Házi praktikák a jövőből (a high-tech mókuskeréktől a gyilkos törölközőszárítóig)

2014.06.25. 20:58 habba

Újabb fordulójához érkezett az Electrolux DesignLab versenye, amin a jövő formatervezett, fénysebességgel száguldó, áramvonalas háztartását keresik. Az 1700 pályaműből már csak hetven szerepel a shortlisten, és június végéig harmincra szűkül a kör. A két MOME-s formatervező, akikről korábban írtunk, még versenyben van, érdemes nemcsak szurkolni, de szavazni is a projektjükre. Jó erős a nemzetközi mezőny, bővelkedik a látványos ötletekben, van köztük vicces, okos és igazán futurisztikus. Most hármat megmutatunk a közönség eddigi kedvencei közül.

Íme az ENYO, a social cooking, avagy a közösségi konyha újraértelmézése, ami lényegében egy étkezőasztallal kombinált kerti grill, csak lényegesen okosabb és kúlabb. Ha jobban belegondolok, nem is annyira a technológia itt a truváj, hanem az ötlet, hogy a tábortüzes szalonnasütés társasági élményét behozza a konyhába. Elnyűtt dobgitáron Kisstibi nótákat pengetni, közben magunkon elérzékenyülni és a sercegő zsír csöpögésének ritmusára régi sztorikat századszor is előcibálni nemcsak erdei tisztáson, telihold fényénél, júniusi éjszakán lehet, hanem a kilencedik emeleti kétszobás panel konyhájában is, ha tetszik, január közepén. Együtt sütünk, együtt nevetünk:

In-Context_SocialCooking-940x530.jpg

Azért ne szaladjunk el az ENYO okos fícsörei mellett sem: vegyük rögtön az intelligens sütőlapot, amely többek között leméri az előkészített étel súlyát, elemzi az összetételét, szól, ha allergén elemt érzékel, és nem utolsósorban végignavigál a főzés teljes folyamatán. Mindebben a föléje függesztett kamera-projektor kombó segít, amely ha kell, lecsekkolja, átsült-e rendesen a hús. Ha vége a főzőcskének, a konyhai készség egy mozdulattal sima munkaasztallá alakítható. Design-Details-cooking-940x530.jpg

A Wheel nevű terv tulajdonképpen az őszinte szimbolikája miatt tetszett meg. A projekt kertelés nélkül rámutat, hogy egy állandó teperés az életünk, de azt is mondja, ha már így alakult, hozzuk ki belőle a legjobbat. Akárhogy is nézzük, ez egy mókuskerék, amely két dologra használható egyszerre: sportolásra és mosásra, méghozzá energiatakarékos módon. Tulajdonképpen a futógép és a mosógép kicsit sem véletlen találkozásáról van szó.

 electrolux-wheel-021.png

A koszos ruhát a keréktestben elhelyezett forgódobokba hajítjuk, felpattanunk a gépre, és a mosás már el is indult. A szerkezet a mozgási energiát elektromossá alakítja, ez hajtja meg a mosógépet. Ha túl jó formában vagyunk, és túlteljesítettük az edzéstervet, a fölös villamosság máshol is hasznosítható. Szerintem a Wheel látványos és elég őrült ahhoz, hogy továbbjusson, ha egyszer kihozzák majd gyerekméretben, óriási piaca lesz…

A Pure Towel olyasmi, amit simán el tudnék képzelni mondjuk a Her egyik jelenetében, a szolídan, szinte csak véletlenül feltűnő futurisztikus használati tárgyak között. A tervező olyan törölközőtisztítót képzelt el, ami nem használ se vizet, se mosószert, így aztán teljesen környezetbarát. A Pure Towel egy gyűrű alakú szkenner, amely a fellógatott törülközőt körbeölelve mozog föl meg le, miközben UV sugarakat kibocsátva elpusztítja az összes benne fészkelő kórokozót. A nedvességet nagysebességű levegővel szárítja fel a szövetből, az egész művelet nem tart tovább tíz másodpernél. Gyönyörű, elegáns megoldás, bár az a gyanúm, hogy a makacs foltokkal nem bánik el.

render-12.jpg

Ha kíváncsiak vagytok a többi pályaműre is, böngésszétek át a DesignLab oldalát, érdemes. Június 27-ig lehet szavazni a projektekre, a magyar srácok pályamunkáit itt és itt találjátok!

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr356416421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2014.06.27. 07:45:35

Az utolsó képen - legalábbis szemmértékkel a falhoz képest (se plafon, se padló, se semmi, tehát a renderelés is valami KÖZELI képet mutat) - a "törölközőszárítóban" levő tárgy nem törölköző. Ahhoz sem lenne elég, hogy a tökeimet szárazra töröljem :)

Az étkezőasztalon sütögetést-főzőcskézést a svájciak már évszázadokkal ezelőtt megvalósították, igaz ők csak egy spirituszégőt tesznek a bili alá fondüzéskor.

A moso-futógép viszont nagyonjó ötlet, energiatakarékos, meg hasznos, meg még dizájnos is.

Már csak a hologramos szobateniszedzőnő hiányzik ("és lendít és szervál és vált":)) )

Avatar 2014.06.27. 10:26:49

@Void Bunkoid: Annál a futógépnél sokkal egyszerűbb és helytakarékosabb megoldás lenne a játszótéri mókuskerék kombinálása a mosógéppel...
www.demotivalo.net//pic/1343923438.4314-emlekszikmegvalakierre1343570090-f.jpg
Egy kis vizet, meg mosószert beletöltesz, felállsz rá és hajtod mint a bolond a biciklit... :)
És ha már a bicikli szóba került, az is prímán kombinálható a mosógéppel, lásd pl:
www.ize.hu/_files/pics/00019/00019366.jpg

habba 2014.06.27. 10:31:15

@Avatar: köszi a linket, zseniális. Megkérdezzük a szervezőket, hogy analóg buhera kategóriában indulhat-e még esetleg a mosógépes tandem..

süti beállítások módosítása