Zúg a lomb, pörögnek az amperek: üzemben a franciák városképbe simuló szélerőműve

2015.03.12. 17:23 habba

Párizs városképét a jól ismert látványosságok mellett mától egy valódi szélturbina is gazdagítja, méghozzá a metropolisz egyik legforgalmassabb csomópontján, az impozáns Concorde téren. A kifejezetten városi környezetre szabott szélerőműnek szerencsére nincsenek ormótlan lapátjai, így nem lóg bele az amúgy is épp eleget csesztetett obeliszkbe, és nem darálja be az arra tévedő gyanútlan verebeket sem – sőt, talán még fészkelőhelyet is kínál nekik. Merthogy az első látásra leginkább street art installációnak tűnő szerkezet a megszólalásig hasonlít egy fára, azzal a különbséggel, hogy fölfelé lógnak a levelei, és ha feltámad a szél, forognak is. Ha szerepelne a Kis növényhatározóban, valószínűleg szélfogó fának hívnák.

wind-tree.png

A megújuló energia hívei régóta küzdenek azzal a mindeddig feloldatlan ellentmondással, hogy éppen azok a zöld technológiák rondítanak bele legjobban a tájba, amelyeket környezetünk megóvására találtunk ki. Na ennek szeretne véget vetni a francia NewWind cég, amely ezekkel a furcsa, de a hagymonyos szélturbináknál némileg ügyesebben a tájba simuló minierőművekkel telepítené be Párizst és környékét. Remek ötlet, még akkor is, ha egyetlen szélfogó teljesítménye nem valami sok – mindössze 3,1 kilowatt –, hiszen ha egy egész parkot ültetnek vele tele, annak már mérhető hatása lehet egy-egy kerület energiaforgalmára.

 

4bnpkvh.png

A NewWind turbinafája 11 méter magas és 8 méter széles, úgyhogy méreténél fogva akár platánnak is elmenne, igaz, csupán 72 levele van. Ezek az Aeroleaf névre keresztelt kis levélturbinák speciális, rendkívül ellenálló műanyagból készültek, és párhuzamos kapcsolással vannak összekötve (aki szívott már kiégett karácsonyfaizzóval szenteste, tudja, miért fontos ez.) Míg a hagyományos szélmalmok lapátjai csak erős szélben hajlandók megmoccanni, ezek a levelek már 7 km/h-ás szellőben is vidáman pörögnek, sőt kibírják a 200 kilometeres vihart is.

 

Párizs azt tervezi, hogy idén szeptemberig negyven turbinafát állít üzembe városszerte, hogy tesztelje, mennyire életképes a tájképbarát megújuló energia. Addig is, hogy a nagyközönség megkezdhesse vele a barátkozást, egyet már ki is ültettek a Concorde térre. A szélforgót termő fa május közepéig látható, kérjük olvasóinkat, aki arra jár, feltétlenül küldjön egy szelfit a tövéből. Aki ágon pihenő elégedett madarakat is be tud vonni a kompozícióba, azt futuristás bögrével jutalmazzuk!

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr207263311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása