A 200 éves ember

2016.11.05. 22:28 thepencaker

A 100 az új 60, azaz minden reményünk megvan rá, hogy a közeljövőben megkétszerezzük az emberiség átlagéletkorát – ezzel a hatásos felütéssel foglalta össze vízióját az emberiség jövőjéről az IBM nemrég megrendezett Watson világa konferenciáján dr. Peter Diamandis, az Xprize elnöke. A tudós-üzletember, aki mérnöki és orvosi végzettséggel is rendelkezik, nemcsak a műszaki fejlődést és a társadalmi folyamatokat elemző könyvei, hanem különleges projektjei révén is ismert a techno-szektorban. Társalapítója a Singularity Universitynek, elnöke az emberiség haladása szempontjából kiemelten fontos fejlesztéseket ösztönző Xprize vállalatnak, és ugyancsak alapítója a Human Longevity Inc.-nek (HLI), amelynek fő küldetése a fenti szerény ambícióra épül.

b9prsp1iyaafo5d.jpg

Diamandis pozitív eredményeket és nagyszerű terveket vázoló előadásában minden kijelentését adatokkal és tényekkel támasztja alá. Bár a hírekből áradó negatív üzenetek azt a benyomást keltik bennünk, hogy a világ egy veszélyes, fenyegető hely, mely egyre inkább a kaotikus kilátástalanság felé sodródódik, a mérések, az adatok ennek az ellenkezőjét mutatják. Példának okáért számos társadalmi folyamat sokkal kedvezőbben alakul, mint ahogy azt az átlagember gondolja: a szegénység mértéke drasztikusan csökkent a világ túlnyomó részén, minden eddiginél több ember fér hozzá jó minőségű közoktatási és közegészségügyi szolgáltatásokhoz, az átlagéletkor pedig az elmúlt 150 év során megkétszereződött.

Vérből jósolni
A benyomásokra, részleges adatokra alapozott döntés sokszor vezet tévútra – érvel a vállalkozó –, és ahhoz, hogy az igazán fontos problémákat meg tudjuk oldani, változtatni kell a hozzáálláson. A lehető legteljesebb körű adatgyűjtés szükséges, az adatokat pedig mesterséges intelligencia segítségével kell feldolgozni, így jutunk el a szükséges információkhoz. Nélkülük képtelenek vagyunk megmondani, hogy az adott szituációban mi a megfelelő lépés. A HLI-nél például különösen haladó diagnosztikai módszeren dolgoznak: a DNS-ben tárolt valamint az anyagcseréből és vérből kiolvasható adatokat egybevetik a képalkotó eljárásokból (pl. CT-vel vagy MRI-vel szerzett) információkkal, és az összefüggéseket kiértékelve megmondják, mire kell figyelnie a páciensnek, ha sokáig akar élni.

genomics.jpg

Egy nyolcórás vizsgálattal teljes körképet vesznek fel: a 150 GB-nyi adat feldolgozására a kognitív rendszerek segítségével vállalkoznak, és a vizsgálatok végeztével megállapítják, hol bukkantak fel apró, de azért nem elhanyagolható problémák, majd megmondják, hogyan kell ezeket kiküszöbölni. Az eddigi vizsgálatok 30%-ában tudtak kimutatni olyan betegséget, amelynek korai felismerése életminőség-javító vagy életmentő lehet. Ehhez a tudáshoz csak úgy juthatunk hozzá időben, ha az adatelemzésben nagy feldolgozási képességű, komplex összefüggéseket felismerni képes, intelligens rendszerek segítségére támaszkodunk.

A hiányzó 30 százalék

Egy Watsonról elnevezett konferencián természetesen nem fukarkodnak az IBM mesterséges intelligenciájának képességeit bizonyító példákkal sem. Az egyik orvosi kísérlet beszámolójából kiderült, hogy Watson a komplex diagnosztikai esetek 99%-ában megtalálta, amit az orvosi csapat is feltárt (üdvözöljük a rejtve maradt, emberi fölényt bizonyító 1%-ot!), viszont 30%-ban olyasmit is előbányászott, ami fontos volt, de az orvosok nem vették észre. A Teva gyógyszercég elnöke az asztmáról beszélt, és hogy milyen módon keseríti meg ez a krónikus betegség a tőle szenvedők mindennapjait. Ők arra használják Watson kognitív képességeit, hogy megelőzzék a súlyos lefolyású rohamokat, így az asztmások és családjuk életminősége jelentősen javulni fog.

watson.jpg

A Tokiói Egyetem orvosprofesszora a precíziós gyógyászatban rejlő lehetőségekről beszélve mutatott rá, hogy hiába van elméleti lehetőség minden ember saját DNS-éhez és az egyedi mutációkhoz illeszkedő, a legjobb kimenetellel kecsegtető gyógymód használatára, a gyakorlati kivitelezés hagyományos módszerekkel reménytelen. Watson lehet itt is a megoldás kulcsa.

A HLI világon egyedülálló szolgáltatása jelenleg még drága. Rohamosan csökken azonban minden, általuk alkamazott vizsgálat költsége, és akár már egy évtizeden belül elérhető lesz az élet meghosszabbításának módszere az átlagember számára is. A testünkben hordott, elemzendő adat rendelkezésre áll, akárcsak az elemzéshez szükséges összes technológia, amellyel a “sötét adat” megvilágítható.

Csak fel kell kapcsolnunk a lámpát.

 

A posztot a futurista új szerzőtársa jegyzi, aki thepencaker név alatt főképpen mesterséges intelligenciával, gépi tanulással kapcsolatos írásokkal és vidám utópiákkal szórakoztat majd benneteket. Olvassátok, jó lesz!

 

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr8211933123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása