Tűzoltó leszel s hulladéktervező: slágerszakmák 2030-ban

2014.05.07. 22:10 habba

Egy amerikai oktatáskutató tanulmánya szerint a középiskolások kétharmadának húsz év múlva olyan munkája lesz, ami ma még nem is létezik. A magyar oktatáspolitika persze nem ilyen fatalista, nagyon is szeretné látni a jövőt, igaz továbbra is Parragh László tenyeréből próbálja megjósolni, melyek lesznek a kurrens diplomák 2030-ban.

A jövőről mindig mindenkinek van véleménye, sőt tuti tippje is. Az amerikai Omni Future Almanac szerzői több mint harminc évvel azt próbálták megjósolni, melyek lesznek a 2010-es évek menő szakmái. Nos, van közötük néhány, amin az amúgy hivatalból méltányos Futuristának is muszáj röhögnie. Itt van rögtön a mikrohullám-ügynök, aki kifejezetten a mikrohullám ígéretét beteljesítő csodatermékekre szakosodik, hogy elárassza velük a világ piacait – mert akkor még nyilvánvalónak tűnt, hogy ez lesz a jövő uralkodó technológiája. De jópofa tipp a lézersugár üzemeltető, a mutációs szakértő, a hologram tervező és a telefonkonferencia koordinátor is. Fontos, hogy nem tevékenységekről, hanem önálló szakmákról van szó – képzeljük csak el, hogy ők mind főállásban, kilenctől ötig (esetleg három műszakban) ma is ezzel keresik a kenyerüket.

Future_Jobs.jpgKép: Paleofuture

Tegyük hozzá, az Omni Future Alamanac valójában műkedvelők által szerkesztett szórakoztató kiadvány, a könyv végzetesen téves állításai miatt azóta is netes köznevetség tárgya. Némileg megalapozottabb prognózissal állt azonban elő nemrég egy kanadai szervezet, amely a felsőoktatás jövőjét kutatja a társadalmi és gazdasági változások tükrében, hogy ötleteket adjon a helyes oktatási stratégia kialakítására. A Canadian Scholarship Trust módszerei kifejezetten tudományosak, és mivel egy csomó magánbefektető pénzével gazdálkodnak, feltételezhető, hogy komolyan is gondolják, amit leírnak.

19c5dr6jp44bojpg.jpgKép: Paleofuture

A CST szakértői iparágak és a jövőt formáló trendek szerint osztályozták azokat a szakmákat, amelyek ma még nem léteznek, de 2030-ban tele lesz velük az újság állásrovata (amennyiben a nyomtatott média is kitart addig). Az oldalon több mint negyven szakma leírását találja az előrelátó karrierépítő, de én egyetlen kattintás után megtaláltam álmaim melóját. Ha nagy leszek, egészen biztosan nosztalgiatervező leszek. A nosztalgiatervező  belső építész és terapeuta egy személyben, aki járatos a kultúrtörténetben is. Feladata, hogy egy-egy korszak hangulatát hűen idéző otthonokat építsen, olyan idősebb emberek számára, akik nem tudják, vagy nem akarják követni az egyre szédítőbb tempóban változó világot. Például szeretnének lecövekelni a meghitt 2020-as években, esetleg visszarévedni 2002-be, és Makovecz ihlette organikus boltívet emelni a spájzajtó fölé.

A másik kedvencem az újraparlagosító, angolul rewilder. Mivel a hagyományos mezőgazdaságnak 2030-ra nyoma sem lesz (ahogy már korábban megírtuk, vertikális farmokon zajlik majd a termelés), a jövő farmerjei a monokultúrás mezőgazdaság és az ipari termelés által tönkretett földeket népesítik be újra, őshonos flórával és faunával. Az újraparlagosító szakember dolga tehát az lesz, hogy ismét létrehozza az ősvadont ott, ahonnan az ember kiszorította.

