New York interurbán: húszas helyett reklámmal működik a jövő utcai telefonja

2014.11.21. 19:03 habba

New York újragondolta az utcai telefonálás intézményét. A város néhány technológiai vállalattal és médiás céggel összefogva kitalálta, hogy a régi, lepattant telefonfülkék helyén a legkorszerűbb digitális eszközökkel felszerelt kommunikációs pontokat alakít ki. A LinkNYC névre keresztelt programban az a legszebb, hogy bár az önkormányzat közreműködésével valósul meg, az adófizetőknek egy fillérjükbe sem kerül, sőt még munkahelyeket is teremt.

Link3.jpg

New York új nyilvános telefonjai egyáltalán nem fülkés kialakításúak, úgyhogy nem lehet bennük telefonkönyvet fecnikre tépni, esőben körmöt lakkozni, Superman-ruhába átöltözni, sem szexelni vagy iskolai bombariadót bejelenteni. Úgy általában, szinte semmiben sem hasonlítanak elődeikre, mégis nehéz szabadulni a gondolattól, hogy valamiképpen a régi nyilvános telefonok átlényegülései. Na nézzük, mit tudnak a LinkNYC kommunikációs kioszkjai.

A linkek, ahogy a programban emlegetik őket, a nap 24 órájában ingyen szórják a wifit, méghozzá gigabites sebességgel és betonbiztos adatvédelemmel. Legfontosabb elemük egy beépített androidos tablet, amin keresztül közérdekű információkat, térképeket, közszolgáltatásokat lehet elérni, és telefonként is ezek funkcionálnak. A helyi hívásokat természetesen ingyen bonyolíthatják majd a New York-iak. A linken van USB-s mobiltöltő és fülhallgató-csatlakozó is, a vakokat pedig Braille billentyűzet segíti.

Link1.jpg

A linkek oldalát médiafelületként hasznosítják, melyeken távolról vezérelhető interaktív reklámok futnak majd. Az interaktív display a fejlesztés egyik legfontosabb eleme, ugyanis a projektet teljes egészében hirdetési bevételekből finanszírozzák. A bevétel egyik felét a város kapja, másikat a konzorcium cégei. A városvezetés úgy kalkulál, hogy a közhasznú biznisz 12 éven belül nagyjából fél milliárd dollárral gyarapítja majd a kasszát, aminek jó részét a fejlesztésbe forgatják vissza, de már a projekt elindítása is jótékonyan hathat a helyi gazdaságra. A 2015-ben induló munkálatok során ugyanis 6500 nyilvános telefont fognak leszerelni, hogy a helyükre és további 3500 pontra vadiúj linkek kerülhessenek, ami körülbelül 800 embernek ad majd munkát. A tervek szerint a kiszuperált nyilvános telefonokat árverésre bocsátják, néhányat pedig Superman rajongóknak engednek majd át, gondolom a korábban említett spontán hőstettek előkészületeihez.

Link2.jpg

A CityBridge konzorcium neve alatt összehozott public-private összefogás két szempontból is izgalmas. A cégek egy része korábban is az önkormányzatnak dolgozott, a nyilvános telefonhálózat üzemeltetése volt a dolguk. Most éppen ezt a szavatosságát vesztett technológiát leszanálva kell újragondolniuk az emberek közötti kommunikációt – csodálatos feladat, mintha a Hungarotonnak kellene betörnie a streaming iparágba. A másik figyelemreméltó mozzanat a teljes egészében reklámbevételekre alapozott finanszírozás, amivel egy kétségtelenül közhasznú projektet segítenek életre. Mindez már-már bizarrnak tűnik egy olyan országból nézve, ahol úgy tartják, hogy a hirdetési piac szőrös fülű krampuszok sötét érdekeltsége, akik cupákos extraprofittal a szájukban vigyorognak az állam képébe.

Pedig de szívesen nézegetnék updatenorbi parizereket és norvég formulákat egy budapesti link oldalán. Mondjuk egy kibelezett matáv fülke helyén.

telefonfulke-slager-radio1.jpg

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr306921903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LiberAll 2014.11.23. 00:18:10

Szerinte, a mai Magyarországon, mennyi idő múlva vernék szét, Tag-elnék, szarkák körbe, vagy simán lopnák el és adnák el vashulladéknak ?

habba 2014.11.23. 19:02:07

Besszre fogadni a legkönnyebb. Próbáljuk ki. Ha mással nem, egy kellően magasra helyezett, beépített kamerával távol lehetne tartani a vandálok többségét.

süti beállítások módosítása