Közvilágítás hulladékenergiával

2010.04.12. 11:27 Zubreczki Dávid

Nagyon jópofa hulladékenergia-hasznosítási tervről adott hírt ma az MTI. Azaz, hogy mit terv? Már üzemel is!
 

Elektromosságot termelő járdát használnak két héten át a dél-franciaországi Toulouse gyalogosai. A burkolatot borító táblák nagyjából 30 Watt elektromosságot termelnek, vagyis éppen annyit, amennyi a belvárosi járdák közvilágítására elegendő. Ez egyelőre csak kísérlet, de a világon egyedülálló rendszer lehetővé teszi, hogy számos előremutató gondolat megvalósítását a városban, fogalmazott Alexandre Marciel, a település fenntartható fejlődésért felelős polgármester-helyettese. A járdaburkolatban apró szenzorok gyűjtik össze a járókelők lába által termelt energiát, amelyet egy akkumulátor tárol. A nappali nagyobb forgalom pedig egész éjszakára elegendő elektromosságot termel.


Nem rossz még akkor sem, ha az emberi mozgás energiájának hasznosítására volták már korábban is javaslatok (igaz, azért ez a mászókavilágítású játszótérnél valamivel életképesebbnek tűnik).

Viszont a legszellemesebb (szó szerint) hulladékenergiával működő megoldás szerintem még mindig az a koreai találmány, amiről pár éve ezt írtam:

 

Állítólag volt a Baross utcában egy presszó, ahol a csapos egy spongyával rendszeresen, kötelességtudóan letörölte a kifolyt löttyöket a pultról, majd azt egy pohárba csavarta belőle. Aztán esténként mindig beállított egy matematikatanár, aki megitta. Nagyjából ezen az elven működik az a szép közterületi világítási rendszer is, amelyet Koreában találtak ki. A már lemerült elemeket beledobáljuk a hulladékgyűjtőkbe, ahol maradék energiájuk (amely egyesével semmire sem elég) összeadódik, és szépen megvilágítja a sétányt. Hát nem gyönyörű? Még több fotó a dailybest.hu-n.

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: energia világítás kinetikus energia

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr131914077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szacuki 2010.04.12. 17:12:14

De mit mond ez el a matematikatanárokról?

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.04.12. 21:14:12

Állati! Mintha hasonló discóról hallottam volna szintén a távol keletről, ahol is a táncoló fiatalok mozgási energiáját hasznosítja a hely. Hej!

süti beállítások módosítása