Alternatív energiaforrások a tanyán

2010.04.27. 14:14 Zubreczki Dávid

napkollektor

Azt hogy az energia központi téma lesz egy jövőblogon, szinte magától értetődő, de hogy rövid időn belül a második posztot fogom a tanyáknak szentelni, azt nem gondoltam volna. Tegnap két furcs hír is felröppent a Homokhátságból. Az egyik, hogy Jakabszálláson felépítik a mini Magyarországot, meg egy idevágóbb, hogy kicsivel odébb - Mórahalmon - alternatív energiaforrásokkal indul egy tanyaprojekt. Lássuk az utóbbi legfontosabb részleteit.

A dél-alföldi Mórahalom kistérsége egyedülálló vidék, itt a legtöbb a napsütéses órák száma az országban, meg azért is, mert a külterületi népesség aránya közel 43 százalék. Ezeknek a tanyáknak azonban nagyon nem megoldott az ellátása. "Csupán hét százalékukhoz jut el vezetékes ivóvíz, a gázt használó háztartásoknak pedig mindössze 21 százaléka kapcsolódik hálózathoz. A tanyák négy százalékán még ma sincs vezetékes villany és 76 százalékuknál tapasztalható feszültségingadozás. A megoldás igen drága lenne, hiszen egyetlen tanya villamosítása 3-9 millió forintba kerül."
 
"Mórahalmon éppen ezért vágtak bele egy olyan mintaprojektbe, amely bemutatja, hogyan lehet talpon maradni és boldogulni a természeti erőforrások felhasználásával. Ennek keretében három tanyát építenek fel. Az egyik lakófunkciójú lesz, ahol bemutatják, hogyan lehet másként szervezni a mindennapokat, alternatív energiaforrásokat (passzívház, napelem) hasznosítani és egyéb háztartási rendszereket működtetni (napcsapda, komposztvécé, házi szennyvízkezelés, esővíz-felhasználás stb.)
 
A másik tanya fő feladata a gazdálkodás, ahol öt közhasznú munkás dolgozik majd. Célja nem az üzletszerű termelés, hanem a kistérségi körülményeket és a helyi hagyományokat figyelembe vevő növénytermesztés és állattenyésztés bemutatása lesz.
 
A két tipikus homokhátsági tanyaforma mellett egy harmadik is helyt kap a projektben. Ez lesz a "közösségi tanya", amely a konferenciáknak, népművelő és közösségi programoknak kínál majd helyet. A helyi innovációk is teret kapnak, például egy zákányszéki feltaláló bejegyzett szabadalma, amely lehetővé teszi, hogy a hagyományos kazánban is lehessen pellettel fűteni. A három épületet egy ezer négyzetméteres üvegház és egy annak fűtésére szolgáló termálkút egészíti majd ki és része lesz egy alternatív energiáról szóló, kiadvány formájában is megjelenő előadássorozat, illetve egy záró konferencia."
 
"A projekt várhatóan 2011 áprilisában fejeződik be, de a mórahalmiak már most a távolabbi jövőn gondolkodnak. Szeretnék, ha a következő ütemben egy kutatással, oktatással, tanúsítással foglalkozó Energia-tanácsadó Központ jönne létre a város határában. A harmadikban pedig egy olyan mérnökirodát alakítanak ki, ahol - mintatanyák tapasztalatait felhasználva - alternatív és megújuló energiaforrások használatával tervezik majd a tanyákat, házakat."
 
Röviden ennyi a kissé megkurtított sajtóközlemény lényege. A nagy kérdés, hogy mindezt olcsóbban ki lehet-e hozni, mint a "hagyományos" közművesítéssel. Ha ugyanannyi lenne, persze már akkor is a zöld a megoldás felé billenne a mérleg, de a nagy kérdés a tanyák ellátásánál a forrás szokott lenni.
 
Amúgy nem ez az első alternatív energiaforrással próbálkozó tanya magyarországon. Mint a projekt háttéranyagából kiderül, voltak/vannak ilyenek már hazánkban:
 

Kalocsa projekt


A projekt célja volt a világszínvonalú svéd napenergia-hasznosítási eredmények magyarországi kipróbálása, megismerése, három éves számítógéppel vezérelt méréses vizsgálata és öt éves élettartam-vizsgálata. A mérési eredmények is azt bizonyították, hogy a napenergia-hasznosító berendezés az éves összes melegvíz igény 60-65%-át biztosította már az első években is. A berendezés tartós üzemelési biztonságát és megfelelőségét igazolja, hogy különösebb meghibásodás nélkül azóta is üzemel.

 

 

Óvoda és úszómedence vízmelegítés napenergiával

A berendezés Gödöllőn működik, a hasznosított napenergia egy óvoda használati meleg víz ellátását és nyári időszakban egy úszómedence vízmelegítését szolgálja. A napenergia-hasznosító berendezés 36 m2-nyi napkollektora a medence melletti területre, többi eleme az uszoda-gépházba és az óvodai gépészeti helyiségbe került elhelyezésre. Az uszoda gépház és az óvoda közötti távolság kb. 70 méter, közöttük az összeköttetést földbe süllyesztett, mélyvezetésű, előszigetelt csővezeték biztosítja.

 

Kacár-tanya

A Kacár-tanya a Börzsöny-hegység lábánál, Szokolya mellett található. A népi mesterségeket bemutató tanya áram- és vízellátását az Energia Klub szakmai támogatásával oldották meg 2004. tavaszán, nap- és szélenergiát hasznosító berendezésekkel. A vizet egy tájba illesztett szélkerék szivattyúzza, az áramot 15 db, egyenként 40W teljesítményű fotovillamos cella, valamint egy 400 W-os szélturbina termeli.

 

Energia-tanácsadó hálózat

Országos lefedettségű, ingyenes energia-tanácsadói hálózat jött létre. A programhoz – amely az Európai Unió Phare Access 2002 Macro projekt segítségével működik – 10 szervezet csatlakozott. Az országos Zöld Energia Hálózat célja, hogy csökkentse a magyar társadalomban sajnos ma is meglévő információhiányt, és felhívja az emberek figyelmét a hatékony energiafelhasználásra. A tanácsadó irodák a háztartásokban megvalósítható energiatakarékossági módszerekkel, pályázati lehetőségekkel, és a megújuló energiaforrásokkal ismertetik meg a hozzájuk fordulókat. Ezek az irodák jelentős szerepet vállalnak abban, hogy minél több emberben tudatosítsák az energiafelhasználás környezeti hatásait, az energetika fogyasztóvédelmi problémáit.

 

Az egyetlen, ami miatt fanyaloghatunk, az az, hogy ezek többsége mintaprojekt. Nem saját magát fenntartó, élő-viruló tanya, hanem amolyan mesterségesen életben tartott, bemutatópéldány, a fene se tudja mi lenne vele, ha "kiengednék a szabadba". Reméljük el jön ennek is az ideje. [Fotó: siyotanka]

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: energia napenergia tanya geotermikus energia

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr441956182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása