Hagyja a dagadt ruhát másra, például egy robotra

2015.10.20. 19:14 habba

A Panasonic, a Daiwa House és a Seven Dreamers nevű japán startup összeállt, hogy kreatív energiáikat egyesítve megoldást találjanak egy olyan problémára, amit a technológiai szektor eddig feltűnően hanyagul kezelt: megalkották a gépet, ami összehajtogatja a centrifugából kivett, frissen mosott ruhát. Hogy miért kellett erre 2015-ig várnunk, igazi rejtély, a dermedt csend, ami az elmúlt húsz évben a gyűrött ingek körül egyre csak sűrűsödött, egyértelműen az innovációs ipar ötlettelenségéről árulkodik.

laundroid-1030x615.jpg

Pedig hát nehéz lenne letagadni, hogy bár nem beszéltünk róla, a probléma mindig itt volt velünk - megbújt alattomosan a nagymosás körüli feszült csendekben, a hirtelen fellobbanó családi vitákban. Japán háziasszonyok forró fekete teával a kezükben botladoztak a mosógépből kiköpött, gombócokban heverő ingek között, hiszen hiába a szakéfolttól megtisztított ing, ha nincs egy kurva gép, ami összehajtogatná. A lényeg, hogy ennek most vége, az égő arccal szőnyeg alá söpört problémáról immáron nyíltan beszélhetünk, mert itt van rá a válasz:


A hajtogatórobot képfelismerő technológiával operál, különbséget tud tenni például póló és nadrág között. Az egyetlen gond, hogy nem dolgozik valami sebesen: egy ing akkurátus összehajtogatásával akár tíz percig is elbíbelődik. Az alapformákat jól ismeri, de hiába született éppen az origami hazájában, cseresznyefarügyet csipegető pintyet például nem tud hajtogatni belőle, ami igazán kár.

ancient_dragon_01.jpg

(ilyet sem tud)

Ahogy a Seven Dreamers vezetője a nemrég Tokióban megrendezett CEATEC kiállításon kifejtette, a Laundroid nem önmagában álló innováció, hanem egy nagyszabású terv része: 2017-ben egy mosást, centrifugálást, hajtogatást, szortírozást egyetlen menetben abszolváló automata robot részeként kerül majd forgalomba. Mindez 2020-ban már beépíthető, gardróbbal felszerelt házi mosodaként is megvásárolható.

A Futurista izgatottan várja a piaci bevezetést, és majdnem egészen őszintén szurkol a termék sikerének. Addig is csak egy kérdésünk lenne: ki fogja kivasalni az összehajtogatott ruhát? 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr188007235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása