Az Infoparkban nyit az első kassza nélküli könyvesbolt

2009.11.26. 15:17 Zubreczki Dávid
intelligens kosár

Azok a kedves könyvesbolti eladó olvasóink, akik nem rémültek halálra az IT-s városképjóslattól, most már aztán tényleg elkezdhetnek rettegni. Mert lehet ugyan, hogy nem lesz igazam és nem zár be a könyvesboltok többsége, de hogy nem lesz benne ennyi eladó az biztos. A rádiófrekvenciás azonosítás tulajdonképpen minden valamire való jövőképhez hozzátartozik, de annyira vad elképzelések születtek róla, hogy az még a Futuristának is túl futurista volt. Erre most tessék, mindjárt itt van a nyakunkon.

A rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) lényege, hogy van egy csöpp csipp, amiben van egy rakás információ, meg egy antenna, amin keresztül mindez kiolvasható belőle. Nagyjából olyan mint egy vonalkód, csak nem kell odatenni mellé a leolvasópisztolyt jó közelre, mint manapság a pénztárakban, hanem akár méterekről, sőt mondjuk egy falon át is leolvasható.

Na most ennek beláthatatlanul sok alkalmazási lehetősége van, még egész biztos vissza fogunk rá térni,de az egyik leglátványosabb az, hogy feleslegessé teheti a pénztáros munkáját. Vagyis nem kell egyesével kiemelgetni a terméket a kosárból és lelövöldözni lézerrel a vonalkódját, hanem az ember áttolja egy leolvasó kapu alatt a bevásárlókocsiját és már meg is jelenik a végösszeg a kijelzőn - ami természetesen néhány gombnyomással ki is egyenlíthető a banszámláról.

Na most annak ellenére, hogy magam is írtam a 2003-as megnyitása után a német Metro Future Store projektjéről  (ahol minden létező kipróbálás alatt álló technológiát összezsúfoltak), valahogy nem gondoltam volna, hogy egyszer élőben is találkozhatok vele. Márpedig nagyon úgy néz ki, hogy összejöhet, ugyanis most a Műszaki Egyetemen is kifejlesztettek egy intelligens kosarat (hogyne lenne intelligens, amikor egy egyetemen fejlesztették). Na ez nagyjából valami ilyesmit tud.

Persze hasonló próbálkozások világszerte vannak, amiben ez eredeti, hogy össze van kapcsolva a vonalkóddal, így az a rendszer is használható azért, meg hogy teljesen midnegy, hogy helyezkednek el a kosárban a termékek, le tudja olvasni autamatikusan. Meg persze hozzá lhet kötni a fizetést, meg mobiltelefonon gyűjtött virtuális kuponokat lehet vele érvényesíteni stb. Viszont ami számomra a legesleges megdöbbentőbb volt, hogy

Az intelligens bevásárlókocsit – a párizsi nemzetközi bemutatkozást követően – várhatóan még az idén kipróbálhatják a hazai vásárlók. Az első bolt, ahol rfid-címkével látják el a termékeket, a Libri Infopark Könyvesbolt. Az éles tesztben minden könyvbe egy kis öntapadós matricát ragasztanak; ezek a vignetták tartalmazzák az rfid-taget. A vásárlók a gurulós állványra helyezhető intelligens kosarakkal sétálhatnak a polcok között, és tesztelhetik a rendszert.

Tényleg nem értem miért nincs ezzel tele a sajtó, pedig elég érdekes lépés lesz.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

· 1 trackback Címkék: it budapest rfid kereskedelem azonosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr211553993

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: kell-e szuperokos kosár 2009.11.28. 14:53:57

Érdekesnek érdekes (via moly.hu), de annyira mégsem izgalmas. Csupán annyira, mint egy drága, de nem túl hasznos kütyü.  Egyrészt eladókra márpedig szükség lesz. Legalábbis az én maradi elképzelésemben egy igazi offline könyvesbolthoz ho...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása