Búcsú az FM-től: Norvégia felszabadítja a rádiózást, és ez egyszer majd nekünk is jól jöhet

2015.04.22. 09:45 habba

A norvégek, már megint a norvégek. Nem elég, hogy szinte mindent jobban csinálnak, mint a világ nem norvég fele (drámaírás, olajfúrás, egy főre jutó gdp termelés, Stonehenge kiröhögés, civil kurázsi exportálás stb.), most a rádiózás forradalmasításában is ők akarnak lenni az elsők. A múlt hét végén bejelentette a norvég kulturális miniszter, hogy 2017-ben – a világon elsőként – megszüntetik az FM rádiózást, és az egész ország átáll a digitális műsorszórásra.

Azt persze nem mondanánk, hogy a bejelentéssel az ország vakmerő fejest ugrik az ismeretlenbe: Norvégia 1995-ben elsőként karolta fel a Digital Audio Broadcasting, azaz a digitális rádiózás technológiáját, és 2009-ben ugyancsak elsőként állt át analógról digitális tévézésre. Ráadásul a lakosság 56 százaléka már most is DAB-on kagylózza az adást, úgyhogy nincsenek kétségeink, hogy 2017-ben simán megy majd a váltás. Szóval lehet, hogy kis lépés ez Norvégiának, de viszonylag nagy az egyetemes rádiótörténetnek, és talán számunkra is tartogat tanulságokat.

radio1.jpg

A digitális rádiózást sokan a műholdas, mások az internetes rádióval keverik, pedig leginkább a hagyományoshoz hasonlít, amennyiben ugyancsak földi állomásokról és rádióhullámok segítségével közvetíti az adást, csak éppen digitális jelek formájában. Ennek köszönhetően sokkal szebb, tisztább hangzást ad, amin a változékony terepviszonyok sem rontanak, ha például éppen a Zemplénben autókázunk. Sokkal fontosabb, azonban, hogy a DAB az FM-nél lényegesen ökonomikusabb technológia, mert egy-egy frekvencián 10-20 rádiós csatorna is elfér, ez pedig praktikusan azt jelenti, hogy minden korábbinál több rádióadó tolhatja rajta az adást. Még praktikusabban pedig azt, hogy a hagyományos rádiózást felváltva alaposan fellazíthatja az állami monopólium által ellenőrzött ferkenciagazdálkodási rendszert.

A norvégok is éppen ezt, a csatornák és a tartalmak sokszínűségét emelték ki a bejelentéskor. A norvég DAB jelenleg 22 csatorna adását szórja országosan, de a rendszer további 20-at is elbír, a sugárzás költsége pedig alig nyolcada a hagyományos FM-nek. Az átállás 2017 januárjában kezdődik, és egy év alatt le is bonyolítják, utána már csak néhány kis rádióállomás sugároz FM-en. Így lesz tehát még több szereplős és még plurálisabb az eddig sem túlságosan monopolizált norvég rádiózás.

Itthon az Antenna Hungária hét adón is kísérletezik digitális szórással Budapesten és környékén, de elismerik, hogy a DAB nálunk egyelőre gyerekcipőben jár. Az NMHH illetékes vezetője tavaly úgy nyilatkozott, hogy az analóg és a digitális rádiózás még jó sokáig egymás mellett fog élni. Nem kétséges azonban, hogy egyszer majd itthon is megtörténik a váltás, és akkor annyi hely lesz az éterben, hogy akár a Tilos Rádió is országos szórásban nyomhatja majd. Így talán nehezebb lesz majd a kapacitások szűkösségére hivatkozva levajazott tendereken kiügyeskedni, hogy ki beszélhet a mikrofonba, és ki nem. És egyszer talán eltűnnek a frekvenciaosztó díványon kéjesen hempergő ideológiailag felizgatott pártdelegáltak is.   

Jaj, a norvégok, már megint. Aztán ne csodálkozzanak, ha a magyar készenléti rendőrség egyszer csak rátöri az ajtót a nagykövetségre, és lefoglalja az attasé összes zsebrádióját.

 

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr187388530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vttv 2015.04.22. 13:44:54

norvégok ... inkább mint norvégek :-)

süti beállítások módosítása