tokyo-jungle.jpgKép: Forbes.com

Aki antiglobalista indulatait szeretné hasznos munkává konvertálni, 2030-ban megtalálja a számítását. A kisközösségi életvezetési tanácsadó (angolul egyszerűen csak localizer) feladata az, hogy megmutassa a falusi vagy kisvárosi közösségeknek, hogyan tudnak boldogulni a nagyvilág áldásai nélkül: például energiát termelni maguknak szélerőművek, napkollektorok segítségével, használati tárgyakat készíteni hatalmas 3D nyomtatókkal (social printing, de szép) vagy szövetkezeti kereketek között megtermelni a napi betevőt. A szakember mindezt projektszinten tervezi meg és szállítja a helyieknek.

A legcsodálatosabb munka azonban, amelyben maradéktalanul kifejeződik a korszellem, az egyszerűsítő specialistáé, akit az egyszerűség kedvéért hívhatunk folyamateltakarítónak is. Aki dolgozott már nagyvállalatnál, tudja, hogy a legszimplább feladatok elvégzését is többlépcsős folyamatleírások szabályozzák, amelyek gyakran egymással is ellentétes utasításokat tartalmaznak. Nos, 2030-ra az egymást átszövő és egyre bonyolultabb adminisztratív eljárások olyan komplexitást érnek majd el, hogy csak a matematika és a szervezéstudomány macsetáját lengető szakember tud majd rendet vágni bennük. A folyamateltakarító húsz lépés helyett kettőből is megoldja, és jó pénzért másoknak is megmutatja, hogyan kell ezt csinálni. (Azt hiszem, végső soron egy olyan LEAN menedzserről van szó, aki közelről is látott már dolgozó embert)

A Canadian Scholarship Trust oldalán további izgalmas foglalkozásokkal ismerkedhet, aki trendi munkát szeretne választani. Pár éven belül tuti slágerszakma lesz az okos köbölés specialista, a hulladéktervező és a robothasználati tanácsadó, érdemes időben dönteni.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr86134079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turista a saját országában 2014.05.08. 13:49:57

"Mivel a hagyományos mezőgazdaságnak 2030-ra nyoma sem lesz (ahogy már korábban megírtuk, vertikális farmokon zajlik majd a termelés), a jövő farmerjei a monokultúrás mezőgazdaság és az ipari termelés által tönkretett földeket népesítik be újra, őshonos flórával és faunával."

Sajnos a világ nem errefelé halad, épp' ellenkezőleg. A természetes élőhelyek korunkban is egyre kisebb és kisebb területre zsugorodnak, és ez a helyzet 2030-ban sem fog változni. Majd talán 2200 körül...

turista a saját országában 2014.05.08. 13:59:01

Természetesen most is léteznek komoly élőhelyrehabilitációs munkálatok, itthon is, külföldön is, de ezek kisebb területekre koncentrálódnak és általában a területileg illetékes nemzeti parkok, v. más egyéb szakmai szervek, hivatalok végzik. Megfelelő képesítések jelenleg is léteznek erre: ha valaki pl. biológusként, ökológusként, tájtervezőként végez, ill. ilyen területen helyezkedik el, bekapcsolódhat a munkákba.

gizmo26 2014.05.08. 16:39:37

Az emberiség jövőjéről eddig azt hittem, hogy az atomfegyverekkel vívott világháború után mutánsok fognak egymásra vadászni élelem gyanánt.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.05.08. 17:36:12

Az egész poszt egy marhaság, senki sem képes előre látni, milyen szakmákra lesz szükség 30 év múlva!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.05.08. 18:06:55

@maxell az okoskodó birka: így van! semmit se lehet tudni. ezért kell csak magolni és minél több értéktelen diplomát szerezni

állami munkahely mindig lesz, és egyre több! azt imádja a magyar!

zila5 2014.05.12. 21:19:53

Cserébe eltűnhetne az összes matketingeskommunikációspíáros katyvasz a színről. Addigra megtanulhatnánk újra magunktól gondolkodni meg beszélni.

süti beállítások módosítása