Ki mondta, hogy a digitális animáció mindent visz? Itt a kézműves steampunk-rajzfilm egy csapat kirúgott Disney-s veterántól

2014.09.10. 19:59 habba

Tavaly tavasszal a Disney bejelentette, hogy felhagy a hagyományos, kézi rajzzal készített, 2D-s gyerekfilmek gyártásával, úgy látják, többé nem éri meg nekik ilyesmikkel bíbelődni. Nagy bejelentés volt ez, hiszen a stúdió 70-80 évvel ezelőtt éppen rajzfilmjeivel alapozta meg hírnevét, és persze sírt is mindenki, aki hajlamos elérzékenyülni, ha valami régit könyörtelenül felvált valami új. Furcsa lenne, ha a Futurista is közéjük sorolná magát, de túl a nosztalgián és a „régen minden jobb volt” életérzésen, talán mégsem egészen indokolatlan a kérdés, hogy jó-e nekünk, ha végleg eltűnik az oldschool rajzfilmkészítés. Nos, egy veterán Disney-harcosokból álló csapat most is éppen azon dolgozik, hogy bebizonyítsa, van helye ennek is a nap alatt.

John Lasseter, a kasszarobbantó animációs filmjeiről ismert a Pixar főkreatívja – többek között a Toy Story és a Verdák rendezője – egyszer azt mondta, hogy hiába a CGI tűzijáték, olyan szépet, mint a Disney stúdió 1937-es Hófehérkéje, digitálisan nem lehet csinálni: a törpék csodálatosan fluid mozgása számítógéppel utánozhatatlan, ilyenre csak a kézi rajz képes. Hasonlót egyébként utoljára a Hercegnő és a békában láthattunk, ez volt az utolsó Disney-produkció, amit a stúdió jórészt „analóg” módszerrel készített.

 

A film 300 millió dollárt kaszált, de a CGI-jal készített Rontó Ralph és az Aranyhaj ennek majdnem a kétszeresét hozta. A „csúnya bukásra” a Disney úgy reagált, hogy a Hercegnő 150 fős stábját szélnek eresztette. Az állás nélküli analóg rajzfilmesnél manapság csak a leépített liftes néninek lehet nehezebb dolga a munkaerőpiacon, de a leszerelt animátorok szerencsére nem adták fel. Úgy döntöttek, megcsinálják álmaik rajzfilmjét saját produkcióban - pontosabban crowdfoundingba’, azaz a netes közösség egyenként szerény, de összességében jelentős támogatásával. A film címe: Hullabaloo.

Hullabaloo.jpg

Az ötlet gazdája James Lopez, aki a Hercegnő mellett az Oroszlánkirályt, a Pocahontast és a Herculest is rajzolta, de a csapatban ott vannak a Tarzan, az Aladdin, a Kis hableány, sőt a digitális animációval készített Jégvarázs alkotói is. A supergroup az Indiegogo-n indította el a kalapozást, két héttel ezelőtt. Első lendületből 80 ezer dollárt szerettek volna összegyűjteni, de a lelkes adományozók – szám szerint hatezren – a háromszorosát dobták össze, és a kampánynak még nincs vége.

A projekt népszerűsége egyrészt nyilvánvalóan annak gerillajellegében áll. Nincs is lelkesítőbb, mint egy csapat elszánt, független és tehetséges művészembert támogatni egy régi, hagyományos mesterség továbbéltetésében, miközben ezzel a gonosz, fordista termelésre berendezkedett filmiparnak is jól odaszólunk. Másrészt maga a filmterv is telitalálat, hiszen egy igazi steampunk sztoriról van szó, lángoló Zeppelinekkel, cilinderes csajjal, fogaskerekes, gőzgépes, ipari forradalomba oltott sci-fivel. Hihetetlen, de a steampunk még mindig az egyik leghangosabban dübörgő popkulturális trend az Államokban, és valljuk be, hogy kicsit mi is bírjuk.

A csapat profi, úgyhogy a pénzgyűjtés masszív merchandising kíséretében zajlik. Nos, ki nem áldozna pár zöldhasút például egy ilyen faszántos napszemüvegért?

Teampunk.jpg

Anélkül, hogy messzemenő következtetéseket vonnánk le a Hullabaloo projekt ígéretes indulásából, annyi azért látható, hogy a long tail lelkes szubkultúráiban erős igény mutatkozik a hagyományos animációra, tehát van honnan építkezni. Közben azt se felejtsük el, hogy a mainstreamben terített Hercegnő és a békát sem fütyülte ki a közönség. Nincs más dolga tehát a szakmának, mint a cserpesjoghurt és a sufniban buggyanott házisörök példáját követve bevezetni a köztudatba a kézműves blockbuster koncepcióját. Ha ez az ára, hogy a digitális animáció mellett továbbéljen egy másik hagyomány is, és még skanzent sem kell építeni köré, akkor legyen.

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr186686605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása