Négyméteres fehér virágok látják el energiával Szolnokot

2009.11.05. 05:04 futurista

vignette de Sida hermaphrodita

Az óriás növények minden valamire való jövőképhez hozzátartoznak (vitathatatlanul a legjobb a műfajban, amikor Woody Allen leüt valakit egy eperrel), de ha azt mondom, hogy Szolnokon 2011-ben négyméteres fehér virágok fognak energiát termelni - na az azért elég hihetetlennek hangzik. Bár már a júliusban megfogalmazott öndefiníciónkban (ott a jobb felső dobozban) megígértük, hogy komoly VÁTI-s tanulmányokban fogunk elmélyedni, novemberig nem vitt rá bennünket a lélek. Na de most nekiláttunk, és lám, mit találtunk:

Az egyik projektben egy petemi nevű négyméteresre növő amcsi mályvaféle meghonosítását támogatja az Unió. Hogy mi kerül ezen több százezer euróba, azt agrármérnökként sejtem: amióta gumipitypangot, meg állítólag jól mézelő gyomokat és rettentően káros halakat sikerült betelepítenünk Magyarországra a szocializmus alatt, azóta nem árt az óvatosság. Ja hogy akkor miért van szükség nekünk négyméteres mályvákra?

Egy muskátlitól, egy vadgesztenyétől vagy egy paprikafüzértől sem fog el heves idegengyűlölet, pedig egyik sem őshonos a Kárpát-medencében - vagyis ha körültekintően telepítünk növényeket, akkor az mindenképpen jó húzás lehet. A petemire elvileg egy 28 Mw-os biohőerőművet telepítenek Szolnokon, mely a mályva mellett a környék gabonaszalma-energiáját hasznosítja majd.

Minek után sikerült már az első biohőerőmű megépítése előtt lejáratni a témát azzal, hogy azt épp a tokaji borvidékre rondították oda, az emberben van némi ellenérzés a szalmatüzeléssel szemben. Pedig nincs mese: 2030-ig nagyon ki kell találnunk valami újrahasznosítható energiaforrást, ha tenni akarunk az energiafüggőség ellen és a mind jobban kifogyó fosszilis készletek helyettesítésére.

Arról nem is beszélve, hogy az uniónak is ez az elvárása: már 2010-re (!) el kellene érnünie a megújuló energiák részarányának a nyolc százalékot. Szóval az energiára még visszatérünk. Na meg persze a betelepülő növényekre is!

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: energia növény szolnok biomassza energianövény

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr71501618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LaCitta (törölt) · http://www.cyclechic.blog.hu 2009.12.06. 18:28:23

Nekem azért általában komoly averzióim vannak, amikor a KEOP-os pályázatok biomasszázásra épülnek (a.k.a nem is valódi megújuló forrásokra, és ráadásul még égetni is kell a cuccot) Csak engem tanítottak úgy, hogy másképp is meg lehet oldani ezt a megújuló energiaellátás kérdést? Péel geotermikus és geotermális hővel?

süti beállítások módosítása