Nyomtatott könyv: R.I.P.

2010.05.19. 20:36 Alice from Wonderland

Az internet forradalmával nemcsak a nyomtatott sajtó, de maga könyvnyomtatás is teljesen más dimenzióba került. Ha a jövőre gondolok kicsit gondban vagyok, hiszen egyre inkább testközelinek tűnik, amitől a konzervatív bölcsészek tartanak, mégpedig, hogy az egyre bővülő online könyvtárak mindinkább háttérbe szorítják a nyomtatott könyveket. A másik oldalon viszont, ha csak végig sétálok Budapest belvárosán könyvpalotákat látok egymás hegyén hátán, sok száz négyzetméteren, hihetetlen befektetésekkel. Elég csak a Párizsi Nagyáruházra gondolni. Ha erről az oldalról közelítem meg a dolgokat, mi is bizonyíthatná jobban, hogy szükségünk van a könyvekre. 

Vagyis tényleg a könyvekre van szükség vagy a bennük lévő információra? Én, személy szerint kimondottan tudok kötődni egy-egy kötethez és nagyon boldog vagyok, amikor az antikváriumban sikerül találnom egy szép, régi darabot. Viszont azt is aláírom, hogy lényegesen egyszerűbb lett volna az internetről letölteni a vizsgához szükséges anyagokat, mint folyamatos forródrótot tartva a csoporttársaimmal, az ország különböző pontjain lévő könyvtárakban kutakodni valami után. Ja igen, és el tudtam volna képzelni a több mint 300 kilométeres haza utat az egyetemről, a 10 kilónyi könyv nélkül is. Ilyen esetekben nagyon jó lett volna, ha csak egy kis elektromos kütyüt kell magammal vinnem, amire rá van töltve a szükséges információ. Egyszerű és kényelmes.
 
Igen ám, de elveszik a könyv tapintása, jellegzetes szaga, anyaga, amitől könyv a könyv. Ugyanez a helyzet a könyvtárakkal is. Egyszerű és kényelmes böngészni az elektronikus könyvtárba, de nem vagyok benne biztos, hogy szívesen vinném majd 2030-ban a gyerekeket az akkor már múzeumként működő Széchenyi Könyvtárba, hogy nézzétek csak, ilyen volt a könyvtár: itt vannak a katalógus cédulák, ott ült a könyvtáros néni, és jól kellet válogatni, mert 8 könyv volt a maximum, amit kivehettél… És itt majd elkerekedett szemmel néznek rám, hogy hogyan tanultam én meg egyáltalán olvasni, ha ilyen nehézkes volt az információ áramlás. 
 
A google törekvése és a megszületett együttműködés egyre inkább arra mutat, hogy az online átveszi a hatalmat, lassan de biztosan (ahogyan ez megfigyelhető a sajtónál is). Az az érdem azonban semmiképpen nem vitatható el, hogy így könnyen és széles rétegek számára lesz elérhető a tudás, és olyan írások is újra bekerülnek a vérkeringésbe, amiknek már évtizedek óta nem jelent meg új kiadása. Mondjuk az is tény, hogy egy elektronikus kötetet roppant nagy kihívás ízlésesen becsomagolva a karácsonyfa alá tenni. Igazából nem tudok igazságot tenni, valószínűleg nem is kell, majd meglátjuk…
 
Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: google könyv online könyvtár

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr72016396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása