Világvevő termosztát, vadászat a konyhában, minden napra új ruha: háztartási design a jövőből

2014.08.28. 18:30 habba

A több száz ötletből már csak 35 maradt az Electrolux Design Lab formatervező versenyen, ahol továbbra is kitartóan keresik a jövő leghasznosabb és lemutatósabb háztartási eszközeit. Ígértük, hogy időről időre rápillantunk az állásra, mert magyar versenyző is van a mezőnyben. Hogy rögtön jó hírrel indítsunk: Kovács Apor műanyag palackból ruhát sajtoló okoskukája is a shortlistre került. Az elmúlt hónapokban az ötlet design-ja finomodott egy kicsit, érdemes lecsekkolni és persze szavazni rá.

A korábbiakban már mutattunk néhány ígéretes tervet, leginkább azokat, amiken a százas mezőnyben halászgatva hirtelen megcsillant a fény, de most, hogy a közönségszavazatok leszűrték a javát, nekünk is könnyebb a dolgunk. A válogatásból válogatni mégiscsak egyszerűbb, íme három további remek ötlet az elődöntős felhozatalból.

A varázsszekrény, amit régen gardróbnak hívtak

A 3D nyomtatás lehetőségei kimeríthetetlenek, tornacipőtől amszterdami bérházig nyomtatnak már mindent, ami elképzelhető; a kérdés az, hogyan lehetne mindezt ökonomikussá és környezetbaráttá tenni. Például úgy, hogy a végterméket használat után visszatoljuk a nyomtatóba, hogy valami új szülessen belőle. Erre épül Karolin Korge, észt formatervező-hallgató Zero waste projektje, ami lényegében egy gardrób, amely napról napra új kreációval lepi meg tulajdonosát. Ehhez nemigen kell mást tenni, mint benne felejteni a tegnapi levetett cuccot: a szekrény a ruhát villámgyorsan „atomjaira bontja”, majd a nyersanyagból új outfitet nyomtat. Hogy a ruha passzoljon is a viselőjére, a csodagardrób előbb egész alakos 3D-szkenneléssel vesz mintát róla.

el01-940x530.jpg

(Elena Ceausescu egy komplett erdélyi falut odaajándékozott volna egy ilyenért.)

4_sinisega-940x530.jpg

Vissza a természetbe, gamifikált online vásárlással

Aki még nem jutott el a gasztrohipszterségnek arra a fokára, hogy saját kofát futtasson a Hold utcai piacon, vagy mozzarellát tejelő vizibivalyt vegyen bértartásba Somogyban, az tisztában van vele, hogy a konyhai alapanyagok beszerzése nem szakrális esemény („imádok beletúrni a csalamádéba, hogy az ujjbegyeimben is érezzem a történetét és elbeszélgetni azzal a csodálatos emberrel, aki mindezt a földből előteremtette”), hanem unalmas, fárasztó macera. Egy kis játékkal talán mégis szórakoztatóvá lehet tenni, különösen, ha ki sem kell mozdulni hozzá otthonról. A kínai Pang Wang Future hunter-gatherer nevű projektje pontosan ezt ígéri. Wang kis konyhai hologramkütyüje különböző erdei és vízi élőhelyeket vetít nekünk, ebédnek való gazdag faunával.

FHG-image.jpg
A vadat s halat a konyhában ejthetjük el virtuálisan. Ezt a szerkentyűvel kommunikáló húsbolt rendelésként azonosítja, és a zsákmányt házhozszállítással parírozza. Mennyivel izgalmasabb, mint a hagyományos, laptopra görnyedős online shopping.

441.jpg

Világvevő termosztát

Pei-Chih Deng tajvani egyetemista feltalálta az egyszerre okos és esztétikus termosztátot, amit nem kell eldugni az ajtó mögé. Ha közelebbről is megnézzük, kiderül, hogy valójában egy komplett és igen szofisztikált klímarendszerről van szó, amely a világ bármely egzotikus tájának atmoszféráját elhozza otthonunkba. Csak meg kell pörgetni, majd rábökni egy régióra, és az Air Globe gondoskodik róla, hogy az adott égövnek, tengerszint fölötti magasságnak, mikroklímának megfelelő időjárás alakuljon ki a nappaliban. Esőt és forgószelet gondolom, nem csinál, de szinte minden mást igen: a hőmérséklet és páratartalom mellett házhoz hozza a hely szellemét is, szagokkal, zajokkal együtt, úgyhogy ügyesen kell úti célt választani.

The_waiting_room_day_and_night-940x530.jpg

A tervező elmesélte, hogy ötletét azok a nagyvárosokban és üdülőhelyeken kapható szuvenír konzverdobozkák ihlették, amelyekbe helyi levegőt csomagoltak el a turistáknak emlékül. A rendszerváltás környékén a kommunizmus utolsó leheletét árulták ilyen kiszerelésben.

konzerv-kommunizmus_1.jpg

Deng ötletét ezen a nyomon továbbgondolva javasolnám az Era Globe kifejlesztését, amivel történelmi korokat lehetne hasonlóképpen megidézni az otthonokban. Beleszagolhatnánk kicsit a zimankós sztálingrádi csatába vagy a Kádár-kori Budapest áporodott levegőjébe, kinek mi tetszik.

Én már lecsúsztam a nevezésről, de a többieknek azért drukkolok. A közönségszavazás október 12-ig tart, utána már a zsűri szelektál, úgyhogy klikkeljetek bátran.

 

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr66645665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása