26. 09:29:17

Hét éve Düsseldorfban a Rajna partján tanyázott egy birkanyáj, pásztorral, kutyával, ahogy azt kell. Csak az egy nagy füves placc, amely viszonylag távol esik a környező villaházaktól, és volt "zöld kijárata" is. Pesten legfeljebb a Margitszigeten lehetne elképzelni, de pont a birkaszar miatt necces...

(A Hármashatár-hegyen a vitorlázórepülők placcát is birkákkal nyírták amúgy, nem tudom, hogy ez létezik-e még.)

orbanz 2013.06.03. 15:42:13

Szunyog szigeten(Nepsziget) a toltes oldalat vegyesen kecskek es birkak nyirjak. Lehetnenek a hajogyari meg a margi szigeten is.

süti beállítások módosítása