A szegény gyermekek országa

2010.06.22. 15:00 Alice from Wonderland

 

Alice from Wonderland: Poor-Children

Az elmúlt két évben másról sem lehetett hallani, mint bezáró gyárakról, megszűnő munkahelyekről. A munkanélküliség növekedesévél ezrek kerültek kilátástalan helyzetbe. A világválság hatásainak azonban olyan áldozatai is vannak, akik még el sem érték a keresőképes kort: a gyerekek. 

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet és  az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete tartott konferenciát a támában, megoldásokat keresve a problémára, számol be a Kitekintő.hu. Az Európai Unióban 80 millió ember él szegénységben, ebből 20 millió gyermek. Sokkoló adat. Dr Szűcs Tamás az Európai Unió Magyarországi Képviseletének vezetője szerint:

 

a gyermekszegénység a legégetőbb társadalmi problémák egyike, hiszen az érintett fiatalok lehetőségei erősen beszűkülnek, így fennáll a veszélye annak, hogy a reménytelen állapot generációkon keresztül öröklődjön. A szakértő úgy gondolja, a szegénység problémájának megszüntetése mindenki ügye, nem csupán a kormányoké és a szegényeké, ezért fontos a társadalom egészének szolidaritása, összefogása.

 Magyarországon - Európában szinte egyedülálló módon - 25 éves stratégia áll rendelkezésre a szegénység, gyermekszegénység kezelésére, a megfelelő háttérmunkák is rendelkezésre állnak, ennek ellenére a probléma a mai napig nem lett kormányzati prioritás, nem született politikai döntés a konkrét cselekvési célokról. „A források és a politikai akarat hiányzik ahhoz, hogy ez a stratégia éljen” – vonta le a konzekvenciát Ferge Zsuzsa, Széchenyi-díjas szociológus, a Gyermekesély Programiroda vezetője, a témával kapcsolatban. A magyar eu-elnökség alatt azonban lehetőség nyílik a kérdés uniós-szintre való emlése.

A szakértő elmondta, hogy a magyar gyermekek anyagi depriváltsága - alapvető szükségletek alacsony szintű kielégítése - az egyik legrosszabb az Európai Unióban. Tóth szerint 2011 első felében a magyar eu-elnökség számára különösen jó alkalom kínálkozik a téma előmozdítására, valamint a gyermekszegénység kezelését illető nemzetközi gyakorlat erősítésére, mely feladathoz a TÁRKI kutatómunkája megfelelő szakmai előkészítettséget garantál.

 

Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2010 a "Szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem Európai Éve” lett. Ha már a szegénység ellen nem is tudunk tenni, azon azért érdemes lenne egy kicsit elgondolkodni, hogy legalább a társadalmi kirekesztettség, hogyan kerülhetne le a palettáról.

 

 /Fotó: scrapetv.com/

Egy kattintás és nem maradsz le a friss posztokról:

Címkék: gyermek szegénység

A bejegyzés trackback címe:

https://futurista.blog.hu/api/trackback/id/tr642100847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JokerAsz 2011.10.29. 23:25:44

A kormány nem fogja tudni kezelni ezt a helyzetet, mert túl sok pénzbe és időbe kerülne, és itt nem csak a gyerekek kezeléséről van szó, hanem a szülők kezeléséről is!
A gyerek ugyanis, ha rossz mintát lát, mindegy, az iskola milyen oktatást nyújt, mert a családi környezet hatása erősebb és mindezt felülírja majd!

Ja és az a fránya pénz.....itt van pl. a nyelvoktatás. Ha van pénz magántanárra, hogy a gyerek szépen beszéljen angolul,görögül, latinul és még egy tucat nyelven, és kap mellé számítógépet is, hogy megtanulja azt kezelni, az már félsiker. Ez után már csak egy szerencsésen megválasztott szakma kell és jöhet a karrier! Az egyetem, főiskola is pénzbe kerül, méghozzá nem is kevés, tudjuk. A szegény (és főleg roma) gyerekeknek esélyük sem lesz erre, a szakadék pedig egyre mélyül, a társadalom két részre szakad. A jövőben nem lesz szükség a szakképzetlen és nyelveket nem beszélő "többségre", eltartásuk pedig egyre nagyobb terhet ró a társadalomra, a végén elérkezünk egy ponthoz, amikor a két csoport teljesen különválik!

Az én jövőképem:
Lesz egy nyomorgó és megélhetési források nélkül maradó csoport, akik visszasüllyednek a középkorba, a "primitív emberek" és lesz egy technikailag és tudományosan fejlett réteg, "hi-tech emberek", akik elkülönült régiókban élnek majd, nem lesz keveredés a kettő között, a nagyobb közbiztonság miatt. Egy idő után a bűnözés ugyanis elviselhetetlenné válik, ahogy a szakadék mélyül, már most is kritikus a helyzet!
Csak nehogy az Eloik és a Morlockok sorsára jussunk.......

süti beállítások módosítása